Βόζεμπεργκ: “Να σταθμιστούν τα κονδύλια που παίρνει κάθε κράτος μέλος αν αποφασίζει μονομερώς να κλείνει τα σύνορα κατά το δοκούν”

Βόζεμπεργκ: “Να σταθμιστούν τα κονδύλια που παίρνει κάθε κράτος μέλος αν αποφασίζει μονομερώς να κλείνει τα σύνορα κατά το δοκούν”

Για την ανάγκη διαχείρισης της μετανάστευσης εντός των συνόρων της ΕΕ με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, με αφορμή και την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μίλησε στον Αθήνα 9,84 και στον Βασίλη Ταλαμάγκα, η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του Ε.Λ.Κ., Ελίζα Βόζεμπεργκ. Μάλιστα, εξέφρασε τη διαφωνία της ως προς τη στάση της Γερμανίας για επέκταση και αυστηροποίηση των ελέγχων στα χερσαία σύνορά της για τους επόμενους έξι μήνες.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, θα πρέπει να σταθμιστούν τα κονδύλια που παίρνει κάθε κράτος μέλος αν αποφασίζει μονομερώς να κλείνει τα σύνορα κατά το δοκούν.

«Από το 2015 που το μεταναστευτικό χτύπησε την πόρτα της ΕΕ με πολύ βίαιο τρόπο, είχαμε πει ότι είναι ένα ζήτημα που ήρθε για να μείνει, επομένως, χρειάζεται ευρωπαϊκή διαχείριση», εξήγησε και επανέλαβε την πρόσφατη τοποθέτησή της την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, επισημαίνοντας ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος θα επιτευχθεί -μεταξύ άλλων- με αυστηρούς ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, με πάταξη των εγκληματικών οργανώσεων των διακινητών και πολιτική επιστροφών στις χώρες προέλευσης.

«Κατά την προηγούμενη θητεία, ψηφίσαμε ένα ισορροπημένο σύμφωνο για τη μετανάστευση το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν γίνεται να επωμίζονται το μεγάλο βάρος οι χώρες πρώτης υποδοχής. Δεν μπορεί να κλείνουν μονομερώς τα εσωτερικά σύνορα. Αντιθέτως, πρέπει να φυλάσσονται αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα, κάτι που η Ελλάδα το έχει καταφέρει. Πρέπει να υπάρξει οργανωμένη και πανευρωπαϊκή μέριμνα των κυκλωμάτων των διακινητών καθώς και αύξηση της χρηματοδότησης για τη διαχείριση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων», σημείωσε.

«’Εχουμε ως δεδομένο ότι ο φράκτης, σε ότι αφορά στα χερσαία σύνορα, θα ολοκληρωθεί είτε με δικά μας κονδύλια είτε με δάνεια κονδύλια από την ΕΕ και σε αυτό πρέπει να λειτουργήσουμε για μια φορά ολοκληρωμένα ως… Εθνική Ελλάδος. Πρέπει εμείς οι Ευρωβουλευτές να καταλάβουμε ότι έχουμε επιλεγεί από τον ελληνικό λαό για να προασπίζουμε τα συμφέροντα της πατρίδας μας από όποια πολιτική παράταξη και αν προερχόμαστε και σε οποιαδήποτε πολιτική ομάδα κι αν έχουμε ενταχθεί», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στη στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, τόνισε: «H διαδρομή για την αλληλεγγύη στην πράξη δεν είναι μονομερής. Έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη να σταθμίζονται τα κονδύλια που παίρνει η Τουρκία όταν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας. Έχουμε πετύχει κάποιες περικοπές. Ο αγώνας είναι συνεχής. Είμαστε σε μια διαρκή αναζήτηση μέχρι να πετύχουμε το μέγιστο».



Σχολιάστε εδώ