Σε πολιτικό διάλογο η κυβέρνηση, με τις τουρκικές διεκδικήσεις στο τραπέζι

Σε πολιτικό διάλογο η κυβέρνηση, με τις τουρκικές διεκδικήσεις στο τραπέζι

–Ξεπλένοντας τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Του
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΚΑΛΟΥ


Την ώρα που η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προβάλει το «θετικό κλίμα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αδυνατεί να αντιληφθεί ότι έτσι απλώς εξωραΐζει την Τουρκία και δυσχεραίνει τη διπλωματική διαπραγματευτική θέση της χώρας μας.

Όλο αυτό το διάστημα, οι στενοί σύμμαχοι και εταίροι, οι οποίοι βουλιάζουν στις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία και βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο στη Γάζα και την αναταραχή στη Μέση Ανατολή, το μόνο που δεν επιθυμούν είναι η επιστροφή στις εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Θα έπρεπε να έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση το γεγονός ότι ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, φτάνοντας στην Τουρκία για τη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, έσπευσε στις δηλώσεις του να εξάρει τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το πώς αυτό επιδρά θετικά στο κλίμα στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Φυσικά, μόνο τυχαία δεν ήταν αυτή η αναφορά, καθώς ο γερμανός καγκελάριος λίγες ημέρες πριν είχε άρει την απαγόρευση εξαγωγής ορισμένων κρίσιμων οπλικών συστημάτων για το Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας. Και ήθελε με τη δήλωσή του αυτή να στείλει το μήνυμα ότι δεν μπορεί ούτε η Αθήνα ούτε εσωτερικοί παράγοντες στη Γερμανία να κατηγορούν την κυβέρνησή του ότι εξοπλίζει την Τουρκία την ώρα που στρέφεται και εναντίον συμμάχων, όπως η Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα, και επί θητείας του Νίκου Δένδια στο ΥΠΕΞ, είχε κάνει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να πειστούν οι πολιτικές δυνάμεις της Γερμανίας να μην προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της πώλησης των υποβρυχίων στην Τουρκία, που ουσιαστικά προσέφερε την ευκαιρία στην Άγκυρα για ανατροπή του συγκριτικού πλεονεκτήματος που είχε στον τομέα αυτόν η Ελλάδα.

Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να πείσει το Βερολίνο προκειμένου να μην ενοχληθεί η Τουρκία. Όπως και τη μεγάλη προσπάθεια που είχαν ξεκινήσει έλληνες ομογενείς προκειμένου να μη δοθούν τα F-16 στην Τουρκία, κάτι που και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είχε υπαινιχθεί στην ομιλία του στο Κογκρέσο, αλλά ξεχάστηκε μετά την έναρξη της προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και έτσι ήρθε η έγκριση της πώλησης και της αναβάθμισης των F-16 στην Τουρκία, ενώ, μάλιστα, δεν διαψεύδονται οι πληροφορίες ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο που θα μπορούσε να οδηγήσει και στην άρση του εμπάργκο για την πώληση και των F-35.

Η εικόνα την οποία εκπέμπει η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα είναι ότι πλέον δεν υπάρχει τουρκικός αναθεωρητισμός και ότι όσα προβλήματα υπάρχουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που ουσιαστικά είναι οι μονομερείς τουρκικές διεκδικήσεις, είναι πια διαχειρίσιμα. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο για την Τουρκία και στην ΕΕ, αφού πριν από μερικές εβδομάδες είδαμε να καλείται στην άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ και ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να προβάλει τον κρίσιμο ρόλο της χώρας του στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης, ζητώντας συγκεκριμένα ανταλλάγματα προκειμένου να συνεχιστεί η καλή σχέση με την ΕΕ.

Και στο μυαλό όλων, βεβαίως, είναι το Μεταναστευτικό, καθώς η Τουρκία κρατά τη στρόφιγγα των 4 εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων που, σύμφωνα με υπολογισμούς, βρίσκονται στο έδαφός της. Σε μια περίοδο που το Μεταναστευτικό καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, φαντάζει σαν εφιάλτης το άνοιγμα των θυρών από την Τουρκία για μεγάλες ροές προς την Ευρώπη, με πρώτο θύμα, βεβαίως, τη χώρα μας. Η ξαφνική αγάπη, εξάλλου, του κ. Σολτς προς το καθεστώς Ερντογάν εξηγείται και από τις πληροφορίες για τη συμφωνία που έχει επέλθει ώστε να επιστραφούν στην Τουρκία μερικές χιλιάδες τούρκοι πολίτες οι όποιοι βρίσκονται παράνομα σε γερμανικό έδαφος.

Συγχρόνως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εδώ και δύο σχεδόν χρόνια δεν ακούγεται τίποτα για την απειλή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εξ ανατολών και φυσικό είναι και οι εταίροι να έχουν πλέον υποβαθμίσει πλήρως όλη την ελληνική επιχειρηματολογία, που είχε στηθεί με μεγάλο κόστος επί χρόνια και έθετε ως βασικές προϋποθέσεις για τα ευρωπαϊκά βήματα της Τουρκίας όχι μόνο την επίλυση του Κυπριακού αλλά και την εγκατάλειψη του casus belli και των «γκρίζων ζωνών».

Η προσπάθεια εξωραϊσμού της Τουρκίας ήταν εντυπωσιακή και στο θέμα της διδασκαλίας της «Γαλάζιας Πατρίδας», η οποία συμπεριλαμβάνεται στο νέο τουρκικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ο ίδιος ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε πολλές συνεντεύξεις του εξέφραζε την… ικανοποίησή του επειδή δεν υ­πήρχε, υποτίθεται, στα βιβλία ο γνωστός χάρτης. Βέβαια, ο χάρτης που περιλαμβάνεται στα βιβλία είναι γενικός, αποτυπώνοντας όμως και το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου εκεί κυρίως εκτείνεται η διεκδίκηση της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Με συντονισμένες μάλιστα διαρροές τις τελευταίες εβδομάδες, που πυκνώνουν όσο πλησιάζουμε στη συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου, επιχειρείται η ωραιοποίηση της κατάστασης και η νομιμοποίηση της πολιτικής διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, βάζοντας το ψευτοδίλημμα ότι οι επιλογές στα ελληνοτουρκικά είναι «πόλεμος ή διαπραγμάτευση και στο τέλος Χάγη», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα συζητηθούν μεν επισήμως θέματα κυριαρχίας, αλλά θα μπορούσαν να παραπεμφθούν στο Δικαστήριο, ώστε να υπάρξει οριστική λύση των προβλημάτων. Στα ίδια δημοσιεύματα μάλιστα γίνεται λόγος για «καλή διάθεση» της Τουρκίας, ότι η Τουρκία θέλει την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα και είναι συναινετική, γιατί έχει να αντιμετωπίσει άλλες, μεγάλες προκλήσεις, ή ακόμη ότι ο κ. Ερντογάν, πλησιάζοντας στη δύση της πολιτικής πορείας του, είναι έτοιμος να κάνει τη μεγάλη υποχώρηση προκειμένου να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Όλες αυτές οι διαρροές και οι δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων δυστυχώς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι επιχειρείται η εκ των πρότερων νομιμοποίηση μιας διαδικασίας την οποία κανείς δεν θα μπορεί να ελέγξει, καθώς θα είναι μυστική η διαπραγμάτευση Γεραπετρίτη – Φιντάν, όπου προφανώς κανείς δεν πείθεται ότι ο κ. Γεραπετρίτης θα… απαγορεύσει στον τούρκο ΥΠΕΞ να θέσει όλο το πακέτο των διεκδικήσεων που αναλυτικά έχει περιγράψει και ο ίδιος σε πρόσφατες δηλώσεις του…

Και μπορεί η κυβέρνηση να επιμένει ότι δεν θα συζητήσει θέματα κυριαρχίας, αλλά το να τεθούν τέτοια ζητήματα και να συνεχιστεί η συζήτηση, ώστε να μην αποκαλυφθεί ο μύθος της ελληνοτουρκικής προσέγγισης και τα αδιέξοδά της, είναι η μεγαλύτερη παγίδα για την Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία για την Τουρκία ώστε να επιβάλει νέα διαπραγματευτικά τετελεσμένα.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: trt.net.tr



Σχολιάστε εδώ