Φετουλάχ Γκιουλέν: Πέθανε στα 83 του χρόνια ο ορκισμένος εχθρός του Ερντογάν που ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ
Έφυγε απο τη ζωή ο Φετουλάχ Γκιουλέν στις ΗΠΑ όπου ήταν αυτοεξόριστος σε ηλικία 83 ετών, όπως επιβεβαίωσε πριν από λίγο και η Άγκυρα.
Ο Γκιουλέν σύστησε ένα ισχυρό ισλαμικό κίνημα στην Τουρκία και σημαδεύτηκε από τις κατηγορίες ενορχήστρωσης του αποτυχημένου πραξικοπήματος εναντίον του Τούρκου ηγέτη Ταγίπ Ερντογάν όπου και σκοτώθηκαν περίπου 250 άνθρωπο.
Απο σύμμαχος του Ερντογάν, ο Γκιουλέν ήρθε σε ρήξη μαζί του και ο Τούρκος πρόεδρος και είχε καταφύγει στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ από το 1999, αρνούνταν κάθε ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, το κίνημα του Γκιουλέν, γνωστό ως “Χιζμέτ”, το οποίο στα τουρκικά σημαίνει “υπηρεσία”, επιδιώκει την εξάπλωση μιας μετριοπαθούς εκδοχής του ισλάμ, η οποία προωθεί την δυτικότροπη εκπαίδευση, τις ελεύθερες αγορές και την διαθρησκειακή επικοινωνία.
Από το αποτυχημένο πραξικόπημα και έπειτα, το κίνημά του βρισκόταν συστηματικά αντιμέτωπο με επιχειρήσεις καταστολής στην Τουρκία και η επιρροή του διεθνώς είχε μειωθεί.
Γνωστός στους υποστηρικτές του ως “Χοτζαεφέντι” (αξιοσέβαστος δάσκαλος) ο Γκιουλέν γεννήθηκε σε χωριό της επαρχίας Ερζερούμ στην ανατολική Τουρκία το 1941. Ο πατέρας του ήταν ιμάμης και ο ίδιος μελέτησε το Κοράνι από πολύ μικρή ηλικία.
Την είδηση που μεταδίδει μεταξύ άλλων και η τουρκική ιστοσελίδα Tourkiye Today επιβεβαίωσε η FETO.
Η αμερικανική κυβέρνηση είχε αρνηθεί πολλές φορές να εκδώσει τον Γκιουλέν στην Τουρκία, παρά τις αφόρητες πιέσεις της Άγκυρας.
Βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των πιο καταζητούμενων τρομοκρατών της Τουρκίας με την κατηγορία ότι ηγείται τρομοκρατικής οργάνωσης, και δίδασκε την ήπια εκδοχή του Ισλάμ, που πιστεύει στην επιστήμη, το διάλογο μεταξύ των θρησκειών και την πολυκομματική δημοκρατία.
ίχε ξεκινήσει διάλογο με άλλες θρησκείες, με το Βατικανό, καθώς και με εβραϊκές οργανώσεις και ήταν επικεφαλής του «κινήματος Γκιουλέν» που προωθεί τον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Τουρκίας και του τουρκικού Κράτους και θεωρείται από τους Δυτικούς ότι προωθεί το ανεκτικό Ισλάμ που δίνει έμφαση στον αλτρουισμό, τη σκληρή δουλειά, την εκπαίδευση.
Το κίνημα του Γκιουλέν έχει εκατοντάδες σχολεία στην Τουρκία και σε άλλες χώρες και στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί για διείσδυση και μεγάλη επιρροή στους κόλπους της τουρκικής αστυνομίας.
Με πληροφορίες από Hellas Journal μέσω Turkiye Today