Ελίζα Βόζεμπεργκ στο “Π”: Εθνική προτεραιότητα η αντιμετώπιση του Δημογραφικού
Της
ΕΛΙΖΑΣ ΒΟΖΕΜΠΕΡΓΚ
Ευρωβουλευτού ΝΔ
Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας έχει προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις και τείνει να εξελιχθεί σε βόμβα στα θεμέλια του Ελληνισμού.
Από το 2011 και για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι θάνατοι στην πατρίδα μας είναι σε ετήσια βάση περισσότεροι από τις γεννήσεις. Μάλιστα, το 2023 φτάσαμε στο σημείο να έχουμε 71.000 γεννήσεις και 127.000 θανάτους, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού στην ΕΕ.
Ο δείκτης γονιμότητας στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, δοθέντος ότι έχει πέσει στα 1,35 παιδιά ανά γυναίκα, όταν το όριο διατηρησιμότητας του πληθυσμού είναι τα 2,1 παιδιά. Ο πληθυσμός μας βαίνει μειούμενος και, με τους σημερινούς ρυθμούς, από 11 εκατομμύρια το 2015, θα μειωθεί σε 8,5 εκατομμύρια το 2060.
Μάλιστα, εκτός από τη δραματική μείωση του πληθυσμού, θα μεταβληθεί σημαντικά και η ηλικιακή του δομή, καθώς θα καταστούμε μια κοινωνία γερόντων, κάτι που θα έχει καταλυτική επίδραση σε κρίσιμους τομείς, όπως η Εθνική Ασφάλεια, το Σύστημα Υγείας και το Ασφαλιστικό.
Είναι προφανές ότι κανένα οικονομικό σύστημα δεν μπορεί να συντηρήσει τους πολίτες του όταν ένα τόσο μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα αποτελείται από ηλικιωμένους και συνταξιούχους, καθώς οι εισφορές των εργαζομένων θα μειώνονται, ενώ οι συνταξιοδοτικές ανάγκες και οι ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης συνεχώς θα αυξάνονται.
Περαιτέρω, η απώλεια της νεανικότητας του πληθυσμού οδηγεί σταδιακά σε εξασθένηση του οικονομικού δυναμισμού και σε πτώση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, επηρεάζοντας αρνητικά την πραγματική οικονομία και το ΑΕΠ.
Είναι αλήθεια ότι το δημογραφικό πρόβλημα απασχολεί ολόκληρο τον δυτικό κόσμο και κυρίως την Ευρώπη, η οποία, από το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού κατά τον περασμένο αιώνα, εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 4% έως το 2070, καθώς στην Ασία και στην Αφρική η πληθυσμιακή τάση ακολουθεί την ακριβώς αντίθετη πορεία.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα του Δημογραφικού, έχει θέσει ως βασική της προτεραιότητα την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Από την πρώτη στιγμή, έλαβε σειρά μέτρων, όπως επίδομα 2.400 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, υπαγωγή όλων των βρεφικών ειδών σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και μηνιαίο κουπόνι για κάθε οικογένεια που το παιδί της δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό σταθμό.
Τα μέτρα στήριξης συνεχίστηκαν με άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών, γονική άδεια 4 μηνών και για τους δύο γονείς με πληρωμή από τον ΟΑΕΔ, άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα και ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η κυβέρνηση στο στεγαστικό πρόβλημα για τα νέα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν οικογένεια. Σε αυτό το πλαίσιο, λειτουργεί το πρόγραμμα «Σπίτι μου», ύψους 2 δισ. ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών.
Παράλληλα, θεσπίστηκε σειρά μέτρων με στόχο να ανοίξουν κλειστά διαμερίσματα και να εξορθολογιστούν οι τιμές των ενοικίων, μέσω φορολογικών κινήτρων προς τους ιδιοκτήτες και περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Στην εθνική προσπάθεια για τη στήριξη των νέων οικογενειών σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η σταδιακή αλλά σταθερή αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας, που είχε ως αποτέλεσμα να πέσει η ανεργία κάτω από το 10% μετά από 15 χρόνια.
Περαιτέρω, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη στις αρχές Οκτωβρίου παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό», το οποίο εντός των επομένων ημερών πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Το εν λόγω σχέδιο έχει στόχο τη δημιουργία ενός ευνοϊκού για την απόκτηση οικογένειας περιβάλλοντος. Αποτελείται από 100 δράσεις για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού, προβλέπει παρεμβάσεις της τάξεως των 20 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία και περιλαμβάνει 13 μικρά, περιφερειακά δημογραφικά σχέδια, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες καθεμίας από τις 13 ελληνικές περιφέρειες.
Το Δημογραφικό είναι ζήτημα υψίστης εθνικής σημασίας και έχουν να γίνουν πολλά ακόμη. Με τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, όμως, απέδειξε ότι το έχει αντιληφθεί και ότι βρίσκεται στον σωστό δρόμο.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ