Τα έργα στο Ελληνικό ανεβάζουν κι άλλο τις τιμές των ακινήτων στα νότια προάστια

Τα έργα στο Ελληνικό ανεβάζουν κι άλλο τις τιμές των ακινήτων στα νότια προάστια

–Σε πλήρη εξέλιξη τα έργα – Στα δίκτυα ΔΕΔΔΗΕ και ΕΥΔΑΠ αποδίδονται οι καθυστερήσεις

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα έργα στο Ελληνικό, με το πλάνο να εφαρμόζεται κανονικά και με την πρόοδο των εργασιών να ελαχιστοποιούνται τα προβλήματα. Η εξέλιξη όμως των έργων, με την υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, που είναι σε φάση ολοκλήρωσης, και την ανέγερση του ουρανοξύστη, ο οποίος έχει φτάσει σήμερα στον 10ο όροφο και αναμένεται το καλοκαίρι να έχει φτάσει στον 20ό, ώστε να αρχίσουν παράλληλα και οι εξωτερικές εργασίες στους κάτω ορόφους, δημιουργεί ένα νέο τοπίο στην αγορά ακινήτων ολόκληρου του νότιου τομέα, δεδομένου ότι παρατηρείται αύξηση των ήδη υψηλών τιμών στις περιοχές από το Παλαιό Φάληρο μέχρι και πέρα από τη Γλυφάδα.

Αυτό σημαίνει ότι η αξιοποίηση του χώρου του Ελληνικού συμπαρασύρει σε άνοδο όλες τις γύρω περιοχές, κάτι που αναμενόταν αλλά δεν είχε εκδηλωθεί. Το ότι εκδηλώνεται τώρα, κάποια χρόνια μετά την υπογραφή των συμβάσεων κ.λπ., αποδίδεται στο ότι η πρόοδος των εργασιών δημιουργεί άλλη ψυχολογία στον κόσμο αλλά και στους επενδυτές, καθώς στην Ελλάδα ζούμε και πότε δεν γίνεται κάτι στην ώρα του. Τώρα, που διαπιστώνεται ότι το έργο εξελίσσεται, αλλάζει το κλίμα και παγιώνεται η αντίληψη ότι κάτι μεγάλο γεννιέται, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν οι τιμές στα ακίνητα, κάτι που θεωρείται δείκτης για την ανάπτυξη ενός τόπου ή μιας περιοχής. Η μόνη καθυστέρηση, την οποία η Lamda Development δεν θέλει με τίποτα, καθώς, αν δεν παραδώσει εγκαίρως τα σπίτια ή τα καταστήματα, τα οποία έχει ήδη πουλήσει από τα σχέδια και τα έχει πληρωθεί, θα κληθεί να καταβάλει ρήτρες, οφείλεται στα δίκτυα ΕΥΔΑΠ και ΔΕΔΔΗΕ, αφού δεν υπάρχουν σχέδια σε πολλά σημεία και οι εργασίες γίνονται… στα τυφλά.

Το σημαντικό πάντως είναι ότι σε ολόκληρη την έκταση δεν εντοπίστηκαν αρχαία, γιατί σε αυτήν την περίπτωση όντως θα υπήρχαν ανεξέλεγκτες καθυστερήσεις. Ε­κείνα που βρέθηκαν σε μεγάλους αριθμούς είναι βλήματα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που μαρτυρούν ότι το Ελληνικό είχε γίνει… σουρωτήρι από τις βόμβες.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, σε δηλώσεις του που φιλοξενεί το Banking News, υποστηρίζει ότι από τον Οκτώβριο του 2026 θα αρχίσουν να τρέχουν ρήτρες εκτέλεσης του έργου για όλους.

Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι η Lamda σε περίπτωση που δεν παραδώσει τις πολυτελείς κατοικίες στην ώρα τους θα πληρώσει ρήτρα στους αγοραστές και για τους κατασκευαστές θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες έναντι της Lamda. Ο κ. Αθανασίου εκτίμησε ότι πριν από το καλοκαίρι ο πύργος θα έχει σκαρφαλώσει στον 25ο όροφο, ενώ η διαμόρφωση των εξωτερικών όψεων θα ξεκινήσει με την ολοκλήρωση του 20ού ορόφου. Εργασίες έχουν ξεκινήσει και στα οικόπεδα των συγκροτημάτων της Little Athens, οι πωλήσεις των οποίων ξεπέρασαν τις προσδοκίες, σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου.

Το 40% των αγοραστών των διαμερισμάτων σε αυτές τις γειτονιές προέρχεται πλέον από το εξωτερικό, ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές, που ξεκινούν από περίπου 7.000 ευρώ ανά τ.μ., αυτές έχουν ανέβει και τα σπίτια πωλούνται ακριβότερα από τον αρχικό προϋπολογισμό της Lamda.

«Οι τιμές στο Ελληνικό έφτασαν αυτές της Γλυφάδας και της Βούλας και πλέον οδηγούμε την αγορά των νοτίων προαστίων», είπε ο κ. Αθανασίου.

Το 2025 η Lamda Development θα βγάλει προς πώληση τρία ακόμη οικόπεδα για την ανάπτυξη οικιστικών έργων, στα σύνορα του Ελληνικού με τις υφιστάμενες κατοικίες της περιοχής, δηλαδή δυτικά του καζίνο.

Πάντως, ο κ. Αθανασίου σημείωσε ότι «αυτό που μας απασχολεί είναι πόσο γρήγορα μπορεί να προχωρήσει το Ελληνικό, κρατώντας ταυτόχρονα τα οικόπεδα, για να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία».

Η θετική πορεία των πωλήσεων θα αποτυπωθεί στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, αφού θα ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ.

Στο ταμείο της εισηγμένης είναι 650 εκατ. ευρώ, με τη Lamda Development να έχει αναλάβει να υλοποιήσει υποδομές συνολικής αξίας 1,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Αθανασίου ήταν κατηγορηματικός, σημειώνοντας ότι οι μέτοχοι δεν θα χρειαστεί να βάλουν άλλα χρήματα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ