Δ. Καφαντάρης στο “Π”: Επανεκκίνηση στην πράξη και όχι στα λόγια

Δ. Καφαντάρης στο “Π”: Επανεκκίνηση στην πράξη και όχι στα λόγια

Του
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
Γενικού Γραμματέα Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος


Σε λίγες ημέρες πρόκειται να διεξαχθεί στη Ρόδο το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας μας.

Η παρουσία των υψηλών προσκεκλημένων αλλά και η ατζέντα του Συνεδρίου μας αναδεικνύουν την πολιτική βαρύτητα της φετινής διοργάνωσης και ουσιαστικά σηματοδοτούν τη μεγάλη επανεκκίνηση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης.

Στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το περιεχόμενο της Νέας Χάρτας της Αυτοδιοίκησης και το σχέδιο για τον Νέο Κώδικα, με τον οποίο θα επιχειρηθεί μετά από πολλά χρόνια να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, που θα αφορά τον τρόπο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού και το σύστημα διακυβέρνησής της, την οικονομική διαχείριση και κυρίως το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων.

Για την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, για όλους εμάς που υπηρετούμε τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, η Χάρτα της Αυτοδιοίκησης αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση αλλά και μια μοναδική ευκαιρία. Είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στον εθνικό διάλογο που θα ξεκινήσει και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας προκειμένου να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο σε αυτήν τη σημαντική πρωτοβουλία, την οποία ζητούμε εδώ και πολλά χρόνια.

Από τη δική μας πλευρά, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι απαιτείται τόλμη από πλευράς της κυβέρνησης, προκειμένου να γίνει επιτέλους πράξη μια πραγματική και ουσιαστική μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης και του κράτους. Μια διοικητική μεταρρύθμιση εντός των πλαισίων του Ελληνικού Συντάγματος και με ουσιαστική σύγκλιση με την ευρωπαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση. Με τους δήμους στο επίκεντρο του νέου συστήματος διακυβέρνησης της χώρας.

Η Χάρτα και ο Νέος Κώδικας της Αυτοδιοίκησης, η απόδοση των αναγκαίων οικονομικών πόρων στους δήμους για να ασκούν αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που αναλαμβάνουν, η επαρκής στελέχωση των ΟΤΑ και η αποκέντρωση στη λειτουργία των κρατικών μηχανισμών είναι τα αναγκαία επόμενα βήματα μετά τα σημαντικά βήματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι σήμερα οι δήμοι μας είναι πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί. Ακόμη, όμως, απομένει να γίνουν πολλά. Παρά την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, εξακολουθούμε να μην μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το λειτουργικό μας κόστος. Είναι χαρακτηριστικό πως για να κλείσουμε το οικονομικό έτος 2024 χρειάζεται να μας δοθούν επιπλέον από την κυβέρνηση 450 εκατ. ευρώ. Ενώ θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να αναλάβουμε καμία επιπλέον ευθύνη αν δεν συνοδεύεται από τους απαραίτητους πόρους.

Οι δήμοι σήμερα δεν έχουν το απαραίτητο προσωπικό για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις και στις ευθύνες τους μετά από μια δεκαετία αναστολής νέων προσλήψεων και τη φυγή δεκάδων χιλιάδων υπαλλήλων μας λόγω συνταξιοδότησης ή μετακίνησης σε άλλους φορείς του Δημοσίου. Πρόβλημα που γίνεται πιο οξύ στην περιφέρεια, δυσκολεύοντας την καθημερινή λειτουργία των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων.

Χρειαζόμαστε επιπλέον θεσμικά και οικονομικά εργαλεία για να έχουμε ισχυρό ρόλο στη διαχείριση των μεγάλων ζητημάτων που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια, όπως οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, τα ανοικτά κοινωνικά ζητήματα (ασφάλεια, στέγαση, φτώχεια), η ενεργειακή αυτάρκεια, η θεσμική αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού θεσμού και του αιρετού πολιτικού προσωπικού.

Όλα αυτά τα ζητήματα που μας απασχολούν θα αποτελέσουν το αντικείμενο των εργασιών του Συνεδρίου μας. Το μήνυμα που έχουμε επιλέξει, «Επανεκκίνηση: Ισχυροί Δήμοι. Κάθε μέρα, δίπλα στον πολίτη», σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μας για τη δυναμική επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Επανεκκίνηση στην πράξη και όχι στα λόγια.

Για δήμους ισχυρούς, με οικονομική ανεξαρτησία και λειτουργική αυτοτέλεια, για να μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες. Για δήμους με ανθρώπινο πρόσωπο, οι οποίοι θα είναι διαρκώς δίπλα στον συμπολίτη μας, που χρειάζεται στήριξη στη δύσκολη καθημερινότητά του.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ