Δημοσκόπηση CGTN: Οι χώρες BRICS ζητούν μεταρρύθμιση στην παγκόσμια διακυβέρνηση και οι γνώσεις της Κίνας ενισχύουν τη συνεργασία
«Η συλλογική άνοδος των Αναδυόμενων Αγορών και των Αναπτυσσόμενων Χωρών, που αντιπροσωπεύονται από τους BRICS, αλλάζει θεμελιωδώς το παγκόσμιο τοπίο». Όπως είπε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, «όποια αντίσταση και αν υπάρχει, οι BRICS, μια θετική και σταθερή δύναμη για τα καλά, θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται».
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το CGTN σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ρενμίν της Κίνας και μέσω του New Era Institute of International Communication, με 1.634 ερωτηθέντες από τις χώρες BRICS, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η δύναμη BRICS έχει δώσει ώθηση στην παγκόσμια διακυβέρνηση. Είναι επιτακτική ανάγκη να προωθηθεί η οικοδόμηση μιας δικαιότερης και πιο λογικής διεθνούς τάξης.
Τα αναπτυξιακά αιτήματα δεν μπορούν να αγνοηθούν, καθώς υπάρχουν προσδοκίες για ταχεία μεταρρύθμιση στην παγκόσμια διακυβέρνηση.
Στον σημερινό κόσμο, η οικονομική παγκοσμιοποίηση αντιμετωπίζει προκλήσεις, με τις συγκρούσεις μεταξύ πολυμερούς και μονομερούς, καθώς και μεταξύ δικαιοσύνης και ηγεμονίας, να γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Το αναπτυξιακό χάσμα μεταξύ του Παγκόσμιου Βορρά και του Νότου συνεχίζει να διευρύνεται. Η θεσμική φύση και οι βαθιά ριζωμένες αντιφάσεις της διεθνούς τάξης που κυριαρχείται από μια χούφτα ανεπτυγμένων χωρών γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Ισχυρή φιλοδοξία των χωρών BRICS είναι να προωθήσουν την οικοδόμηση μιας νέας διεθνούς τάξης που είναι πιο δίκαιη και πιο λογική.
Στην έρευνα, το 96,2 τοις εκατό των ερωτηθέντων πίστευε ότι οι χώρες πρέπει να συμμετέχουν ισότιμα στις διεθνείς υποθέσεις και να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα διεθνές σύστημα και τάξη. Το 72,6 τοις εκατό των ερωτηθέντων υποστήριξε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στους ισχύοντες διεθνείς κανόνες, στους οποίους κυριαρχούν κυρίως οι ανεπτυγμένες χώρες. Επιπλέον, οι ερωτηθέντες έχουν υψηλές προσδοκίες για τα Ηνωμένα Έθνη ως τον πυρήνα του διεθνούς συστήματος. Το 83,9 τοις εκατό των ερωτηθέντων ζήτησε από τον ΟΗΕ να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στα συμφέροντα και τις απαιτήσεις των χωρών του «Παγκοσμίου Νότου».
Σε απάντηση στην ερώτηση «Κύριες πτυχές της διεθνούς τάξης που χρειάζονται επείγουσα μεταρρύθμιση», οι ερωτηθέντες από τις χώρες BRICS έδειξαν πιο διαφοροποιημένες και επείγουσες προσδοκίες. Το 63,6 τοις εκατό ζήτησε περισσότερη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων των διεθνών οργανισμών. Το 60,2% ζήτησε μεγαλύτερη εκπροσώπηση και φωνή για τις αναπτυσσόμενες χώρες στις διεθνείς υποθέσεις. Και το 56,8 τοις εκατό πίστευε ότι οι χώρες πρέπει να σέβονται την αρχή του διεθνούς δικαίου. Το 55,9 τοις εκατό ζήτησε από ιδρύματα όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ενισχύσουν τη διεθνή συνεργασία και συντονισμό.
Επιπλέον, το 49,6 τοις εκατό των ερωτηθέντων αντιτάχθηκε στη συμπεριφορά χρήσης στρατιωτικών κυρώσεων κατά άλλων χωρών. Το 48,7 τοις εκατό ελπίζει να μειώσει το χάσμα Βορρά-Νότου μέσω της διεθνούς βοήθειας, της ανταλλαγής γνώσεων και της μεταφοράς τεχνολογίας. Και το 45,8% ζήτησε τη μείωση των εμπορικών φραγμών και των μέτρων προστατευτισμού.
Τρεις παγκόσμιες πρωτοβουλίες επιτυγχάνουν ευρεία συναίνεση: Οι BRICS αναμένουν περισσότερες κινεζικές λύσεις.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η επιδίωξη της ειρήνης, της ανάπτυξης, της συνεργασίας και των ωφέλιμων αποτελεσμάτων ήταν η κοινή φιλοδοξία και ευθύνη των χωρών BRICS. Ως ένα από τα ιδρυτικά μέλη των BRICS, η αναπτυξιακή φιλοσοφία της Κίνας και τα επιτεύγματα στον εκσυγχρονισμό δίνουν ισχυρή δυναμική στον μηχανισμό συνεργασίας BRICS.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αξία των εισαγωγών και των εξαγωγών μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, Ινδίας, Βραζιλίας και Νότιας Αφρικής αυξήθηκε από 960,21 δισεκατομμύρια γιουάν το 2009 σε 4,32 τρισεκατομμύρια γιουάν το 2023, με μέση ετήσια αύξηση 11,3%.Μετά την επέκταση του μηχανισμού συνεργασίας BRICS φέτος, οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Κίνας με άλλες χώρες BRICS τα τρία πρώτα τρίμηνα έφθασαν τα 4,62 τρισεκατομμύρια γιουάν, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 5,1%.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι ερωτηθέντες από χώρες BRICS αξιολόγησαν θετικά τη σημαντική συμβολή της Κίνας στην εμβάθυνση της συνεργασίας BRICS σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της ειρήνης, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ευημερίας του κόσμου και της από κοινού αντιμετώπισης παγκόσμιων προκλήσεων. Στην κατάταξη συνεισφοράς της Κίνας στον Παγκόσμιο Νότο, οι πέντε πρώτες ήταν η ενίσχυση της κατασκευής υποδομών (79,7%), η παροχή οικονομικής και τεχνικής υποστήριξης (77,1%), η ανταλλαγή εμπειριών ανάπτυξης (77,5%), η ενίσχυση της καλλιέργειας ταλέντων (75,4%) και η ανταλλαγή εμπειριών για την καταπολέμηση της φτώχειας (72,9%).
Επιπλέον, οι ερωτηθέντες BRICS αναγνώρισαν ιδιαίτερα την αναπτυξιακή φιλοσοφία της Κίνας στον εκσυγχρονισμό: 89,4 τοις εκατό συμφώνησαν ότι η ανάπτυξη είναι το πρωταρχικό καθήκον για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το 88,6 τοις εκατό επαίνεσε την «ανθρωποκεντρική» αναπτυξιακή προσέγγιση, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες πρέπει να διασφαλίζουν και να βελτιώνουν τα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων. Το 93,6 τοις εκατό υποστήριξε πρακτικές προσανατολισμένες στη δράση, καλώντας τις χώρες να εμβαθύνουν την πρακτική συνεργασία και να προωθήσουν την από κοινού παγκόσμια ανάπτυξη. Και το 89,8 τοις εκατό υποστήριξε την προτεινόμενη στρατηγική της Κίνας με γνώμονα την καινοτομία, προσβλέποντας στην αξιοποίηση νέων ευκαιριών από την τελευταία τεχνολογική επανάσταση για την εξερεύνηση νέων παραγόντων οικονομικής ανάπτυξης.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – CRI Ελληνική Υπηρεσία
Φωτο: CRI