Μ. Αποστολάκη στο “Π”: Η νέα δυναμική του ΠΑΣΟΚ

Μ. Αποστολάκη στο “Π”: Η νέα δυναμική του ΠΑΣΟΚ

Της
ΜΙΛΕΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Βουλευτού ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών


Το ΠΑΣΟΚ μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών του δεν είναι το ίδιο και δεν θα μπορούσε να είναι το ίδιο: Τόσο η προεκλογική περίοδος όσο και η εκλογική διαδικασία αυτή καθαυτή έχουν δημιουργήσει μια νέα δυναμική.

Το πλέον καθοριστικό στοιχείο αυτής της νέας δυναμικής είναι το ότι οι εκλογές στο ΠΑΣΟΚ κινητοποίησαν και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των πολιτών: 600.000 παρακολούθησαν –έστω κατά μέρος– το debate των υποψήφιων προέδρων και περισσότεροι από 300.000 προσήλθαν στις κάλπες. Μια συμμετοχή η οποία αποκτά μεγαλύτερη αξία γιατί σημειώθηκε παρά την κρίση αντιπροσώπευσης και πολιτικής εμπιστοσύνης, που επιτείνεται από την απαξία με την οποία η σημερινή κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου.

Η νέα δυναμική διαμορφώθηκε, επίσης, από το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία, τις επαφές των υποψηφίων με δεκάδες χιλιάδες πολίτες και την ανάδειξη πολιτικών θέσεων και προτάσεων για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Αυτό, μάλιστα, έγινε σε ένα πλαίσιο γόνιμης δημόσιας συζήτησης, επισφράγιση της οποίας ήταν η ρητή δέσμευση όλων των υποψηφίων για κοινή πορεία την επόμενη μέρα.

Τα παραπάνω, κοινώς αποδεκτά, δεδομένα στοιχειοθετούν μια φάση επανεκκίνησης, καθώς και επανατοποθέτησης του ΠΑΣΟΚ στον πολιτικό χάρτη. Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεφύγει από το βαρυτικό πεδίο της περιθωριοποίησης, είναι πλέον ένα «σημαντικό κόμμα» («relevant party», με αγγλοσαξονικούς όρους), έχει ενισχύσει τη θέση του στον κομματικό ανταγωνισμό. Αυτό αποτυπώνεται, εξάλλου, και στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τα οποία το ΠΑΣΟΚ καταγράφει το υψηλότερο όριο εκλογικής επιρροής, καθώς το ποσοστό των πολιτών που δεν το αποκλείουν από τις δυνητικές τους επιλογές ψήφου κινείται στο 47% – 48%. Στοιχείο ενδεικτικό της απήχησής του σε ένα ευρύ φάσμα ιδεολογικών αυτοτοποθετήσεων των ψηφοφόρων, που εκτείνεται από την Κεντροαριστερά μέχρι και την Κεντροδεξιά.

Αυτή, λοιπόν, τη νέα δυναμική καλείται τώρα το ΠΑΣΟΚ να τη μετουσιώσει σε κυβερνητική προοπτική. Η πρόκληση είναι να καταφέρει πλέον να εξελιχθεί σε μια εναλλακτική, προοδευτική, ελκυστική επιλογή διακυβέρνησης.

Η καθαρή νίκη του Ν. Ανδρουλάκη και ο καλός αγώνας που έδωσαν όλοι οι υποψήφιοι αποτελούν εχέγγυο για το ότι το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει μια υπεύθυνη αντιπολιτευτική δύναμη, η οποία θα αναλάβει ως παράταξη το εθνικό χρέος να μετατραπεί στον καταλύτη για την πολιτική αλλαγή, στο πολιτικό ανάχωμα απέναντι στην πολιτική ανισοτήτων της Νέας Δημοκρατίας.

Μια παράταξη συμπεριληπτική, μέσα στην οποία εκπροσωπείται ο μισθωτός, ο αγρότης, ο νέος επιστήμονας, ο εξωστρεφής επιχειρηματίας, ο αδύναμος συμπολίτης μας. Το στοίχημα πλέον για το ΠΑΣΟΚ είναι να καταστεί ξανά μια πλειοψηφική προοδευτική δύναμη. Όχι ως υποδοχέας της κοινωνικής δυσαρέσκειας, αλλά ως κύριος εκφραστής του κοινωνικού αιτήματος για τη νέα αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος.

Ένα μαχητικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο λειτουργεί συλλογικά, διαθέτει καθαρές θέσεις σε σχέση με το με ποιους στοιχίζεται στην κοινωνία και ποιους εκπροσωπεί. Με συνεκτικό αφήγημα για την πορεία της χώρας, τεχνοκρατική επάρκεια, που βρίσκεται σε συνεχή και ανοιχτή επαφή με την κοινωνία και μπορεί να συσπειρώσει και να εμπνεύσει ευρύτερες κοινωνικές πλειοψηφίες.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις –μέσα από την αναβαπτισμένη ηγεσία, τη συλλογική λειτουργία και τη συμμετοχή όλων μας– να εγγραφεί το ΠΑΣΟΚ στη συνείδηση του κόσμου ως η επόμενη, εν αναμονή, εναλλακτική λύση διακυβέρνησης για τη χώρα.

Η Ιστορία μάς χτυπάει την πόρτα. Οι πολίτες στρέφουν τώρα την ελπίδα τους στο ΠΑΣΟΚ. Αναμένουν να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να αφουγκραστούμε τις αγωνίες τους, να δικαιώσουμε τις προσδοκίες τους.

Ηγεσία και στελέχη, με ενότητα, σοβαρότητα και σκληρή δουλειά, έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε σε αυτή την ευθύνη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ