Μ. Χαρακόπουλος για Απάντηση Υφ. Εργασίας: Ευελπιστούμε σύντομα να αρθούν οι αδικίες στις συντάξεις χηρείας • Τσακλόγλου: Συνεχής προσπάθεια βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου

Μ. Χαρακόπουλος για Απάντηση Υφ. Εργασίας: Ευελπιστούμε σύντομα να αρθούν οι αδικίες στις συντάξεις χηρείας • Τσακλόγλου: Συνεχής προσπάθεια βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου

«Η τοποθέτηση του αρμόδιου υφυπουργού ότι το ποσό της δικαιούμενης συντάξεως χηρείας λόγω θανάτου, που, δυστυχώς, λόγω της κείμενης νομοθεσίας οδηγεί σε άδικες διακρίσεις, “χρήζει περαιτέρω εξέτασης” θεωρώ ότι αποδεικνύει πως η κυβέρνηση έχει ευήκοα ώτα στα δίκαια κοινωνικά αιτήματα. Αναμένουμε ότι η επανεξέταση θα λάβει χώρα σύντομα, ώστε να απαλειφθούν οι υφιστάμενες αδικίες που έχουν προκαλέσει και σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε όσους και όσες δικαιούνται τις παραπάνω συντάξεις». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση του υφυπουργού Εργασίας κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου, σε σχετική κοινοβουλευτική του ερώτηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του (16.09.24) είχε ζητήσει να πληροφορηθεί αν το υπουργείο Εργασίας προτίθεται να διορθώσει «την αδικία για τις συντάξεις χηρείας που αφορούν θανόντες ή θανούσες πριν από τη θέσπιση του νόμου 4389/2016 (ν. Κατρούγκαλου) και οι σύζυγοι δικαιούχοι της σύνταξης εργάζονται στο δημόσιο, ώστε και αυτοί ή αυτές να λαμβάνουν το κατώτατο προβλεπόμενο ποσό των 400 ευρώ, όπως προβλέπεται για τις συντάξεις χηρείας που αφορούν θανόντες ή θανούσες μετά τη θέσπιση του νόμου».

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υφυπουργός αναφέρει ότι «οι όροι και οι προϋποθέσεις της χορήγησης σύνταξης λόγω θανάτου διέπονται από το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει κατά το χρονικό σημείο επέλευσης του θανάτου.

Συγκεκριμένα για τους θανάτους από 13.05.2016 και εφεξής, εφαρμογή έχουν οι ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 12 του ν.4387/2016, σύμφωνα με τις οποίες, οι δικαιούχοι σύνταξης λόγω θανάτου όλων των ενταχθέντων στον e-ΕΦΚΑ φορέων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου, δικαιούνται το 70% της σύνταξης του θανόντος για μία τριετία. Μετά την παρέλευση του ως άνω χρονικού διαστήματος, και εφόσον ο δικαιούχος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος, το παραπάνω ποσοστό μειώνεται στo 35% της σύνταξης του θανόντος (δηλαδή το 50% του 70%).

Για θανάτους ασφαλισμένων του Δημοσίου που έχουν επέλθει πριν την 13η.05.2016, εφαρμόζονται οι προϊσχύουσες διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 58 του Π.Δ. 169/2007 και του ν. 3620/2007, σύμφωνα με τις οποίες ισχύουν περιορισμοί στις περιπτώσεις δικαιούχων δύο συντάξεων από το Δημόσιο, με δεδομένο το γεγονός ότι το Δημόσιο, μέχρι την ένταξή του στον e-ΕΦΚΑ, δεν ήταν ασφαλιστικός φορέας και ως εργοδότης δεν κατέβαλε εισφορές για τη μεγαλύτερη μερίδα ασφαλισμένων του.

Η τροποποίηση των διατάξεων για τις συντάξεις λόγω θανάτου που έχουν επέλθει πριν την 13η.05.2016, και η ένταξη των επιζώντων δικαιοδόχων του δημοσίου, μόνο ως προς το θέμα του ύψους του ποσοστού της δικαιούμενης σύνταξης λόγω θανάτου, στο καθεστώς του άρθρου 12 του ν.4387/2016, είναι θέμα που χρήζει περαιτέρω εξέτασης, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων που υφίστανται στο προϊσχύον του ν.4387/2016 νομοθετικό πλαίσιο, όχι μόνο στο δημόσιο αλλά και σε άλλους πρώην φορείς ασφάλισης.

Τέλος, επισημαίνεται η συνεχής προσπάθεια βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου για το σύνολο των συνταξιούχων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι λόγω θανάτου».



Σχολιάστε εδώ