Πώς επηρεάζει ο τόπος διαμονής την υπογονιμότητα των ανδρών

Πώς επηρεάζει ο τόπος διαμονής την υπογονιμότητα των ανδρών

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Καθαρή ατμόσφαιρα και ησυχία φαίνεται να συμβάλλουν στην καλή αναπαραγωγική υγεία των ανδρών. Μεγάλη δανέζικη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο «BMJ», διαπίστωσε ότι οι άνδρες που εκτίθενται μακροχρόνια σε σωματίδια διαμέτρου μικρότερης των 2,5 μm (PM 2,5) έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπογόνιμοι.

Επίσης, η έκθεση στον θόρυβο της οδικής κυκλοφορίας επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα σε άνδρες ηλικίας άνω των 37 ετών, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 526.056 άνδρες, μέσης ηλικίας 33,6 ετών, οι οποίοι πληρούσαν τα κριτήρια που έθεσαν οι ερευνητές, δηλαδή συζούσαν ή ήταν παντρεμένοι, είχαν λιγότερα από δύο παιδιά και κατοικούσαν στη Δανία από το 2000 έως το 2017. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, 16.172 άνδρες διαγνώστηκαν με υπογονιμότητα η οποία αποδόθηκε στην έκθεση σε PM 2,5.

Κάθε αύξηση κατά 2,9 μg / m3 στην πενταετή έκθεση συσχετίστηκε με 24% αύξηση του κινδύνου για στειρότητα σε άνδρες ηλικίας 30 – 45 ετών.
Εξετάστηκαν, επίσης, στοιχεία 377.850 γυναικών μέσης ηλικίας 32,7 ετών. Βρέθηκε ότι οι 22.672 ήταν υπογόνιμες και οι ερευνητές θεωρούν ότι οφείλεται στην έκθεση στον θόρυβο του δρόμου.

«Η υπογονιμότητα, δηλαδή η αδυναμία σύλληψης μετά από τακτικές σεξουαλικές επαφές χωρίς μέτρα αντισύλληψης, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι 48 εκατομμύρια ζευγάρια δεν μπορούν να αποκτήσουν απογόνους, γεγονός που τους προκαλεί έντονη ψυχολογική καταπόνηση, όπως στρες, άγχος και κατάθλιψη.

Η υπογονιμότητα στους άνδρες οφείλεται σε πληθώρα αιτιών, όπως, ενδεικτικά, σε λοίμωξη από ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (π.χ., γονόρροια, χλαμύδια, σύφιλη). Άλλοι λόγοι είναι η ύπαρξη παθήσεων όπως η κιρσοκήλη, ορμονικών διαταραχών, ανατομικών ανωμαλιών και καρκίνου.

Ακόμα και το σωματικό βάρος (παχύσαρκοι, λιπόσαρκοι) επηρεάζει. Επιλογές του τρόπου ζωής έχουν, επίσης, επίδραση στη γονιμότητα και η τελευταία αυτή μελέτη ενισχύει τα επιστημονικά στοιχεία που στηρίζουν τη συγκεκριμένη άποψη», εξηγεί ο χειρουργός ανδρολόγος – ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

«Τα τελευταία χρόνια ερευνάται ο ρόλος των φυτοφαρμάκων, της ιοντίζουσας ακτινοβολίας και εντονότερα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ρύποι στον αέρα επηρεάζουν αρνητικά την κινητικότητα, τον αριθμό και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων. Οι εισπνεόμενες ουσίες ταξιδεύουν στην αναπαραγωγική οδό μέσω του αίματος και μπορούν να μειώσουν τη γονιμότητα, είτε διαταράσσοντας τις ορμόνες είτε προκαλώντας άμεση βλάβη στο σπέρμα», προσθέτει.

Οι επιπτώσεις του θορύβου από την οδική κυκλοφορία στην υγεία είναι λιγότερο σαφείς, αλλά ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο θόρυβος επηρεάζει τις ορμόνες του στρες, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στη γονιμότητα.

Η καλύτερη επιλογή των ζευγαριών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν είναι να ζουν σύμφωνα με τα υγιεινά πρότυπα, στα οποία περιλαμβάνεται η καλή διατροφή, η τακτική άσκηση, η αποφυγή του στρες και η διαβίωση σε ένα ήρεμο και καθαρό περιβάλλον. Τα στοιχεία αυτά δεν εξασφαλίζουν τη γονιμότητα, μειώνουν ωστόσο τον κίνδυνο υπογονιμότητας.

Για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας υπάρχουν πολλές θεραπείες που εστιάζουν στην αιτία και καθιστούν εφικτή μια εγκυμοσύνη. Για ένα μικρό ποσοστό, όμως, η μοναδική λύση είναι η καταφυγή σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ