Χρ. Κατσώτης στο “Π”: Κυβερνητικές αλχημείες

Χρ. Κατσώτης στο “Π”: Κυβερνητικές αλχημείες

Του
ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΣΩΤΗ
Βουλευτή ΚΚΕ Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, Μέλους της ΚΕ


Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση έχει φέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Πρώτα ήρθαν οι ανακοινώσεις της υπουργού Εργασίας, που δήλωσε ότι ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 950 ευρώ έως το 2027 –ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι, δηλαδή– και την Πέμπτη ακολούθησε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ανακοινώθηκε, λοιπόν, ότι ο κατώτατος μισθός θα υπολογίζεται με έναν νέο τρόπο, σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο μαθηματικό μοντέλο, που θα συνυπολογίζει τα κριτήρια του «πληθωρισμού» και της «παραγωγικότητας της εργασίας», και όλα αυτά προς «όφελος» των εργαζομένων. Η κυβέρνηση έρχεται με αυτόν τον τρόπο να μονιμοποιήσει, και με τη βούλα, τους μνημονιακούς νόμους που έχουν νομοθετήσει όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για νόμους που είναι σε πλήρη σύμπνοια με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και οι οποίοι έβαλαν «ταφόπλακα» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αποτελώντας στρατηγική του κεφαλαίου, που στοχεύει στη γενική μείωση των μισθών.

Η κυβέρνηση για πολλοστή φορά προσπαθεί να βαφτίσει ωφέλιμο για τους εργαζομένους αυτό που είναι επιζήμιο για αυτούς, κάτι που το αποδεικνύει η ίδια η πραγματικότητα. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι λόγω του πληθωρισμού οι όποιες αυξήσεις δίνονται εξανεμίζονται και με το παραπάνω, ενώ ο συνδυασμός των κυβερνητικών κριτηρίων, που μοναδικό στόχο έχει τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ανοίγει τον δρόμο ακόμη και για πάγωμα ή για πραγματικές μειώσεις όταν το επιβάλλουν οι ανάγκες του κεφαλαίου. Αυτό ακριβώς που συνέβη τα χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, όταν ο κατώτατος μισθός από δίχτυ ασφαλείας για τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους μετατράπηκε σε επιταχυντή μείωσης του μέσου μισθού έως και κατά 40%.

Η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει πάνω στον «εμβληματικό» για το κεφάλαιο και «κατάπτυστο» για τους εργαζομένους νόμο «Βρούτση – Αχτσιόγλου», που δίνει το δικαίωμα μόνο στον εκάστοτε υπουργό να καθορίζει τον κατώτατο μισθό. Απέναντι σε αυτή την κυβερνητική επιλογή, ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα ετοιμάζονται να καταθέσουν το επόμενο διάστημα πρόταση νόμου για την επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, από την οποία θα προκύπτει και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού για τον κάθε κλάδο και μια σειρά άλλα δικαιώματα, όπως η χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων, η επαναφορά των τριετιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της περιόδου 2012 – 2023, η κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού για τον δημόσιο τομέα, όπως και της 13ης και της 14ης σύνταξης κ.ά.

Με πρόταγμα αυτές και άλλες διεκδικήσεις, τις τελευταίες εβδομάδες γίνεται ένα μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων σε μια σειρά κλάδους, όπως στους ξενοδοχοϋπαλλήλους, στους διανομείς, στους υγειονομικούς, στους εκπαιδευτικούς, στους λιμενεργάτες, στους ναυτεργάτες και στους οικοδόμους. Κινητοποιήσεις που έχουν μπει στο μάτι της κυβέρνησης, γι’ αυτό και είτε έχουν στοχοποιηθεί από «γνωστούς – αγνώστους» κυβερνητικούς, όπως έχει κάνει ο υπουργός «Εμπορίου Υγείας» κ. Γεωργιάδης με τους υγειονομικούς, είτε κηρύσσονται παράνομες, όπως η απεργία των εκπαιδευτικών. Πάγιες κυβερνητικές τακτικές για την τρομοκράτηση των εργαζομένων.

Όλες αυτές οι απεργιακές κινητοποιήσεις ένα πράγμα αποδεικνύουν έμπρακτα, ότι οι εργαζόμενοι, ο λαός, έχουν φωνή, μια φωνή που δυναμώνει συνεχώς και δεν είναι άλλη από αυτήν που διεκδικεί το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην υγεία και στην παιδεία, το δικαίωμα στη ζωή, έξω από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Μια φωνή που αποτελεί αντιπολίτευση απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, που μόνο σε επιμέρους θέματα διαφοροποιούνται. Μια φωνή που το ΚΚΕ τη στηρίζει γιατί βάζει στο κάδρο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, του λαού. Και τη στηρίζει καθημερινά με όλες του τις δυνάμεις, και μέσα στη Βουλή, όπως έκανε και πρόσφατα με την κατάθεση τροπολογίας για την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα, όπως και της 13ης και της 14ης σύνταξης, και έξω από τη Βουλή, στηρίζοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει κλάδοι εργαζομένων, με κορύφωση την απεργία στις 20 Νοέμβρη με σύνθημα: «Λεφτά για μισθούς, Παιδεία, Υγεία – Έξω η Ελλάδα απ’ του πολέμου τα σφαγεία!».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ