Λ. Ιωαννίδου – Μουζάκα στο “Π”: Γιατί πρέπει να αναγνωριστεί η Μαστολογία ως ανεξάρτητη ειδικότητα

Λ. Ιωαννίδου – Μουζάκα στο “Π”: Γιατί πρέπει να αναγνωριστεί η Μαστολογία ως ανεξάρτητη ειδικότητα

Της
Δρος ΛΥΔΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ – ΜΟΥΖΑΚΑ
Επ. Καθηγήτριας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,
Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας


Το θέμα της αναγνώρισης της Μαστολογίας ως ανεξάρτητης ειδικότητας, που συζητήθηκε στη Στρογγυλή Τράπεζα «Senology as Specialty» («H Μαστολογία ως Ειδικότητα») στο 21ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Μαστολογίας για τον Καρκίνο του Μαστού και την Υγεία του Μαστού (3 – 6 Μαΐου 2023, Ρόδος) –στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική ψηφοφορία και επικυρώθηκε με ποσοστό 94% η απόφαση ότι η Μαστολογία επιβάλλεται να γίνει ανεξάρτητη ειδικότητα–, υποστηρίξαμε για άλλη μια φορά κατά τη συμμετοχή μας σε ειδική συνεδρίαση στο Ευρωκοινοβούλιο που έλαβε χώρα στις 4 Οκτωβρίου 2023 στο Στρασβούργο, με τη Διεθνή Εταιρεία Μαστολογίας (SIS).

Η απόφαση ελήφθη με μοναδικό κριτήριο την υποστήριξη και την προφύλαξη των γυναικών με προβλήματα των μαστών, γιατί με τον μαστό θα πρέπει να ασχολούνται μόνον οι εξειδικευμένοι γιατροί. Δυστυχώς, σήμερα με τον μαστό δεν ασχολούνται μόνον οι εξειδικευμένοι στο αντικείμενο γιατροί, δηλαδή εξειδικευμένοι μαστολόγοι, αλλά και πολλοί «βαπτισμένοι» μαστολόγοι, που μπορεί να είναι γυναικολόγοι ή γενικοί χειρουργοί. Ο μαστολόγος σήμερα μπορεί στη βάση του να είναι γυναικολόγος ή γενικός χειρουργός, ο/η οποίος/α, όμως, θα έχει εξειδικευτεί στη Μαστολογία, θα γνωρίζει πλήρως την επιδημιολογία του καρκίνου του μαστού, τη σχετιζόμενη με το όργανο γενετική, τη λεπτομερή κλινική εξέταση των μαστών, την ανάγνωση της μαστογραφίας, την εκτέλεση των υπερήχων του μαστού, την παρακέντηση του ογκιδίου του μαστού ή την εκτέλεση της διαδερμικής βιοψίας και, όταν χρειάζεται, τη χειρουργική αντιμετώπιση του περιστατικού. Στην περίπτωση της ανεξάρτητης ειδικότητας, θα συμβαίνει ό,τι και στην Ουρολογία, Λαρυγγολογία κ.α. και δεν θα είναι υποχρεωτικό να είναι γυναικολόγοι ή γενικοί χειρουργοί.

Κάθε χρόνο στη χώρα μας αναφέρονται περισσότερες από 7.800 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, όμως παράλληλα έχουμε συνεχώς και νέες ιατρικές μεθόδους και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, που αυξάνουν τη δυνατότητα έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης προκειμένου να υπάρξει επιτυχής αντιμετώπιση της νόσου.

Τα ανωτέρω στοιχεία καταδεικνύουν τη μέγιστη ανάγκη για ειδικά εκπαιδευμένους γιατρούς, που να μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική και κατάλληλη φροντίδα στις γυναίκες, και ιδιαίτερα στις γυναίκες με καρκίνο του μαστού.

Η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Υγείας οφείλουν να μεριμνήσουν ώστε η Μαστολογία να θεσπιστεί άμεσα ως επίσημη ειδικότητα στη χώρα μας, προκειμένου να ασχολούνται με τον μαστό μόνον οι εξειδικευμένοι γιατροί, για να μη θρηνήσουμε άλλες γυναίκες που χάνονται από τη νόσο επειδή δεν διαγνώστηκαν έγκαιρα και σωστά, αφού οι γιατροί που ασχολήθηκαν μαζί τους δεν είχαν εξειδίκευση στη Μαστολογία.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ