Κτηματολογικά: «Μπλόκο» Κυρανάκη στα θρασύτατα funds
Με επιστολή τους, οι συστημικές τράπεζες και τα funds διαχείρισης απαιτήσεων, οι γνωστοί servicers, ζήτησαν από τον αρμόδιο για το Κτηματολόγιο υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνο Κυρανάκη να τους παρασχεθεί «απευθείας πρόσβαση για έρευνα στη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, χωρίς τον σημαντικό περιορισμό του ωραρίου, ώστε να έχουν ανά πάση στιγμή την εικόνα της ακινήτου περιουσίας του οφειλέτη».
Το αίτημα διατυπώθηκε προκειμένου να αξιοποιήσουν τα στοιχεία για τους δικούς τους σκοπούς, ωστόσο το συγκεκριμένο δικαίωμα έχουν μέχρι στιγμής μόνο οι δικηγόροι που εκπροσωπούν πολίτες ή νομικά πρόσωπα.
Η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε μέσω επιστολής που υπογράφει ο κ. Κυρανάκης και είναι κατηγορηματικά αρνητική, επικαλούμενη την αρχή της «ισότητας των όπλων», που θα παραβιαζόταν εις βάρος των πολιτών, αλλά και την απαξίωση στο επάγγελμα του δικηγόρου.
Στην επιστολή, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης αναφέρει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Είναι σαφές ότι σε πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δεν είναι σκόπιμο να παρέχεται η αιτούμενη στην επιστολή πρόσβαση στα κτηματολογικά στοιχεία, καθώς δεν συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις».
Πριν από μία πενταετία, στις 29 Σεπτεμβρίου 2019, είχαμε αποκαλύψει ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο ουδέποτε διαψεύστηκε, ότι «αποτελεί συνειδητή επιλογή των τραπεζών να μην πληρώνουν τα 35 ευρώ στο Κτηματολόγιο, όπως κάθε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο».
Απώλειες από την ατέλεια των funds
Για τα στεγαστικά δάνεια, τα οποία αγοράζονται μαζικά από τα funds, δεν καταβάλλονται τα ανάλογα τέλη όταν δηλώνονται στο Κτηματολόγιο, καθώς νομοθετήθηκε πριν από μία οκταετία η απαλλαγή τους από τα κτηματολογικά τέλη, με συνέπεια το κράτος να χάνει εκατομμύρια ευρώ. Μήπως ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό το καθεστώς;
Νέο ψηφιακό εργαλείο
«Τον Ιανουάριο του 2025, θα ενεργοποιηθεί το ψηφιακό εργαλείο metavoles.ktimatologio.gr, το οποίο έρχεται να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε ιδιοκτήτη να συνδεθεί σε αυτή την πλατφόρμα και να δει την ιδιοκτησία του όπως έχει αποτυπωθεί στο Κτηματολόγιο», αναφέρει ο πρόεδρος του Κτηματολογίου Στέλιος Σακαρέτσιος στην ιστοσελίδα daily.nb.org και την Ελευθερία Κόλλια.
Έργο τριών δεκαετιών
Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος του Κτηματολογίου αναφέρεται στη φιλοδοξία του ελληνικού κράτους να ξεκινήσει να καταγράφει τις ιδιοκτησίες, ιδιωτικές και δημόσιες, που απέκτησε μια πιο δομημένη μορφή το μακρινό 1995, δηλαδή πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες, όταν ξεκίνησε η εντατική προσπάθεια για την κτηματογράφηση, και ολοκληρώνεται το 2025.
«Πράσινο» Κτηματολόγιο
Πριν από μερικούς μήνες, άρχισε μια έρευνα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, σε συνεργασία με την Deloitte, για τις ψηφιακές συναλλαγές, η οποία βρήκε ότι μόνο στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών αποφεύγονται 86.000 μετακινήσεις πολιτών και η εκπομπή 160 τόνων διοξειδίου του άνθρακα. Μετρήσιμα αποτελέσματα και με περιβαλλοντικούς όρους.
Δεν δήλωσαν 6 στους 7 Κερκυραίους
Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας με τον ανάδοχο της κτηματογράφησης σε Κέρκυρα και Θεσπρωτία, όπου αναφέρθηκε πως το ποσοστό των δηλώσεων στην Κέρκυρα κυμαίνεται σε πολύ χαμηλό επίπεδο, σχεδόν στο 15%, ενώ όπως δηλώνει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν πρόκειται να δοθεί παράταση.
Εργασιακές εντάσεις…
Στα χαρακώματα βρίσκονται το Πρωτοβάθμιο Συνδικαλιστικό Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων Κτηματολογίου, με αφορμή την αναφορά – πειθαρχική καταγγελία του τελευταίου κατά στελεχών της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού (μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Πρωτοβάθμιου Σωματείου), που κοινοποιήθηκε και στον υφυπουργό Κωνσταντίνο Κυρανάκη.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ