BRICS: Ο Πρόεδρος Σι υποστηρίζει την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας μιας ευρύτερης συνεργασίας (video)

BRICS: Ο Πρόεδρος Σι υποστηρίζει την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας μιας ευρύτερης συνεργασίας (video)

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε την Τετάρτη τις χώρες BRICS να εργαστούν για την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας μεγαλύτερης συνεργασίας BRICS.

Σε ομιλία του στην 16η Σύνοδο Κορυφής των BRICS, ο Σι είπε ότι η συνεχιζόμενη Σύνοδος Κορυφής των BRICS αποφάσισε να προσκαλέσει ορισμένα έθνη να γίνουν χώρες εταίροι. Χαιρέτισε την απόφαση ως μια άλλη σημαντική εξέλιξη στην πορεία ανάπτυξης των BRICS.

Ο Σι κάλεσε τα μέλη των BRICS να οικοδομήσουν τον πολυμερή μηχανισμό σε έναν σημαντικό χώρο αλληλεγγύης και συνεργασίας για τον Παγκόσμιο Νότο και μια δύναμη πρωτοπορίας για τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Κάλεσε τα μέλη των BRICS να οικοδομήσουν την BRICS για την ειρήνη και να ενεργήσουν ως θεματοφύλακες της κοινής ασφάλειας, προτρέποντας τις χώρες BRICS να τηρήσουν τις τρεις αρχές: της μη επέκτασης του πεδίου της μάχης, της μη κλιμάκωσης των μαχών και της μη πρόκλησης από κανένα μέρος καθώς και να εργαστούν μαζί για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης το συντομότερο δυνατό.

Ο Σι κάλεσε τα μέλη των BRICS να οικοδομήσουν τις BRICS με στόχο την καινοτομία και να λειτουργήσουν ως πρωτοπόροι για ανάπτυξη υψηλής ποιότητας.

Επίσης κάλεσε τα μέλη των BRICS να οικοδομήσουν πράσινες BRICS και να είναι ασχοληθούν σοβαρά με την της βιώσιμη ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να αξιοποιήσει τα δικά της πλεονεκτήματα για να επεκτείνει τη συνεργασία με τις χώρες BRICS στις πράσινες βιομηχανίες, την καθαρή ενέργεια και τα πράσινα ορυκτά.

Ο Σι ζήτησε επίσης να οικοδομηθεί μια BRICS για δικαιοσύνη και να ηγηθεί της μεταρρύθμισης του συστήματος παγκόσμιας διακυβέρνησης, καλώντας τα μέλη των BRICS να συμμορφωθούν με τη γενική τάση της ανόδου του Παγκόσμιου Νότου και να ανταποκριθούν ενεργά στο κάλεσμα των χωρών να ενταχθούν στον μηχανισμό συνεργασίας BRICS .

Η ομάδα θα πρέπει να προωθήσει τη διαδικασία επέκτασης των μελών και τη δημιουργία χωρών εταίρων και να ενισχύσει την εκπροσώπηση και τη φωνή των αναπτυσσόμενων χωρών στην παγκόσμια διακυβέρνηση, είπε ο Σι.

Ο Σι είπε ότι ο επείγων χαρακτήρας της μεταρρύθμισης της διεθνούς χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής γίνεται όλο και πιο εμφανής στην παρούσα κατάσταση.

Κάλεσε επίσης την ενίσχυση της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας και προέτρεψε τις χώρες BRICS να πρωτοστατήσουν στην προώθηση μιας καλύτερης ευθυγράμμισης του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος με την μεταβαλλόμενη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Σι προέτρεψε τις χώρες BRICS να υποστηρίξουν την ειρηνική συνύπαρξη και την αρμονία μεταξύ των πολιτισμών.

Είπε επίσης ότι η Κίνα θα δημιουργήσει 10 υπερπόντια κέντρα μάθησης στις χώρες BRICS τα επόμενα πέντε χρόνια για να παράσχει ευκαιρίες κατάρτισης σε 1.000 στελέχη εκπαίδευσης, δασκάλους και μαθητές.

Οι ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής μίλησαν με θετικά λόγια για την ανάπτυξη του μηχανισμού BRICS και τον σημαντικό ρόλο του στην ανταπόκριση στις παγκόσμιες προκλήσεις. Κάλεσαν για ενίσχυση της ενότητας και της συνεργασίας, για την προώθηση ενός ισότιμου και τακτικού πολυπολικού κόσμου, μιας οικονομικής παγκοσμιοποίησης χωρίς αποκλεισμούς που ωφελεί όλους καθώς και της παγκόσμιας βιώσιμης ανάπτυξης.

Δεσμεύτηκαν να διαφυλάξουν την πολυμερή προσέγγιση και να υποστηρίξουν τα Ηνωμένα Έθνη να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια διακυβέρνηση, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Οι ηγέτες εξέφρασαν επίσης τη δέσμευσή τους για την επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα, όπως ο διάλογος και η διαβούλευση, και ο σεβασμός των νόμιμων ανησυχιών για την ασφάλεια όλων των χωρών.

Η Σύνοδος Κορυφής εξέδωσε μια δήλωση με την οποία ανακοινώθηκε η ίδρυση των χωρών εταίρων BRICS.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – CRI Ελληνική Υπηρεσία
Φωτο: via video/CRI


Σχολιάστε εδώ