Ραλλία Χρηστίδου Αν. Συντονίστρια ΕΠΕΚΕ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.:  «Ας αφήσει η Κυβέρνηση επιτέλους το μοντέλο “βλέποντας και κάνοντας” στη Δημόσια Διοίκηση»

Ραλλία Χρηστίδου Αν. Συντονίστρια ΕΠΕΚΕ ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.:  «Ας αφήσει η Κυβέρνηση επιτέλους το μοντέλο “βλέποντας και κάνοντας” στη Δημόσια Διοίκηση»

H Ραλλία Χρηστίδου, βουλεύτρια Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών  ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.  κατά την εισήγησή της στην 4η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικώνανεφερε:

«Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., τροποποιήσεις στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. και στον Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων, σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων, ρυθμίσεις για το σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης»μεταξύ άλλων, τόνισε ότι:

👉 Το παρόν νομοσχέδιο δεν επιλύει τα διαχρονικά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης. Αντίθετα, εισάγει νέες δυσλειτουργίες.

👉 Μέτρα όπως η παράταση της υποχρεωτικής παραμονής σε συγκεκριμένες περιοχές από 10 σε 15 χρόνια περιορίζουν το δικαίωμα των δημοσίων υπαλλήλων στην επαγγελματική εξέλιξη και διαχείριση της προσωπικής ζωής «εγκλωβίζοντάς» τους σε συγκεκριμένες περιοχές για σχεδόν το ήμισυ του επαγγελματικού τους βίου.

👉 Η ενίσχυση της μοριοδότησης λόγω εντοπιότητας, αντί να διορθώνει το πρόβλημα της υποστελέχωσης σε συγκεκριμένες περιοχές, προκαλεί νέες αδικίες, παραβιάζοντας ακόμη και τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.

👉 Παραγνώριση των πραγματικών αιτίων: Το νομοσχέδιο αγνοεί τα κύρια αίτια της υποστελέχωσης, όπως η κατακόρυφη άνοδος του κόστους ζωής, οι πενιχροί μισθοί και η έλλειψη υποδομών προσφέροντας επιφανειακές λύσεις για επικοινωνιακούς σκοπούς.

👉 Το bonus παραγωγικότητας, είναι και αυτό ένα επικοινωνιακό τέχνασμα που δεν μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία. Χωρίς αντικειμενικά κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες, κινδυνεύει να δημιουργήσει αδικίες διαχωρίζοντας τους υπαλλήλους σε προνομιούχους και μη, και να ενισχύσει φαινόμενα ευνοιοκρατίας.

👉 Ας αφήσει επιτέλους η Κυβέρνηση το προσαυξητικό μοντέλο και το «βλέποντας και κάνοντας» στη Δημόσια Διοίκηση.  Χρειάζεται να επενδύσουμε σε μια Δημόσια Διοίκηση που θα υπηρετεί τον πολίτη και δεν θα λειτουργεί με πελατειακά κριτήρια, αδιαφάνεια και καταπατώντας βασικές αρχές δικαίου.



Σχολιάστε εδώ