ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ: Λογικές οι αυξήσεις από το χωράφι στο ράφι

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ: Λογικές οι αυξήσεις από το χωράφι στο ράφι

–Θεωρούν φυσιολογικό να έχει 1 ευρώ διαφορά η τιμή παραγωγού από την τιμή λιανικής στα μήλα

Αυξήσεις που φτάνουν μέχρι και το 250% από το χωράφι στο ράφι διαπιστώνει ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών σε σχετική ανάλυση των εξόδων που παρουσίασε πρόσφατα, για να δικαιολογήσει τις μεγάλες διαφορές που διαπιστώνουν οι καταναλωτές όταν ψωνίζουν οπωροκηπευτικά και βλέπουν τις τιμές τους στα ύψη, τη στιγμή που οι παραγωγοί διαμαρτύρονται πως τους τα παίρνουν οι έμποροι… τζάμπα.

Όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, υπάρχουν πολλά ανελαστικά κόστη που ανεβάζουν τις τιμές αλλά περιορίζουν και το κέρδος τους, δεδομένου ότι ο κόσμος δεν πρόκειται να αγοράσει ένα προϊόν, αν αυτό έχει υψηλή τιμή, αφού το πρώτο που κοιτάζει στη λαϊκή ή το μανάβικο του σούπερ μάρκετ είναι η τιμή.

Υπάρχουν προϊόντα, σύμφωνα με τον ΣΕΚΛΑ, που δεν είναι ανθεκτικά και πρέπει να φύγουν γρήγορα, για να μη μείνουν και χαλάσουν, οπότε πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή για να μη ζημιωθεί ο έμπορος, ενώ τα περισσότερο ανθεκτικά έχουν συνήθως μια αύξηση από το χωράφι στο ράφι μεταξύ 150% και 200%.

Ενδεικτικά, για την τιμή των μήλων, που, αν και φρούτα εποχής, πωλούνται προς 1,70 ευρώ το κιλό, οι έμποροι κάνουν την εξής ανάλυση για να δικαιολογήσουν το 1 ευρώ διαφορά που έχει η τιμή τους από τον παραγωγό στον καταναλωτή:

Ο παραγωγός παίρνει 70 λεπτά το κιλό, οι εργάτες συγκομιδής 10 λεπτά το κιλό, 20 λεπτά στοιχίζει η αποθήκευση σε ψυγείο, 7 λεπτά τα καύσιμα, 15 λεπτά οι εργάτες για τη μεταφορά από το ψυγείο στο τελάρο, 35 λεπτά τα έξοδα συσκευασίας και 13 λεπτά το κέρδος του εμπόρου. Το σύνολο όλων αυτών φτάνει το 1,70 ευρώ το κιλό.

Αυτά λένε οι έμποροι. Ας δούμε τι λένε και οι καταναλωτές.

Κατ’ αρχάς, υποστηρίζουν ότι στην τιμή παραγωγού είναι και τα έξοδα συγκομιδής, τα οποία οι έμποροι έχουν υπολογίσει σε 10 λεπτά το κιλό. Επίσης, έξοδα συσκευασίας έχουν μόνο εκείνα που φεύγουν για το εξωτερικό ή για συγκεκριμένες αγορές, αφού στη λαϊκή και στο σούπερ μάρκετ τα πουλάνε χύμα.

Κατά συνέπεια, τα 45 λεπτά το κιλό δεν δικαιολογούνται. Εκτός αν είναι κι αυτό κέρδος και πάνε να το… φορτώσουν αλλού, για να μην αποκαλυφθεί ότι κερδίζουν μισό ευρώ το κιλό, τουλάχιστον.

Οι καταναλωτές όμως λένε και κάτι άλλο: Αφού οι δαπάνες αυτές είναι ανελαστικές, δηλαδή είναι οι ίδιες κάθε εποχή και για κάθε ομοειδές προϊόν, γιατί οι τιμές πάνε στα ύψη όταν παρουσιάζεται έλλειψη; Ποιος παίρνει τα επιπλέον χρήματα; Μάλλον κάτι δεν μας λένε καλά οι έμποροι…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ