ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΟ

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΟ

Οι αυξανόμενες ροές των προσφύγων ήδη έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην Ευρώπη, αλλά οι χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη πίεση είναι εκείνες που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Νότο, καθώς βρίσκονται κοντά στις περιοχές που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση και ουσιαστικά… παράγουν τις προσφυγικές ροές.

Έτσι, οι κυνηγημένοι από αυτές τις χώρες προσπαθούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο στην Ευρώπη, με πρώτο σταθμό αποβίβασης, όπως είναι φυσικό, τις νότιες χώρες της ΕΕ, τις οποίες μπορούν να πλησιάσουν διά θαλάσσης.

Για να δούμε, όμως, πόσο εκρηκτικό γίνεται το πρόβλημα, οφείλουμε να σημειώσουμε τα τελευταία στοιχεία των διεθνών οργανισμών, που αποκαλύπτουν ανάγλυφα τους πληθυσμούς των προσφύγων ανά θώς θεωρούν ότι με εκείνον στο τιμόνι του ΠΑΣΟΚ θα είναι πιο εύκολη η συνεννόηση και η συνεργασία. Ενώ με τον Ν. Ανδρουλάκη κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό. Κινούμενη με διαφορετικό σκεπτικό, η πλευρά Κασσελάκη προτιμά να είναι νικητής ο Ν. Ανδρουλάκης.

Έτσι τα σενάρια για συνεργασία ή συμπόρευση θα μπουν στο συρτάρι και τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν την αυτόνομη πορεία τους. Κάτι που αποτελεί βασική επιδίωξη του κ. Κασσελάκη. χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στην Ιταλία υπάρχουν 6,4 εκατομμύρια πρόσφυγες, στην Ισπανία 6 εκατομμύρια, στη Γαλλία 9 εκατομμύρια και στην Ελλάδα 1 εκατομμύριο.

Αυτοί είναι οι καταγεγραμμένοι, οι νόμιμοι πρόσφυγες, γιατί υπάρχουν, ειδικά στην Ελλάδα, και εκείνοι που έχουν έρθει στο παρελθόν λαθραία και παρέμειναν και δεν έχουν καταγραφεί. Αυτό σημαίνει ότι στην Ιταλία αντιστοιχεί ένας πρόσφυγας για κάθε 9 Ιταλούς, στην Ισπανία ένας πρόσφυγας για κάθε 8 Ισπανούς, στη Γαλλία ένας πρόσφυγας για κάθε 7,5 Γάλλους και στην Ελλάδα ένας πρόσφυγας για κάθε 10 Έλληνες.

Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι οι πρόσφυγες θα κατακλύσουν τον Ευρωπαϊκό Νότο. Δυστυχώς, οι χώρες αυτού του τόξου δεν έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος ή δεν θέλουν να το αντιληφθούν, γι’ αυτό και δεν έχουν αντιδράσει με την ένταση που απαιτείται.

Από την άλλη, ο Ευρωπαϊκός Βορράς βολεύεται με την κατάσταση και δεν υπάρχουν εξελίξεις. Κανένας δεν θέλει να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα. Ας ελπίσουμε, όταν θα αρχίσουν να ταράζονται, να μην είναι αργά, γιατί το τσουνάμι δεν αντιμετωπίζεται…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ