Νίκος Παππάς: «Μόνο το 25% των μισθωτών με συλλογικές συμβάσεις. 2,5 δις παραπάνω φόροι για το 2025. Ποιες μειώσεις φόρων;»

Νίκος Παππάς: «Μόνο το 25% των μισθωτών με συλλογικές συμβάσεις. 2,5 δις παραπάνω φόροι για το 2025. Ποιες μειώσεις φόρων;»

Επίθεση στην κυβέρνηση της Ν.Δ. σε σχέση με τις εξαγγελίες της για τον κατώτατο μισθό εξαπέλυσε ο Νίκος Παππάς, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως τόνισε, «πάτε να εισφέρετε μία επίφαση αντικειμενικότητας, η οποία αποπολιτικοποιεί τα ζητήματα καθορισμού του μισθού και παρακάμπτεται δύο, τρία θεμελιώδη ζητήματα. Πρώτον, συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η χώρα μας είναι στον πάτο της Ευρώπης. Μόνο το 25% των μισθωτών εργαζομένων καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 45% και ο στόχος που έχει βάλει η Ε.Ε. είναι το 80%. Πώς πιστεύετε με την πολιτική σας ότι μπορεί να πιαστεί αυτός ο στόχος;». Για να συνεχίσει, σχολιάζοντας τη ραγδαία αύξηση των εργατικών δυστυχημάτων: «Έχουμε έναν νεκρό κάθε 2,5 μέρες, 114 θανάτους σε 10 μήνες. Αυτό δεν είναι φυσικό φαινόμενο».

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει μετατρέψει, μέσω της τεκμαρτής φορολόγησης, τους μικρομεσαίους σε συμπιεστές των μισθών των εργαζομένων. Ενώ σε ό,τι αφορά στις κυβερνητικές υποσχέσεις για μείωση των φόρων, υπογράμμισε ότι οι σχετικές εξαγγελίες αφορούν το απώτερο μέλλον, «διότι για τον προϋπολογισμό του 2025 έχετε 2,5 δισ. ευρώ παραπάνω έσοδα από φόρους, 1,5 δισ. από τον ΦΠΑ και 1 δισ. από τον φόρο εισοδήματος. Και πότε λέτε ότι θα μειώσετε τους φόρους; Το 2027 και το 2028. Τα έτη, που με βάση το δικό σας μεσοπρόθεσμο, ο ρυθμός ανάπτυξης πέφτει στο μισό σε σχέση με το 2% που προβλέπεται για την επόμενη χρονιά. Προσέξτε, την ίδια χρονιά που προβλέπετε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, λέτε ότι θα μειώσετε και τους φόρους».

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο Νίκος Παππάς ανέφερε ότι «τη Δευτέρα που μας πέρασε τιμήσαμε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού απέναντι στον ιταλικό φασισμό» και ότι «η 28η Οκτωβρίου είναι η μόνιμη υπόμνηση ότι ο λαός μας γεννήθηκε, αναγεννήθηκε, αγωνίστηκε, επιβίωσε μέσα από τους αγώνες του ενάντια στην τυραννία. Αυτή είναι η αντικειμενική αλήθεια. Δεν είναι, όμως, βολική αλήθεια για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος φαίνεται ότι θέλει και αυτή την αλήθεια να τη σχετικοποιήσει και να την αποπολιτικοποιήσει». Ο ίδιος ζήτησε, επίσης, το άνοιγμα των αρχείων του υπουργείου Εσωτερικών και των αρχείων των Σωμάτων Ασφαλείας για την περίοδο της Κατοχής. «Είναι αρχεία που άνοιξαν κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και βοήθησαν την ιστορική έρευνα γι’ αυτή την πολύ σκοτεινή περίοδο που έζησε η πατρίδα μας. Και, βεβαίως, αποκάλυψαν πολλαπλώς τον ρόλο που διάφοροι είχαν παίξει σε εκείνες τις σκοτεινές περιόδους», είπε.

Το βίντεο της τοποθέτησης του Νίκου Παππά: https://youtu.be/ABzAKizIIi4

Μιλώντας για τις γερμανικές επανορθώσεις υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται θέμα παραίτησης από το αίτημα, δεν τίθεται θέμα παραγραφής και αυτό το έχει αποδεχτεί από το 2019 και με γνωμοδότησή της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής Βουλής. Αλλά κι έτσι να μην ήταν, όπως είχε πει ο πρώτος αντάρτης της Ευρώπης, ο αείμνηστος Μανώλης Γλέζος, “και ένα ευρώ να ήταν, έχουμε την υποχρέωση και το δικαίωμα να τα διεκδικήσουμε”».

Για τα ελληνοτουρκικά, θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει ζητήσει από τις 28 Σεπτεμβρίου ενημέρωση από τον κ. Μητσοτάκη, καθώς «έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε σε ποια βάση γίνεται (σ.σ.: ο διάλογος). Να ακούσουμε αν το Κυπριακό είναι στην κορυφή της ατζέντας της εξωτερικής μας πολιτικής και να δούμε εάν κάποτε θα αξιολογήσετε ότι την περίοδο 2015 μέχρι 2019 η Ελλάδα είχε μια δυναμική εξωτερική πολιτική που πολλαπλασίασε το διπλωματικό της εκτόπισμα και την έφερε στο κέντρο των εξελίξεων στην περιοχή». Τόνισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προτίθεται να δώσει λευκή επιταγή.

Επικρίνοντας την πρόσφατη δήλωση της κυρίας Βόζεμπεργκ, είπε: «Όσοι σας γνωρίζαμε, υποψιαζόμασταν ότι θα έρθει η μέρα που θα μπει στην αίθουσα ο κ. Καραμανλής και θα τον χειροκροτάτε με χέρια και με πόδια. Δεν περιμέναμε, όμως, αυτό το επίπεδο της αποκτήνωσης, αυτή τη χυδαία επίθεση απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών. Είναι όνειδος η κάλυψη που δίνεται μέχρι αυτή τη στιγμή στην ευρωβουλευτή σας».

Σε σχέση με το συζητούμενο νομοσχέδιο επέμεινε ότι οι κυβερνητικές ρυθμίσεις υποβαθμίζουν τους ΟΤΑ και ενισχύουν τον συγκεντρωτισμό και τους μεγάλους παίκτες. Αναφέρθηκε δε σε τροπολογία που κατέθεσε το κόμμα του για την προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας με αφορμή την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων.

Ο Νίκος Παππάς ζήτησε από την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της για την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση, λέγοντας: «Ποια άρθρα θέλετε να αναθεωρήσετε; Για να αντιληφθούμε και εμείς, εάν θα επιδιώξετε πλειοψηφίες αναθεώρησης που κοιτάνε και προς τα δεξιά σας. Για να καταλάβει και ο λαός ποια κατεύθυνση θέλετε να δώσετε στη συνταγματική αναθεώρηση. Θέλετε να αλλάξετε το άρθρο για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων; Ή μήπως το άρθρο που διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα του νερού; Μήπως θα πειράξετε το άρθρο που διασφαλίζει την οικονομική αυτοτέλεια των Ανεξάρτητων Αρχών; Διότι δεν σας βγήκε σήμερα η μεθόδευση σε σχέση με τον Συνήγορο του Πολίτη. Μήπως το άρθρο για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών; Ακούμε ότι ο εισαγγελέας δεν κάλεσε κρίσιμους μάρτυρες στην υπόθεση των παρακολουθήσεων».

Αμέσως μετά αναφέρθηκε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το ζήτημα «ήταν πάντα πεδίο ευρύτερων συναινέσεων, όχι πεδίο εσωκομματικών διευθετήσεων. Και με αυτή την έννοια, η δική μας θέση και η δική μας η πρόταση θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από την Αριστερά ή την ευρύτερη προοδευτική παράταξη. Περιμένουμε να δούμε και τις δικές σας προθέσεις και θα σας κρίνει και ο λαός».

Κλείνοντας σημείωσε ότι «απέναντι στην προσδοκία του ελληνικού λαού για μια προοδευτική αλλαγή, μόνο ο ενισχυμένος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μπορεί να είναι ο καταλύτης. Αυτό πρέπει να γίνει. Αυτό και θα γίνει».



Σχολιάστε εδώ