ΤΕΕ – Βασίλης Κικίλιας: Ταμείο απαλλοτριώσεων για να «ξεμπαζωθούν» τα ρέματα
GreenDealGreece 2024: Πολιτική Προστασία, Τουρισμός και Δάση υπό το πρίσμα της ανθεκτικότητας
Βασίλης Κικίλιας: Ταμείο απαλλοτριώσεων για να «ξεμπαζωθούν» τα ρέματα από σπίτια και επιχειρήσεις και ζώνες στα όρια οικισμών δασών για την αντιπυρική προστασία
Έλενα Ράπτη: Προχωρούμε στη θεσμοθέτηση συστήματος κατάταξης των ξενοδοχείων βάσει κριτηρίων βιωσιμότητας
Ευστάθιος Σταθόπουλος: «Νομοθετικές ρυθμίσεις για εξέταση των αντιρρήσεων στους Δασικούς Χάρτες»
Να δημιουργηθεί ταμείο απαλλοτριώσεων για να «ξεμπαζωθούν» τα ρέματα από σπίτια και επιχειρήσεις και ζώνες στα όρια οικισμών δασών για την αντιπυρική προστασία πρότεινε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας. Τις δράσεις πράσινου και βιώσιμου τουρισμού παρουσίασε η Υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη. Και δύο νομοθετικές ρυθμίσεις για την εξέταση του 80% των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες έως το τέλος του 2025, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στάθης Σταθόπουλος, στο πλαίσιο του συνεδρίου «GreenDealGreece 2024», που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε συνεργασία με το economix.gr, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με θέμα: «Η Ανθεκτικότητα στο επίκεντρο της βιώσιμης ανάπτυξης και του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού».
Β. Κικίλιας: Βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο των τελευταίων 30 – 35 ετών
Συνομιλώντας με τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κɩκίλɩας εξέφρασε την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο των τελευταίων 30 – 35 ετών.
«Έχει τελειώσει η αντιπυρική περίοδος, αλλά οι πυρκαγιές συνεχίζονται» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος γνωστοποίησε ότι φέτος έχουν υπάρξει 9.000 ενάρξεις πυρκαγιών. «Βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο των τελευταίων 30 – 35 ετών. Λίαν συντόμως θα έχουμε βίαιες μεταναστευτικές ροές στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη. Είναι μια πραγματικότητα ανυπέρβλητη», σημείωσε, χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά τις αρμοδιότητες του υπουργείου, διευκρίνισε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα δεν εμπίπτουν σ’ αυτές. Αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας, πρόσθεσε, είναι ο συντονισμός των υπηρεσιών και να «βγαίνει νωρίς το “112”», το οποίο βασίζεται στις προγνώσεις της ΕΜΥ και επιστημόνων. Σε περίπτωση βροχής, όταν βγαίνει ένα «112» είναι προειδοποιητικό, εξήγησε. «Θα προτιμήσουμε να κλείσουμε τα σχολεία, θα προτείνουμε τηλεργασία και θα δούμε ανά περιοχή τι έχουμε».
Ειδική αναφορά έκανε και στον Κηφισό, εξηγώντας ότι η βόρεια κοίτη του ποταμού είναι αχαρτογράφητη και μη οριοθετημένη. Στις μπαζωμένες κοίτες των χειμάρρων, όπως συμπλήρωσε, θα πρέπει η πολιτεία να κινηθεί δραστικά, προκειμένου να αντιστραφεί ο κίνδυνος. Πρέπει, συνέχισε, να δημιουργηθεί ταμείο απαλλοτριώσεων για να «ξεμπαζωθούν» τα ρέματα από σπίτια και επιχειρήσεις.
Σχετικά με την επόμενη αντιπυρική περίοδο, ανέφερε ότι έχουν ήδη δημοπρατηθεί έργα 1,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ευρύ σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και φορείς, όπως είναι το ΤΕΕ. Την επόμενη εβδομάδα, επίσης, θα υπογραφεί η σύμβαση για μετεωρολογικούς σταθμούς και ραντάρ, κάτι το οποίο η χώρα δεν είχε από το 2004. Ένα άλλο κομμάτι αυτών των έργων αφορά αισθητήρες στα δάση, drones, δορυφορικές εικόνες κ.α. Όσον αφορά την αντιπυρική οχύρωση της Αττικής, ο Βασίλης Κικίλιας πρότεινε τη δημιουργία ζώνης πλάτους 250 μέτρων κατά μήκος της οδού Διονύσου, από τον Διόνυσο έως τα Νταμάρια, στους πρόποδες της Πεντέλης.
Τέλος, για τον ζήτημα των εποχικών πυροσβεστών και τα όσα έλαβαν χώρα τις προηγούμενες ημέρες έξω από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ο αρμόδιος υπουργός επεσήμανε ότι από το 2021 έως και σήμερα, η τρέχουσα κυβέρνηση έχει
μονιμοποιήσει τους 1.550 από τους συνολικά 2.500 εποχικούς πυροσβέστες. Και τους υπόλοιπους θα τους δώσουμε την ευκαιρία να προσληφθούν ξανά μέσω ενός νέου διαγωνισμού, κατέληξε.
Έλενα Ράπτη: «Να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο τουριστικό πρότυπο»
Η Υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Ράπτη, σε ομιλία της στο συνέδριο αναφέρθηκε στην ανθεκτικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και οι ενέργειες του Υπουργείου Τουρισμού προς αυτή την κατεύθυνση.
«Η Ελλάδα έδειξε εντυπωσιακή ανθεκτικότητα απέναντι στις διαδοχικές προκλήσεις των τελευταίων ετών (λ.χ. πανδημία, ενεργειακή κρίση, διεθνείς αναταραχές, κλιματική κρίση) και αυτή είναι μια περίοδος θετικών μηνυμάτων για τον τουρισμό της. Εξάλλου, η ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού και η σταθερή προτίμηση των ταξιδιωτών αποτυπώνονται στα στοιχεία για το 2023 και το 2024», ανέφερε αρχικά η κ. Ράπτη.
Διευκρίνισε, έπειτα: «Η άμεση οικονομική συμβολή του εισερχόμενου τουρισμού ξεπερνά σήμερα τα 20 δισ. ευρώ. Ο τουρισμός αποτελεί αιμοδότη της ελληνικής οικονομίας, προσφέρει εισόδημα, θέσεις εργασίας, κοινωνική συνοχή, περιφερειακή ανάπτυξη. Η πρόοδος του ελληνικού τουρισμού αποτελεί ασφαλώς μία μεγάλη συλλογική επιτυχία. Σήμερα, δημιουργούμε τις συνθήκες για μια νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό, έναν νέο κύκλο τουριστικής ανάπτυξης με όραμα και κεντρικό στόχο τη βιωσιμότητα του τουριστικού προϊόντος και των προορισμών μας. Μία ανάπτυξη, που θέτει στον πυρήνα της την τήρηση του μέτρου και της ισορροπίας, με σεβασμό στο φυσικό και στο πολιτιστικό περιβάλλον, τη διασφάλιση της ευημερίας των τοπικών κοινωνιών, την εξασφάλιση ευκαιριών για όλους, την προστασία της ταυτότητας των προορισμών».
Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις του Υπουργείου Τουρισμού
Κατόπιν, η κ. Ράπτη προχώρησε σε ανάλυση των στρατηγικών του Υπουργείου, που περιλαμβάνουν, όπως υπογράμμισε, «συγκεκριμένους στόχους, που είναι η βιώσιμη και ποιοτική τουριστική ανάπτυξη, η διαφοροποίηση και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και η αναβάθμιση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος». «Παράλληλα», είπε, «μεριμνούμε για τη βελτίωση της προσβασιμότητας για όλους στην τουριστική δραστηριότητα».
Για την επίτευξη των στόχων του, το Υπουργείο προχωρά σε στοχευμένες παρεμβάσεις στη νομοθεσία, μεταξύ άλλων, όπως είπε η κ. Ράπτη: «συστήσαμε συμβουλευτικά όργανα για τη διάδοση της πληροφόρησης και της τεχνογνωσίας, όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού. Συστήσαμε το παρατηρητήριο για τον θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό στη Μεσόγειο, για τη συστηματική μέτρηση και παρακολούθηση των περιβαλλοντικών κοινωνικών οικονομικών και άλλων επιπτώσεων του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού. Ενισχύσαμε τη λειτουργία του εθνικού παρατηρητηρίου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και, με ειδικό έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, προχωρούμε στη δημιουργία πλατφόρμας για την αποτελεσματική παρακολούθηση της απόδοσης του τουριστικού τομέα».
Επιπλέον, εξήγησε η κ. Ράπτη, «προχωρούμε στη θεσμοθέτηση ενός πρωτοπόρου και καινοτόμου σε παγκόσμιο επίπεδο συστήματος κατάταξης των ξενοδοχείων βάσει κριτηρίων βιωσιμότητας. Πρόκειται για μία σημαντική συνεργασία των ΞΕΕ και ΤΕΕ, για να ενσωματώσουν σε ένα ολοκληρωμένο και λειτουργικό σύστημα όλες τις πιστοποιήσεις καλών πρακτικών για τη βιωσιμότητα στη φιλοξενία».
Επιπροσθέτως, με πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία, το Υπουργείο «απλοποίησε τις διαδικασίες που αφορούν σε αδειοδότηση τουριστικών υποδομών της χώρας. Ακόμη, εισαγάγαμε νέα τουριστικά προϊόντα, ήραμε εμπόδια για την επιχειρηματικότητα, φέραμε ρυθμίσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και κάναμε και βήματα για τη διαχείριση των προορισμών μας».
«Στόχος, να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο τουριστικό πρότυπο»
Καταλήγοντας, η κ. Ράπτη επεσήμανε: «Στοχεύουμε στη δημιουργία ενός νέου προτύπου διαχείρισης προορισμών όπου θα εμπλέκονται και θα συνεργάζονται κεντρική κυβέρνηση, ιδιωτικός τομέας και τοπική αυτοδιοίκηση. Μέσω του ειδικού έργου, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, προχωρούμε στην παροχή κινήτρων για τη σύσταση και λειτουργία οργανισμών διαχείρισης και προώθησης προορισμών ανά τη επικράτεια. Προχωρούμε, επίσης και σε έργα υποδομών, όπως και στην προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού (ορεινός, θαλάσσιος, υγείας και ευεξίας, αγροτουρισμός, κ.ά.) και σε έργα που στοχεύουν στην ποιοτική πληροφόρηση των επισκεπτών (λ.χ. ο ψηφιακός τουριστικός χάρτης). Το Υπουργείο υλοποιεί βάσει συνεκτικού στρατηγικού σχεδιασμού. Με ξεκάθαρη στόχευση σε έναν βιώσιμο, ποιοτικό, ανταγωνιστικό τουρισμό. Στόχος, να γίνει η χώρα μας πρότυπο βιώσιμης, ποιοτικής τουριστικής ανάπτυξης σε όλον τον κόσμο».
Ε. Σταθόπουλος (ΓΓ Δασών ΥΠΕΝ): «Η δασική λειτουργία και ο ρόλος των νέων σχημάτων».
Ο Γενικός Γραμματέας Δασών του ΥΠΕΝ, Ευστάθιος Σταθόπουλος, συζήτησε με τον δημοσιογράφο, Θεόδωρο Καραουλάνη, για τις μεταρρυθμίσεις στη διαχείριση των δασών.
Αρχικά, αναφερόμενος στο κυβερνητικό πρόγραμμα Antinero για τη δασική προστασία, ο κ. Σταθόπουλος σχολίασε: «Σε τέσσερα χρόνια έχουν διατεθεί 450 εκατ. ευρώ, όταν τα προηγούμενα 40 είχαν διατεθεί 10-20 χιλιάδες τον χρόνο ανά δασική υπηρεσία. Άρα, από τα 5-10 εκατ. ετησίως κατά μέσο όρο, φθάσαμε σε πάνω από 100 εκατ. για την περίοδο από το 2022 έως τις αρχές του 2026. Καλύψαμε, έτσι, όλα τα δάση; Όχι. Έχει καλυφθεί περίπου το 15% των δασικών συστημάτων και, ως το τέλος του προγράμματος, φιλοδοξούμε να καλύψουμε το 1/3 τους. Μπορούμε να καταργήσουμε τη… φωτιά με αυτό το σχέδιο; Όχι. Ωστόσο, το Antinero καλύπτει κενά που δεν καλύφθηκαν τα τελευταία 40-50 χρόνια».
Οι εργαζόμενοι στα δάση και τα αντιπλημμυρικά που έρχονται
Στη συνέχεια, ο κ. Σταθόπουλος επεσήμανε ότι για τη δασική προστασία θα επέλθει ένας συνδυασμός, μεταξύ άλλων, των δασικών συνεταιρισμών («που είναι λιγότεροι από παλαιότερα») και των δυνάμεων του ιδιωτικού τομέα («τόσο για τη χρηματοδότηση όσο και για την παροχή εξοπλισμού και κατάλληλων μηχανημάτων»). Αυτός ο συνδυασμός θα λειτουργήσει, είπε ο κ. Σταθόπουλος, «ως το αναγκαίο στάδιο για την εκτέλεση των πολύ μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων που έπονται, με έμφαση στη Θεσσαλία (όπου ήδη έχει εκδοθεί πρόσκληση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα ύψους 200 εκατ. ευρώ).
«Θέλουμε να πιστεύουμε», τόνισε ο κ. Σταθόπουλος, «πως με την ολοκλήρωση της δικαστικής και διοικητικής διαδικασίας ως το τέλος του χρόνου θα δρομολογηθούν και έργα περίπου 50 εκατ. για τον Έβρο. Δεν έχουν μείνει πίσω η Πάρνηθα και τα δάση της δυτικής Αττικής, ενώ από τις 15 Νοεμβρίου και έως τον Μάρτιο θα τελειώσουν και τα πρώτα επείγοντα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στην Πεντέλη».
«Γιατί πάντα κάνουμε τα διάφορα έργα μετά τις καταστροφές και όχι πριν;»
Στο παραπάνω ερώτημα απάντησε, ύστερα, ο κ. Σταθόπουλος, παραδεχόμενος ότι πολλές φορές στο παρελθόν «τρέξαμε πίσω από την εξέλιξη». Βέβαια, επεσήμανε, «το 1833 ιδρύθηκε η Δασική Υπηρεσία και μέχρι το 2010 δεν είχε ξεκινήσει προσπάθεια για δασικούς χάρτες… Δεν έχουμε δασικούς χάρτες ούτε τώρα, έως έναν βαθμό. Τουλάχιστον, όμως, έχουμε κατά 91% κυρωμένους δασικούς χάρτες πλέον».
Ο κ. Σταθόπουλος πρόσθεσε, πάντως: «Στόχος μας είναι, με 1-2 κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα είμαστε πολύ σύντομα έτοιμοι να ανακοινώσουμε, να έχουμε ολοκληρώσει το 80% των αντιρρήσεων πριν το τέλος του 2025. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Τώρα είμαστε λίγο πάνω από το 30%, θέλουμε να έχουμε φθάσει σε ένα 75-80%. Σε κάθε περίπτωση, έχει επιτευχθεί ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα στους δασικούς χάρτες, δεδομένων των διαφόρων κρίσεων και όσων άλλων συνέβησαν».
«Χρυσή επενδυτική ευκαιρία τα νέα υβριδικά σχήματα»
Καταλήγοντας, ο κ. Σταθόπουλος επεσήμανε ότι τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση και θα βοηθήσουν στο «πάντρεμα» της βιώσιμης λειτουργίας των δασών με την αστική ανάπτυξη.
Υπενθύμισε, επιπροσθέτως, «την ψήφιση του νομοσχεδίου δασικής μεταρρύθμισης για διαχειριστικές μελέτες (ήτοι ένας οδικός χάρτης κάθε δάσους για, π.χ., τι δραστηριότητα μπορεί να υπάρχει σε κάθε δάσος και που μπορεί να εκτελείται τι)», όπως επίσης και «τη ρύθμιση των περιμετρικών ζωνών».
Πέραν των διαχειριστικών μελετών, που θα αφορούν κυρίως στα δάση της Αττικής («ολοκληρώνονται έως το τέλος του χρόνου») και της νότιας Ελλάδας («όπου δυστυχώς δεν είχαμε καμία επικαιροποιημένη ή και καθόλου μελέτες»), ο κ. Σταθόπουλος υπογράμμισε ότι σημαντικό ζήτημα είναι και «η διαδικασία της προκήρυξης, πλέον, των δασικών συστημάτων για την οργανωμένη απόληψη της βιομάζας, τη λειτουργία δηλαδή μιας νέας οικονομίας στο δάσος, το παραγωγικό δάσος, για να έχουμε ένα αντικειμενικό σύστημα αξιοποίησης και παραγωγής με κοινωνικό μέρισμα».
Πρόσθεσε, σε αυτό το σημείο: «Προφανώς το νέο σχήμα που θα μπορεί να αναλάβει αυτές τις προκηρύξεις, τα Υβριδικά Συνεργατικά Σχήματα, θα αποτελούν συνδυασμό δασικών συνεταιρισμών και ιδιωτικού τομέα. Αξίζει, μάλιστα, μια ελληνική επιχείρηση να επενδύσει σε αυτά τα υβριδικά σχήματα – οι πρώτες ενδείξεις από διεθνή συνέδρια φανερώνουν πολύ μεγάλη κινητικότητα. Τα συνεργατικά σχήματα είναι μία χρυσή ευκαιρία για συμμετοχή για μία νέα οικονομία που δεν είχαμε συνηθίσει στη χώρα».
Το συνέδριο συνεχίζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις εργασίες του στο youtube.
Με πληροφορίες από το ΤΕΕ
- Ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2025 το Mega News
- “Των νομικών διδαγμάτων”, Ιακώβου Πρωτοψάλτου – Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία
- Έκανε πολλές ευκαιρίες αλλά στο τέλος “πήρε” την ισοπαλία η ΑΕΚ
- Πού θα γεννηθεί φέτος ο Χριστός;
- Θράκη: Δύσκολες ώρες…
- ΑΙΧΜΕΣ: Δεν θα ανανεώσουν συμβόλαια ομάδων διαμηνύουν Cosmote TV και Nova
- Δύο νέα μέλη στο ΔΣ της ΕΡΤ-Ποια είναι τα πρόσωπα που το απαρτίζουν
- Από την Ακαδημία Αθηνών βραβεύθηκε ο Γιάννης Σπανολιός για τη δημιουργία του “Ολοι Μαζί Μπορούμε”
- Ξεκινάει τον Ιανουάριο του 2025 το Mega News
- Συνεχίζει ο Α. Τόλιος στην ΕΡΑ