Σε τούνελ η κυβέρνηση – Σκηνικό ανατροπής στήνεται στη Νέα Δημοκρατία

Σε τούνελ η κυβέρνηση – Σκηνικό ανατροπής στήνεται στη Νέα Δημοκρατία

Πορεία σε ναρκοπέδιο θυμίζει η διαδρομή που καλείται να διανύσει τους προσεχείς μήνες η κυβέρνηση. Τα ανοιχτά μέτωπα, πολλά, ενώ κάθε τόσο προκύπτουν και νέα, που αναπόφευκτα επιβαρύνουν την κατάσταση και φορτίζουν αρνητικά το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία. Οι οιωνοί κάθε άλλο παρά αισιοδοξία προκαλούν.

Αντίθετα με ό,τι εκπέμπεται προς τα έξω, ο προβληματισμός είναι έντονος στο Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη και οι απειλές τείνουν να εξελιχθούν σε ασύμμετρες. Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει απέναντί της μια σοβαρή και ισχυρή αντιπολίτευση, ωστόσο, τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι πιο οξυμμένα, ενώ ελλοχεύουν και σοβαροί κίνδυνοι.

Αυτήν την περίοδο, και για πρώτη φορά μετά την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία, ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι πολιτικές του επιλογές αμφισβητούνται από μεγάλο τμήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ακρίβεια, μετανάστευση, δημόσια ασφάλεια, ενέργεια κ.ά. έχουν μπει ψηλά στην ατζέντα των γαλάζιων βουλευτών, οι οποίοι με διαδοχικές ερωτήσεις στη Βουλή πυροβολούν κατά βούληση εναντίον των υπουργών, ενώ είναι σαφές ότι οι βολές έχουν πραγματικό στόχο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Το γεγονός ότι οι βουλευτές επανέρχονται διαρκώς σε ζητήματα που αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης, με ένταση που ξεπερνάει ακόμα και εκείνη της αντιπολίτευσης, προκαλεί απορίες, ενώ στους πλέον καχύποπτους γεννά… σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας, που φτάνουν μέχρι και την αμφισβήτηση και την ανατροπή.

Όλα αυτά στην πορεία θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι γαλάζιοι βουλευτές θα συνεχίσουν να υποβάλλουν τους υπουργούς στο… μαρτύριο της σταγόνας. Και αυτό παρά τα μηνύματα από το Μέγαρο Μαξίμου να ρίξουν τους τόνους και να μη βάζουν εμπόδια στην κυβέρνηση. Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι οι γαλάζιοι βουλευτές θα συνεχίσουν απτόητοι. Δεν είναι μόνο η διαφωνία τους με τις πολιτικές της κυβέρνησης σε μείζονος σημασίας ζητήματα, είναι ακόμη η πικρία τους για το γεγονός ότι, πέντε χρόνια τώρα, εξακολουθούν να βλέπουν με τα… κιάλια την αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στα άκρα
Σε υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για τον Κυρ. Μητσοτάκη, τη συνοχή της κυβέρνησης και την παραμονή στην εξουσία αναδεικνύεται στην παρούσα φάση ο Αντ. Σαμαράς. Σε κάθε ευκαιρία, ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει δημόσια την κατηγορηματική διαφωνία του ως προς τον ελληνοτουρκικό διάλογο που προωθεί ο πρωθυπουργός. Μιλώντας προ ημερών σε εκδήλωση στη Λευκωσία, έκανε λόγο για «λύσεις στο Αιγαίο άδικες και καταστροφικές» καθώς και για «λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης» της Κύπρου. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει ότι, όσο περνάει από το χέρι του, δεν πρόκειται να επιτρέψει λύσεις που θα είναι σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Και αυτό με όποιες συνέπειες και με όποιο κόστος. «Η πατρίδα είναι πάνω από παρατάξεις και κόμματα» είναι η… πάγια αποστροφή του, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι είναι αποφασισμένος να στραφεί ακόμη και εναντίον της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας. Δεδομένου ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δείχνει σαφώς να βιάζεται στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών, η μεγάλη σύγκρουση δεν πρόκειται να καθυστερήσει.

Ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση είναι και το εχθρικό κλίμα που έχει διαμορφωθείς στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με επιφανείς οικονομικούς παράγοντες, απόρροια των προνομιακών σχέσεων που έχει δημιουργήσει ο πρωθυπουργός με άλλους επιχειρηματίες.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι ότι οι επιχειρηματίες με τους οποίους έχει έρθει σε σύγκρουση έχουν στην κατοχή τους Μέσα Ενημέρωσης και δη αυτά με τη μεγαλύτερη επιρροή στην κοινωνία. Μια ενδεχόμενη όξυνση της σύγκρουσης θα μπορούσε να έχει οδυνηρές συνέπειες για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: ΤΟ ΠΑΡΟΝ/EUROKINISSI


Σχολιάστε εδώ