Παγίδες σε Ανδρουλάκη από τον Μητσοτάκη

Παγίδες σε Ανδρουλάκη από τον Μητσοτάκη

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους που επικοινώνησαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής με τον Ν. Ανδρουλάκη για να τον συγχαρούν για τη νίκη του στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Δεν περιορίστηκε, ωστόσο, στα τυπικά συγχαρητήρια, αλλά έκανε ένα βήμα επιπλέον, προσκαλώντας τον σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση τις επόμενες ημέρες, έστω εβδομάδες. Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού δεν ήταν απλά στα όρια της πολιτικής και αστικής ευγένειας, αλλά στα πλαίσια ενός συγκεκριμένου σχεδίου. Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε με τον τρόπο αυτό ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι είναι πρόθυμος (έτοιμος) για διάλογο και πέταξε το μπαλάκι στην περιοχή του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα, απομένει στον κ. Ανδρουλάκη να αποφασίσει αν θα ανταποκριθεί ή όχι, με συνέπεια να βρεθεί, κατά μία έννοια, εκτεθειμένος στα μάτια των πολιτών. Με άλλα λόγια, είναι μια παγίδα που θέλησε να στήσει ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Και δεν θα είναι η τελευταία. Πολύ σύντομα, εκεί κατά το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο που θα καθιερώνει την επιστολική ψήφο και για τις εθνικές εκλογές.

Για να ισχύσει αυτό πρέπει να ψηφιστεί από 200 τουλάχιστον βουλευτές. Στην περίπτωση αυτή ο κ. Ανδρουλάκης θα έχει δύο δρόμους να διαβεί: Είτε θα υπερψηφίσει και θα κατηγορηθεί από ορισμένους ότι δρα ως δεκανίκι της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη είτε θα καταψηφίσει και θα βρεθεί στο στόχαστρο της κυβέρνησης, η οποία θα σπεύσει να τον κατηγορήσει για στείρα αντιπολίτευση και ότι λέει όχι σε όλα, χωρίς σοβαρά επιχειρήματα.

Η στάση αυτή του κ. Ανδρουλάκη θα προκαλέσει, είναι βέβαιο, έντονη δυσφορία σε στρώματα ψηφοφόρων που κινούνται στον χώρο του Κέντρου, τους οποίους διεκδικεί η Νέα Δημοκρατία και θέλει διακαώς να ανακτήσει το ΠΑΣΟΚ. Αντίστοιχη παγίδα πρόκειται να στήσει ο κ. Μητσοτάκης στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και με το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το κεφάλαιο αυτό στις αρχές του 2025, οπότε θα κληθούν τα κόμματα να τοποθετηθούν ως προς τις αλλαγές σε βασικά θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

Οι αλλαγές, με τις ανατροπές που έχουν επέλθει σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, θεωρούνται αναγκαίες και επιβεβλημένες. Εκεί, λοιπόν, ο κ. Ανδρουλάκης θα κληθεί να επιλέξει: Θα παραμείνει κολλημένος στο παρελθόν ή θα συναινέσει στην προώθηση των αλλαγών αυτών. Όποια κι αν η επιλογή του, θα έχει κέρδη και ζημίες.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ