Μπαίνει και το κρασί στον… χορό των αυξήσεων
Σε χαμηλά επίπεδα η παραγωγή, αυξημένη η ζήτηση
Στα επίπεδα που ήταν και πέρυσι θα είναι και τη φετινή οινοποιητική περίοδο η παραγωγή του κρασιού στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η παραγωγή το 2024, δηλαδή την οινοποιητική περίοδο από 1 Αυγούστου 2024 μέχρι 31 Ιουλίου 2025, θα φτάσει στα 1.378.706 hl έναντι των 1.376.763 hl το 2023.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Συνεταιρισμών Οινοποιίας, «το εν λόγω στοιχείο που βασίζεται σε εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΑΟΚ, είναι αρκετά επισφαλές και δεδομένου ότι ο τρύγος συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές ο τελικός όγκος οινοπαραγωγής που υπολογίζεται βάσει των Δηλώσεων Παραγωγής, θα διαφοροποιηθεί, συνήθως όμως ο τελικός όγκος είναι κατώτερος των εκτιμήσεων των ΔΑΟΚ».
Ασχέτως με τη στασιμότητα της παραγωγής, ο όγκος των σταφυλιών που μαζεύτηκαν θεωρείται ικανοποιητικός, δεδομένου ότι εμφανίστηκε σαφής ανάκαμψη σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά που είχαν σημειωθεί στην παραγωγή κρασιού το 2023, που ήταν μειωμένη κατά 35,27% σε σχέση με φέτος.
Η στασιμότητα στην παραγωγή –και η ενδεχόμενη πτώση της, γιατί τα στοιχεία είναι οριακά– σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση που έχουν τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά κρασιά, τα οποία έχουν εξαιρετική ποιότητα λόγω της επιμέλειας και της σοβαρότητας που επιδεικνύουν οι παραγωγοί, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής τους, η οποία δεν θα είναι στα επίπεδα του 2023, αλλά σίγουρα θα είναι σημαντική. Δεν μπορεί ακόμα να προσδιοριστεί το ύψος της, αλλά λέγεται ότι θα κορυφωθεί την περίοδο των εορτών και ενδεχομένως να αγγίξει και διψήφιο ποσοστό. Για να επιστρέψουμε, όμως, στην οινοπαραγωγή και στα επιμέρους στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεγάλος όγκος παραγωγής εμφανίζεται στη γλεύκη και στους χυμούς σταφυλής (450.710 hl), «που εφόσον πρόκειται για γλεύκη θα μεταποιηθεί πιθανότατα σε οίνο σε επόμενο χρονικό διάστημα», όπως σημειώνει σε σχετική του ανακοίνωση.
Σημαντική μείωση (-43,08%) προβλέπεται και στους ποικιλιακούς οίνους χωρίς ΠΟΠ / ΠΓΕ και στους οίνους ΠΓΕ (-11,21%), ενώ αυξημένη παραγωγή προβλέπεται σε οίνους ΠΟΠ (+16,05%) και σε άλλους οίνους (+20,08%).
Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μειωμένη κατά τουλάχιστον 50% σε όλες τις περιφέρειες της χώρας ήταν και η σταφυλική παραγωγή, συγκριτικά με τα επίπεδα προ τριετίας, «γεγονός που αναμένεται να επιβεβαιωθεί ασφαλέστερα με την οριστική δήλωση παραγωγής», σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ