Επενδύσεις από… χρυσάφι στη Χαλκιδική
-Του χρόνου, τέτοια εποχή, θα αρχίσει η εμπορική παραγωγή του μεταλλείου στις Σκουριές
Αυτό που οι αρχαίοι Έλληνες είχαν εντοπίσει –και αξιοποιούσαν– πριν από χιλιάδες χρόνια, οι Νεοέλληνες το ανακαλύψαμε πριν από μισό αιώνα και 25 χρόνια αργότερα αρχίσαμε τις προσπάθειες για να το εκμεταλλευτούμε, με τη συνδρομή ξένων ειδικών.
Μιλάμε για τον χρυσό, το υπερπολύτιμο ορυκτό στο οποίο βάσισε την ισχύ του βασιλείου του ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππος, ο οποίος με την οικονομική ευμάρεια που του παρείχε το ευγενές μέταλλο είχε δημιουργήσει ένα πανίσχυρο κράτος, με έναν ισχυρότατο στρατό. Όλοι γνώριζαν ότι στη Χαλκιδική υπήρχε χρυσός.
Κανένας, όμως, δεν είχε αποπειραθεί να τον εντοπίσει και να τον εκμεταλλευτεί, γιατί η εξόρυξη ήταν δύσκολη, πολυδάπανη και απαιτούσε πολλές παρεμβάσεις για να μη διαταραχθεί η περιβαλλοντική ισορροπία.
Έτσι, βρέθηκε μια ξένη εταιρεία που ζήτησε να αναλάβει τα ορυχεία της περιοχής, στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα, με σκοπό να τα αξιοποιήσει και να τα εκμεταλλευτεί, αποδίδοντας βέβαια τους αντίστοιχους πόρους στο Ελληνικό Δημόσιο, που τώρα έχουν πολλαπλασιαστεί λόγω των απίστευτα υψηλών τιμών του χρυσού.
Βέβαια, μέχρι να ξεκινήσουν οι εξορύξεις δόθηκαν ομηρικές μάχες στη Χαλκιδική, με άτομα που προέβαλλαν περιβαλλοντικές ευ αισθησίες να εμποδίζουν τις εργασίες, συνεπικουρούμενα ενίοτε και από κυβερνήσεις που δεν ήθελαν την επένδυση, λες και έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε τα ματιά στα χρυσωρυχεία.
Τελικά, η επένδυση στην Ολυμπιάδα λειτουργεί, αποδίδει γύρω στο 1 δισ. ευρώ ετησίως στο Δημόσιο, που σε τέσσερα χρόνια θα φτάσουν στα 5 δισ., με τις σημερινές τιμές, ενώ στα δύο ορυχεία απασχολούνται 1.000 άτομα, δηλαδή ζουν 1.000 οικογένειες της ευαίσθητης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας.
Η επένδυση στις Σκουριές έχει φτάσει στο 76% και η πρόβλεψη είναι ότι του χρόνου τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει η εξορυκτική διαδικασία. Έτσι, η χώρα μας θα έχει δύο ορυχεία χρυσού, και όχι μόνο, αφού από τις Σκουριές θα εξάγονται και χιλιάδες τόνοι χαλκού, αφού έχει βρεθεί και κοίτασμα χαλκού. Όπως τόνισε ο Χρήστος Μπαλάσκας, πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, της εταιρείας που διαχειρίζεται και λειτουργεί την όλη επένδυση, με την ολοκλήρωση του έργου των Σκουριών να βρίσκεται στο 76%, ο στόχος είναι η εμπορική λειτουργία να ξεκινήσει το 2025, με τον ίδιο να στέκεται στην εξαιρετικά υψηλή περιβαλλοντική παρακολούθηση του έργου.
Χαρακτήρισε, δε, τις Σκουριές μεταλλείο στρατηγικού μετάλλου, υπογραμμίζοντας ότι τα ορυκτά αποτελούν μια σοβαρή διέξοδο που επηρεάζει τις θέσεις εργασίας. Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, αξίζει να αναφερθεί ότι με τη χρήση της μεθόδου ξηρής απόθεσης στο μεταλλείο των Σκουριών, η οποία αποτελεί την πλέον σύγχρονη και ασφαλή μέθοδο διαχείρισης των μεταλλευτικών καταλοίπων, θα μειωθεί κατά 40% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, απελευθερώνοντας την κοιλάδα του Λοτσάνικου, που εμπλεκόταν στον αρχικό σχεδιασμό για την αποθήκευση των καταλοίπων σε υγρή μορφή, αφού προορίζεται να μετατραπεί σε χώρο απόθεσης.
Η προηγμένη τεχνολογία αφύγρανσης των μεταλλευτικών καταλοίπων επιτρέπει την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση του νερού στην παραγωγική διαδικασία, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης φυσικών υδάτινων πόρων. Ταυτόχρονα, αυξάνει σημαντικά τη γεωτεχνική ασφάλεια του χώρου απόθεσης, καθώς η στερεή μορφή των καταλοίπων βελτιώνει τη γεωστατική τους συμπεριφορά, έναντι της αρχικής υ γρής μορφής τους.
Σε ό,τι αφορά το εν λειτουργία μεταλλείο της Ολυμπιάδας, εκεί οι συνολικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού έχουν φτάσει στα 800 εκατ. δολάρια. Τα πιθανά και επιβεβαιωμένα αποθέματα είναι 1,9 εκατ. ουγκιές χρυσού, 35,8 εκατ. ουγκιές αργύρου, 374 χιλ. τόνοι μολύβδου και 468 χιλ. τόνοι ψευδαργύρου.
Ο ρυθμός παραγωγής είναι 470 χιλ. τόνοι ανά έτος, ενώ το 2024 καταγράφεται αύξηση της παραγωγής κατά 21%, στους 793.692 χιλιάδες τόνους (μαζί με τα λοιπά υλικά). Η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής είναι 15 έτη, ενώ η Ελληνικός Χρυσός έχει προχωρήσει στον καθαρισμό 4 εκατ. τόνων παλαιών τελμάτων από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες, με το ύψος της επένδυσης να φτάνει στα 120 εκατ. δολάρια.
Αυτήν τη στιγμή, το μεταλλείο της Ολυμπιάδας παράγει συμπυκνώματα χρυσού τα οποία και εξάγονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου όπου υπάρχουν εργοστάσια μεταλλουργίας, τα οποία παράγουν το τελικό προϊόν του χρυσού. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το έσοδο που πληρώνεται η εταιρεία αντιστοιχεί στο 50% – 60% της τιμής του χρυσού.
Αυτό μπορεί να αλλάξει, αν προχωρήσει η επένδυση για την κατασκευή του εργοστασίου μεταλλουργίας που θα παράγει το τελικό προϊόν, με τα έσοδα να φτάνουν πάνω από το 90% της τιμής του χρυσού.
Η Ελληνικός Χρυσός έχει καταθέσει την επενδυτική της πρόταση και αναμένει από την Ελληνική Πολιτεία την απάντηση, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες –είτε θετική είτε αρνητική– θα πρέπει να δοθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2025…
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
-
ΗΠΑ εκλογές: Ελπίδες τροφοδοτούν τα υψηλά ποσοστά της πρόωρης ψήφου
-
«Η Ελλάδα στον γύψο»: Το 4ο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Σκοτεινή Δεκαετία 1964-1974»
-
«Σκοτεινή Δεκαετία 1964-1974» – 4ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ: «Η Ελλάδα στον γύψο»
-
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι αγρότες της Κωπαΐδας βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με χαράτσια λόγω σοβαρών λαθών της Εταιρείας Εκκαθάρισης του Οργανισμού Κωπαΐδας
-
Αποκαλυπτική Μελέτη του Ε.Ε.Α. για τους μεσίτες παρουσιάζεται σε υβριδική εκδήλωση σήμερα Πέμπτη 31/10, στις 17:00 – livestreaming
-
Με «ΑΡΙΣΤΑ» σε όλα τα Κριτήρια Αξιολόγησης πιστοποιήθηκε το Πανεπιστήμιο Αθηνών
-
Ούτε κουβέντα για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από ΕΣΗΕΑ, ΕΔΟΕΑΠ – ΓΣ ΕΔΟΕΑΠ κεκλεισμένων των θυρών
-
Μειώθηκε το μόνιμο προσωπικό της ΕΡΤ το 2023
-
Διανομή χρημάτων για πνευματικά δικαιώματα: Περισσότερα από τον ΟΣΔΕΛ, λιγότερα από τον “Ξενοφώντα”
-
Τα πρόσωπα του ΕΚΚΟΜΕΔ
- ΗΠΑ εκλογές: Ελπίδες τροφοδοτούν τα υψηλά ποσοστά της πρόωρης ψήφου
- «Η Ελλάδα στον γύψο»: Το 4ο επεισόδιο του ντοκιμαντέρ «Σκοτεινή Δεκαετία 1964-1974»
- «Σκοτεινή Δεκαετία 1964-1974» – 4ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ: «Η Ελλάδα στον γύψο»
- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Οι αγρότες της Κωπαΐδας βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με χαράτσια λόγω σοβαρών λαθών της Εταιρείας Εκκαθάρισης του Οργανισμού Κωπαΐδας
- Αποκαλυπτική Μελέτη του Ε.Ε.Α. για τους μεσίτες παρουσιάζεται σε υβριδική εκδήλωση σήμερα Πέμπτη 31/10, στις 17:00 – livestreaming
- Με «ΑΡΙΣΤΑ» σε όλα τα Κριτήρια Αξιολόγησης πιστοποιήθηκε το Πανεπιστήμιο Αθηνών
- Ούτε κουβέντα για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις από ΕΣΗΕΑ, ΕΔΟΕΑΠ – ΓΣ ΕΔΟΕΑΠ κεκλεισμένων των θυρών
- Μειώθηκε το μόνιμο προσωπικό της ΕΡΤ το 2023
- Διανομή χρημάτων για πνευματικά δικαιώματα: Περισσότερα από τον ΟΣΔΕΛ, λιγότερα από τον “Ξενοφώντα”
- Τα πρόσωπα του ΕΚΚΟΜΕΔ