Ν. Βούτσης στο “Π”: Η μικρή διαπλοκή τρέφεται από τη μεγάλη

Ν. Βούτσης στο “Π”: Η μικρή διαπλοκή τρέφεται από τη μεγάλη

Του
ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ
Πρώην Προέδρου της Βουλής


Η εσωτερική διαμάχη στη ΝΔ με επίκεντρο τη δημόσια κριτική, ακόμα και σε επίπεδο Κοινοβουλίου, στελεχών της «λαϊκής Δεξιάς» για τα πεπραγμένα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και τις κοινωνικές συνέπειες, που παράγουν πολιτικό και δημοσκοπικό κόστος, απασχολεί έντονα την πολιτική επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα. Είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, που καταδεικνύει την ουσία των εκτεταμένων πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής, η οποία χαρακτήριζε από τον καιρό της πανδημίας κιόλας το «καθεστώς του επιτελικού κράτους».

Ακόμη και τα πρωτοσέλιδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου κάνουν όλο και πιο συχνές αναφορές στις αγωνιώδεις προσπάθειες των υπουργών να καταδείξουν ότι νοιάζονται και εργάζονται για τη χρηστή διοίκηση, την εφαρμογή των νόμων, τη σύλληψη της μικρής και εκτεταμένης διαπλοκής, η οποία δήθεν ξαφνικά έχει εμφανιστεί στη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας ανακαλύπτει και φοβερίζει με την τεχνητή νοημοσύνη (!) εκατοντάδες γιατρούς που επιδίδονται σε πλασματική συνταγογραφία υπέρ της τσέπης τους. Οι υπουργοί του τομέα της οικονομίας «εξαρθρώνουν» δίκτυα διεφθαρμένων εφοριακών, φωτογραφίζουν την ασυδοσία και τα υπερκέρδη των τραπεζικών στελεχών, καταγγέλλουν για εναρμονισμένες πρακτικές και καρτέλ τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις ενέργειας.

Σειρά παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, με πρωταγωνιστές δημάρχους της Κεντροδεξιάς, ανακαλύπτει κατόπιν εορτής τις σκανδαλώδεις υπερβάσεις της νομοθεσίας που συμπλήρωσε τον ΝΟΚ προ τετραετίας και τους ανύπαρκτους ελέγχους των πολεοδομικών τους υπηρεσιών για το όργιο αυθαιρεσιών στις αδειοδοτήσεις και στις ανεγέρσεις μέχρις ότου αποφασίσει το ΣτΕ.

Πόση δόση υποκρισίας μπορεί να υπάρχει σε αυτές τις «εκστρατείες», πέραν μιας εύλογης πίεσης και αμηχανίας για να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα μιας νέας, εκτεταμένης διαπλοκής;

Χωρίς αμφιβολία, η κοινή γνώμη διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση αυτή, που παρέλαβε γεμάτα ταμεία και πολύ καλύτερες οικονομικές συνθήκες, με ισχυρή μάλιστα στήριξη στον καιρό της πανδημίας από ειδικά κονδύλια και με τη δυνατότητα για αξιοποίηση του πολύ μεγάλου προγράμματος του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν κατόρθωσε, γιατί δεν θέλησε, να τιθασεύσει την ακρίβεια, τη μεσαία και μικρή διαπλοκή, τη συνεχή και πολύπλευρη επιβάρυνση των ίδιων κοινωνικών στρωμάτων που είχαν δεινοπαθήσει και στην κρίση. Εν προκειμένω, αυξάνονται αντί να μειώνονται τα πεδία επιβάρυνσης που εξαερώνουν το εισόδημα, με πλέον χαρακτηριστικό τα τελευταία χρόνια το φλέγον ζήτημα της στέγης.

Επειδή η κυβέρνηση, επαναλαμβάνω, δεν θέλει να βάλει φρένο σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, δίνει επικοινωνιακά την εντύπωση των άτεγκτων και στρατευμένων υπέρ του δημοσίου συμφέροντος πολιτικών παραγόντων.

Μέσα σε ποιο κλίμα αναπτύσσονται τα παραπάνω φαινόμενα; Η αγορά βοά. Όλοι οι οικονομικοί παράγοντες γνωρίζουν και στο Κοινοβούλιο έρχονται επανειλημμένα διαπιστωτικές αναφορές για το προφανές:

Η κυβέρνηση, με κεντρικό σχεδιασμό αλλά και μέσα από την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική την οποία έχει ενστερνιστεί, ευνοεί μεροληπτικά και προνομιακά τη συγκρότηση νέων και την υποστήριξη παραδοσιακών επιχειρηματικών ομίλων και «τζακιών» σε όλους τους τομείς της αναπτυξιακής πολιτικής.

Ευνοεί σκανδαλωδώς, μέσα από την προσχηματική επίκληση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης, την ασυδοσία και την αδιαφάνεια στις οικονομικές σχέσεις. Μοιράζει λεφτά σε συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα με τις ομολογούμενες επί χρόνια απευθείας αναθέσεις. Στηρίζει τη μη παραγωγική επιχειρηματικότητα, καθώς και την πρωτοφανή συγκέντρωση πλούτου, θέτοντας σε εφαρμογή συγκεκριμένες προτεραιότητες ακόμα και στους χώρους της Υγείας και της Παιδείας.

Όποιος αμφιβάλλει για τις παραπάνω διαπιστώσεις, αρκεί να δει ακόμα και τις φανερές εκταμιεύσεις που έχουν γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με επιλογές όπως η στήριξη με δεκάδες εκατομμύρια εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων για την ανανέωση του στόλου τους.

Αυτή η αίσθηση που υπάρχει για το «μεγάλο πάρτι» στα ανώτερα κλιμάκια διαχείρισης των οικονομικών της χώρας δίνει το «πράσινο φως» για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και τη γενικότερη μικρή και μεσαία διαπλοκή.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στις προπαγανδιζόμενες, πλην όμως υποκριτικές, εκστρατείες των υπουργών για την κάθαρση!


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ