Μ. Συρεγγέλα στο “Π”: Η πολιτική σταθερότητα ευνοεί το επενδυτικό περιβάλλον
Της
ΜΑΡΙΑΣ ΣΥΡΕΓΓΕΛΑ
Βουλευτού ΝΔ Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών,
Γραμματέως της Πολιτικής Επιτροπής
Η Ελλάδα, σε πείσμα όσων αρέσκονται στην καταστροφολογία, έχει καταφέρει να θεωρείται σήμερα παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρώπη, καθώς κατάφερε μέσα σε πέντε χρόνια και σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και να παρουσιάζει ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα, το πάλαι ποτέ «μαύρο πρόβατο» της Ένωσης κατάφερε να μειώσει το δημόσιο χρέος που έχει και να αυξήσει την παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων, μειώνοντας παράλληλα φόρους και εισφορές.
Βασικό συστατικό για την επιτυχία αυτή είναι η πολιτική σταθερότητα που υπάρχει στη χώρα μας ύστερα από πολλά χρόνια. Η σταθερότητα αυτή, σε συνδυασμό με το ότι έχουμε μια ασφαλή κυβερνητική πλειοψηφία, έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στην υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις να τις υλοποιήσει νωρίτερα απ’ ό,τι είχε δεσμευτεί.
Η σταθερότητα αυτή δεν πρέπει να θεωρείται κάτι αυτονόητο, ειδικά στην Ελλάδα, όπου δεν ήταν σύνηθες μια κυβέρνηση να εξαντλεί την τετραετία. Οι πολίτες, όμως, εμπιστεύτηκαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και γι’ αυτό ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους σε αυτόν. Βασική επιδίωξη, πλέον, είναι η διατήρηση των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης και η ενίσχυση του επενδυτικού περιβάλλοντος στην καινοτομία.
Με άλλα λόγια, η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να συγκλίνουμε, ως χώρα, με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρωτίστως ως προς το οικονομικό επίπεδο, και ταυτόχρονα να πετύχουμε τη σύγκλιση όλων των περιφερειών της χώρας, ώστε η ανάπτυξη να είναι οριζόντια. Η διπλή αυτή σύγκλιση αποσκοπεί στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, καθώς για εμάς προαπαιτούμενο της οικονομικής εξέλιξης είναι η κοινωνική ευημερία.
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης παρουσίασε πρόσφατα τον οδικό επενδυτικό χάρτη της χώρας με ορίζοντα το 2027, ο οποίος θα φέρει στην αγορά περισσότερα από 3 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων: χρηματοδότηση με 1 δισ. ευρώ επενδυτικών προτάσεων στον τουρισμό, στη μεταποίηση, στην αγροδιατροφή και στη γενική επιχειρηματικότητα, επένδυση άνω των 300 εκατ. ευρώ στην έρευνα και στην καινοτομία, 350 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών των ερευνητικών και τεχνολογικών ινστιτούτων και προώθηση Ειδικού Καθεστώτος Γενικής Επιχειρηματικότητας Παραμεθόριων Περιοχών και Θεσσαλίας ύψους 150 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που θα αναπτυχθούν στις παραμεθόριες περιοχές ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενισχύουμε με 170 εκατ. ευρώ εμβληματικές επενδύσεις, χρηματοδοτούμε με 102 εκατ. ευρώ, μέσω προγράμματος του υπουργείου Ανάπτυξης, την ψηφιακή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υλοποιούμε ένα πρόγραμμα 90 εκατ. ευρώ που αφορά την αναβάθμιση υποδομών σε 20 βιομηχανικά πάρκα.
Πέρα, όμως, από την προσπάθεια αλλαγής του οικονομικού μοντέλου της χώρας μας και την παροχή επενδυτικών κινήτρων από την πλευρά του κράτους, είναι καθοριστικό το να πιστέψει και ο επενδυτής στο κράτος. Η διατήρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών είναι μια συνεχής και δυναμική διαδικασία, που δεν αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση για επανάπαυση. Τώρα είναι η στιγμή, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, για ένα νέο συμβόλαιο δράσης, που θα κάνει αποτελεσματικότερη τη συνεργασία Πολιτείας και επιχειρηματικότητας, με διακριτούς ρόλους και σαφείς κανόνες.
Οι βάσεις πλέον έχουν μπει. Ο παραγωγικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας προχωράει, με ορίζοντα το 2027 και με στόχο τη διασφάλιση περισσότερων και καλύτερα αμειβόμενων θέσεων εργασίας για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ