Κρ. Λαγκάρντ: Αδύναμη η οικονομική δραστηριότητα – Είμαστε σε καλό δρόμο απόπληθωρισμού

Κρ. Λαγκάρντ: Αδύναμη η οικονομική δραστηριότητα – Είμαστε σε καλό δρόμο απόπληθωρισμού

Kαθιερωμένη συνέντευξη Τύπου εδωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ εξηγώντας το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του ΔΣ για νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όπως έκανε και τον Σεπτέμβριο.

Όπως τόνισε η ΕΚΤ εξακολουθεί να βλέπει κινδύνους για τον πληθωρισμό καθώς οι μισθοί είναι υψηλότεροι του αναμενόμενου και οι γεωπολιτικές αναταράξεις δημιουργούν ανοδικούς κινδύνους και την ασθενέστερη οικονομική ζήτηση να δημιουργεί καθοδικούς κινδύνους.

Η βιομηχανική παραγωγή ήταν ιδιαίτερα ασταθής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ οι έρευνες καταδεικνύουν ότι η μεταποίηση συνέχισε να συρρικνώνεται. Οι υπηρεσίες εμφάνισαν μια άνοδο τον Αύγουστο, πιθανώς λόγω της ισχυρής τουριστικής περιόδου, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξη του τομέα είναι πιο υποτονική.

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε πως οι επενδύσεις των επιχειρήσεις διευρύνουν κινούνται με αργό ρυθμό, ενώ στις επενδύσεις των ακινήτων υπάρχει επιφύλαξη. Οι εξαγωγές, κυρίως των αγαθών, έχουν αποδυναμωθεί.

Στον αντίποδα η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική, τον Αύγουστο υπήρξε ιστορικό χαμηλό του 6,4%. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι έρευνες δείχνουν επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης και περαιτέρω συγκράτηση της ζήτησης εργασίας.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερει ότι η οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί με την πάροδο του χρόνου, καθώς η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων επιτρέπει στα νοικοκυριά να καταναλώνουν περισσότερα.

Ερωτηθείσα σχετικά με την προοπτική νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές τον επόμενο μήνα, η Λαγκάρντ προειδοποιεί ότι οποιοιδήποτε περιορισμοί στο εμπόριο θα έχουν σημασία για μια ανοικτή οικονομία όπως η ευρωζώνη, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν πρόσθετα εμπόδια αποτελούν κίνδυνο για την ανάπτυξη.

Με πληροφορίες και από το capital.gr


Σχολιάστε εδώ