ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ: Έτοιμο σε 4 χρόνια το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα
– Βρέθηκαν τα χρήματα και σε λίγο αρχίζουν οι εργασίες
Ένα έργο που είχε… μπει στο ψυγείο και δεν φαινόταν ότι θα έβρισκε τελικά τον δρόμο του, γιατί τα χρήματα που απαιτούνταν ήταν πολλά, μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης, καθώς ξεπεράστηκαν τα εμπόδια, βρέθηκε τρόπος να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα και ήδη υπεγράφη η σύμβαση της χρηματοδότησής του.
Πρόκειται για την ανάπλαση και τη διαμόρφωση σε χώρο πρασίνου και αναψυχής ολόκληρου του παραλιακού μετώπου του Φαλήρου. Μια έκταση 542 στρεμμάτων θα μεταμορφωθεί σε όαση χαλάρωσης, αναψυχής, αθλοπαιδιών, περιπάτου κ.λπ., που όμοιά της δεν θα υπάρχει στην Ευρώπη.
Είναι ένα σχέδιο φιλόδοξο αλλά και ακριβό, που θα αλλάξει το status της περιοχής και θα την κάνει πόλο έλξης για έλληνες και ξένους επισκέπτες. Και, φυσικά, θα αποτελεί το καύχημα του λεκανοπεδίου, που θα έχει ένα τέτοιο στολίδι στην παραλία του.
Το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε από το Ταμείο Συνοχής για τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Bauhaus», ανέρχεται σε 370 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση για την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα αυτό και τη χρηματοδότησή του υπεγράφη από την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα.
Τα εύσημα, όμως, ανήκουν στον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος είχε πάρει πάνω του το θέμα από την ημέρα που ανέλαβε. Και δικαιολογημένα στις δηλώσεις του τόνισε ότι αισθάνεται υπερήφανος για την εξέλιξη του θέματος.
«Είμαι περήφανος γιατί σήμερα ξαναβάζουμε σε πορεία υλοποίησης τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Αττική.
Ένα έργο που αποτέλεσε προσωπικό μου στοίχημα, καθώς βρισκόταν στα πρόθυρα της απένταξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – μετά από αρκετά χρόνια παλινωδιών, που οφείλονταν σε έλλειψη εμπιστοσύνης, συνεννόησης και συνεργασίας», υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής. Και πρόσθεσε: «Η περίοδος της αμφισβήτησης αποτελεί παρελθόν. Με συντονισμένες ενέργειες και συλλογική δουλειά, η Περιφέρεια Αττικής γίνεται και πάλι αξιόπιστος εταίρος, όπως ακριβώς αρμόζει στο κύρος και στην αναπτυξιακή τροχιά που έχει συντελεστεί στη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια.
Η έγκριση του έργου από την Κομισιόν αποτελεί το επιστέγασμα της αγαστής και αδιάλειπτης συνεργασίας μας με τη συμβουλευτική ομάδα των Jaspers και την DG REGIO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποτέλεσε –επαναλαμβάνω– βασική προτεραιότητα της διοίκησής μας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε καθήκοντα».
Το νέο πρότυπο Μητροπολιτικό Πάρκο που θα δημιουργηθεί στον Φαληρικό Όρμο, συνολικής έκτασης 542 στρεμμάτων, υιοθετεί τις αρχές του νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, ενσωματώνοντας όλες τις τρέχουσες κατευθύνσεις της τέχνης και της επιστήμης όσον αφορά την καινοτομία, την εξοικονόμηση ενέργειας κ.λπ., εναρμονιζόμενο παράλληλα με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές απαιτήσεις.
Ο συνολικός προϋπολογισμός για την κατασκευή του πάρκου ανέρχεται σε 370 εκατ. ευρώ, με την ολοκλήρωσή του να τοποθετείται στο τέλος του 2028 ή το 2029. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Αττική, ένα εμβληματικό έργο όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Κυρίαρχα στοιχεία της φυσιογνωμίας του έργου είναι η συμπερίληψη και η προσβασιμότητα χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις, καθώς το πάρκο θα είναι φιλικό σε πεζούς και ποδηλάτες, σε ΑμεΑ και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα – ένας πνεύμονας πρασίνου με 2.900 δέντρα που θα φυτευτούν δίπλα στη θάλασσα, σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο της Αθήνας, ιδανικός για ποικίλες δραστηριότητες για κάθε ηλικία.
Το πάρκο θα προσφέρει 343 στρέμματα πρασίνου –που καλύπτουν το 75% της συνολικής του έκτασης–, με πλούτο μεσαίων και μεγάλων δέντρων και πλήθος άλλων φυτών. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η εξασφάλιση της φυσικότητας, δηλαδή η δημιουργία ενός μεσογειακού φυσικού τοπίου, το οποίο θα προσφέρει ευνοϊκές μικροκλιματικές συνθήκες και φυσική σκίαση, με ουσιαστικό αποτύπωμα για την ευρύτερη περιοχή, ακολουθώντας τις αρχές της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας. Επιπροσθέτως, η παρουσία υδροβιότοπου δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης ζωής στις νέες νησίδες που θα υπάρχουν στο τμήμα του πάρκου το οποίο θα βλέπει στη θάλασσα.
Παράλληλα με τον φυσικό πλούτο, το υπόλοιπο 25% του πάρκου θα προσφέρεται για ήπιες πολιτιστικές δράσεις σε χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων, θερινό κινηματογράφο, υπαίθριους χώρους εκθέσεων, καθώς και για αθλητικές δραστηριότητες, με γήπεδα 5×5, πολυχώρους άσκησης, κολυμβητικές δεξαμενές, στεγασμένες εγκαταστάσεις κ.ά.
Επιπροσθέτως, θα φιλοξενούνται κοινωνικές εκδηλώσεις σε ανοιχτούς και στεγασμένους χώρους εστίασης, καθώς και ποικίλες δραστηριότητες για παιδιά, εκπαιδευτικού και θεματικού χαρακτήρα, όπως θεματικές παιδικές χαρές, χώροι παιχνιδιών και 3D κατασκευών, παιχνίδι με την άμμο κ.ά.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ