Opuntia: Ομάδα παραγωγών με έδρα την Κεφαλλονιά που καλλιεργεί Φραγκόσυκο, βρίσκεται σε διαδικασία πιστοποίησης
Στην Κεφαλονιά μια ομάδα παραγωγών και τυποποίησης φραγκόσυκου, η Opuntia, καλλιεργεί το Φραγκόσυκο και αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία πιστοποίησης τις καλλιέργειας με βάση τα πρότυπα της βιολογικής παραγωγής, την οποία θα λάβει το 2026.
Όλοι γνωρίζουμε το φραγκόσυκο ή κακτόσυκο, ενα φρούτο που παράγεται απο το κακτοειδές φυτό Φραγκοσυκιά που φυτρώνει στην Ελλάδα και στην Κύπρο και έχει προέλευση απο την Κεντρο-Αμερικανική Ήπειρο.
Είναι βρώσιμο, φρούτο με μικρά αγκαθάκια και θα πρέπει να ξεφλουδιστεί προσεκτικά πριν από την κατανάλωση.
Η φραγκοσυκιά είναι φυτό που προσφέρει πολλές δυνατότητες μεταποίησης σε μαρμελάδα, κομπόστα ή άλλα προϊόντα. «Επιπλέον, από τους σπόρους του παράγεται φαρμακευτικό έλαιο που είναι το ακριβότερο στον κόσμο και κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ το λίτρο. Αλλά και τα φύλλα μπορούν να αξιοποιηθούν ως ζωοτροφή, αυξάνοντας την παραγωγή γάλακτος, ενώ στην Λατινική Αμερική παράγεται τεχνητό (vegan) δέρμα ή βιοντίζελ από τα φύλλα της φραγκοσυκιάς».
«Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις στρεμματικές μας αποδόσεις για να ανοίξουμε μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Σήμερα παράγουμε 10 τόνους και για να μπορέσουμε να κινηθούμε στο εξωτερικό χρειαζόμαστε τουλάχιστον 100 τόνους ετησίως. Για να το πετύχουμε θα αυξήσουμε τα στρέμματα που καλλιεργούμε και θα ενισχύσουμε τις στρεμματικές μας αποδόσεις» λέει η γεωπόνος, Μάγκυ Παπαδάτου.
Πως “γεννήθηκε” η Opuntia
H Μάγκυ Παπαδάτου δραστηριοποιούνταν στην αρχιτεκτονική τοπίου και δεν άργησε η στιγμή που την κέρδισε ο πρωτογενής τομέας συνεργαζόμενη με τον σύζυγός της που είναι πολιτικός μηχανικός, έναν αρχιτέκτονα και μία ομάδα ατόμων που αγαπούν τη γη, σύστησαν την εταιρεία Opuntia, η οποία έχει ως αντικείμενο την καλλιέργεια και παραγωγή φραγκόσυκου.
Έδρα τους είναι οι Κεραμιές Κεφαλλονιάς. Και η επιλογή του τόπου έγινε με βάση το γεγονός ότι οι φραγκοσυκιές ευδοκιμούν σε ευρεία κλίμακα στο συγκεκριμένο νησί. Η Opuntia διατηρεί περίπου τις μισές εκτάσεις αρδευόμενες και τις άλλες μισές ξερικές.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες έως τώρα διατίθενται στην τοπική αγορά, σε σούπερ μάρκετ, οπωροπωλεία και εστιατόρια. Προσεχής στόχος είναι να ξεκινήσει και η πανελλήνια διάθεση του παραγόμενου φραγκόσυκου, με στόχο μεγάλους προμηθευτές και σούπερ μάρκετ ανά την επικράτεια. Σημειώνεται τέλος ότι σύνολο των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν έως σήμερα βασίστηκαν σε ίδια χρηματοδότηση αλλά και σε χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την ενίσχυση των αγροτών.
«Είχαμε την επιθυμία να ασχοληθούμε με τον πρωτογενή τομέα καθώς είναι το αντικείμενό μου, ενώ και ο άντρας μου αγαπάει πολύ τη γη. Κάναμε μία έρευνα σχετικά με την καλλιέργεια και την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Διαπιστώσαμε ότι το φραγκόσυκο είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διατεθεί στην αγορά λόγω της φύσης του. Ταυτόχρονα, δεδομένου ότι η γη είναι πολύ ακριβή στην Κεφαλλονιά καθότι το νησί αποτελεί τουριστικό προορισμό, χρειαστήκαμε ένα προϊόν με ικανοποιητικές στρεμματικές αποδόσεις και ελάχιστη καλλιεργητική φροντίδα, κάτι που προσφέρει η καλλιέργεια του φραγκόσυκου. Επιπλέον, στην Κεφαλονιά μπορεί να μην καταναλώνεται καθημερινά όπως συμβαίνει στη Μάνη, ωστόσο το φυτό ευδοκιμεί ιδανικά στις συνθήκες του νησιού. Όπου και να κοιτάξει κανείς υπάρχουν φραγκοσυκιές. Μας άρεσε πολύ και θεωρήσαμε ότι έπρεπε να ασχοληθούμε με αυτό», εξηγεί η Μάγκυ Παπαδάτου.
Το Φραγκόσυκο προσφέρει στρεμματικές αποδόσεις περίπου 3 – 4 τόνων το στρέμμα, εφόσον πρόκειται για αρδευόμενα τα κτήματα και μικρότερες ποσότητες σε περίπτωση που τα κτήματα δεν ποτίζονται
Η Opuntia διαθέτει 40 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης με φραγκοσυκιές. «Φέτος στήσαμε τη μεταποιητική μας μονάδα, Εκεί θα τοποθετηθεί προσεχώς και ένα μηχάνημα καθαρισμού και διαλογής φραγκόσυκου, το οποίο σχεδιάστηκε από την ομάδα της Opuntia. To συγκεκριμένο μηχάνημα θα κάνει καθαρισμό από τα αγκάθια, διαχωρισμό των καρπών βάσει βάρους, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη. Σκοπός μας είναι να μειώσουμε το εργατικό κόστος και ενώ η εύρεση ανθρώπινου δυναμικού είναι πλέον πολύ δύσκολη.
Αυτή την περίοδο το κτήμα προβαίνει στην πειραματική παραγωγή αποστάγματος από φραγκόσυκο. Ωστόσο η απόσταξη φραγκόσυκου δεν επιτρέπεται προς το παρόν στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και έχουμε ετοιμάσει σχετικό φάκελο στον οποίο καταθέσαμε στο Γενικό Χημείο του Κράτους για να εξαχθούν οι αλκοολικοί βαθμοί και να μπορεί να αποστάζεται νόμιμα ο καρπός της φραγκοσυκιάς. Στόχος είναι να αποκτήσουμε το δικό μας αποστακτήριο μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια», αναφέρει η Μάγκυ Παπαδάτου.
Προς το παρόν το κτήμα Opuntia καθαρίζει, διαχωρίζει και συσκευάζει αποκλειστικά νωπό φραγκόσυκο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων η εξέταση του φακέλου στο Γενικό Χημείο του Κράτους ολοκληρώνεται σύντομα και η ίδια εκτιμά ότι από το 2025 θα ξεκινήσει και την απόσταξη, η οποία αρχικά θα πραγματοποιείται σε συνεργαζόμενο αποστακτήριο.
Με πληροφορίες και απο το www.thetotalbusiness.com