Δομές βραχυχρόνιας φιλοξενίας προσφύγων σε Κρήτη και Ρόδο
–Για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ροών στα νότια σύνορά μας
Η δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη έχει οδηγήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην απόφαση να ιδρύσει νέες δομές για πρόσφυγες στη Ρόδο, στα Χανιά και στο Ρέθυμνο.
Το σχέδιο αυτό δεν είναι νέο, καθώς στην κυβέρνηση συζητούσαν από την περασμένη άνοιξη τη δημιουργία μεταναστευτικών δομών σε Κρήτη και Ρόδο, αλλά, επειδή το καλοκαίρι ήταν σχετικά ήσυχο, δεν είχε προχωρήσει η διαδικασία υλοποίησής του.
Όμως, από τα τέλη Αυγούστου οι ροές των προσφύγων, ειδικά στην Κρήτη και στη Γαύδο και δευτερευόντως στη Ρόδο, όπου όμως καταλήγουν και οι πρόσφυγες που φτάνουν στη Σύμη και στη Χάλκη, έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο, με αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητη η ενεργοποίηση του σχεδίου, και μάλιστα σύντομα, καθώς προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των ροών λόγω των γεγονότων στη Μέση Ανατολή και την επαπειλούμενη επέκταση του πολέμου.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες οι αφίξεις προσφύγων σε Κρήτη και Γαύδο έφτασαν τις 3.500, όταν όλο το 2023 δεν ξεπέρασαν τις 780.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, τα νέα κέντρα υποδοχής θα είναι χωρητικότητας μέχρι 500 ατόμων, ενώ ο χρόνος παραμονής των φιλοξενουμένων σε αυτά δεν θα υπερβαίνει τις 48 ώρες. Βέβαια, στην πράξη ίσως αυτό αποδειχθεί ανέφικτο, αλλά ο στόχος είναι το 48ωρο.
Αυτήν την περίοδο, άνθρωποι του υπουργείου έχουν μεταβεί στα δύο νησιά και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ερευνούν τα σημεία στα οποία θα μπορούσαν να ιδρυθούν οι δομές. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν επισκεφθεί ανενεργά στρατόπεδα ή πρώην εγκαταστάσεις του Στρατού και της Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα, επισκέπτονται και χώρους που τους υποδεικνύουν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε η χώρα να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια νέα έξαρση του κύματος των προσφύγων, κάτι που αναμένεται σύντομα.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ