Γιάννης Μώραλης: “Χτυπάμε” το “καμπανάκι” του κινδύνου για τον Κηφισό

Γιάννης Μώραλης: “Χτυπάμε” το “καμπανάκι” του κινδύνου για τον Κηφισό

O Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σε ενημερωτική εκδήλωση-συζήτηση για τα καίρια ζητήματα που αφορούν στον Κηφισό.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης συμμετείχε σήμερα σε ενημερωτική εκδήλωση-συζήτηση με θέμα τα καίρια ζητήματα που αφορούν στον Κηφισό, μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Κωνσταντίνου Μαραγκάκη.

Η ενημερωτική αυτή συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου «Δημήτρης Σεϊτανίδης» στη Νίκαια και συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου, Δήμαρχοι, πρώην Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των εμπλεκομένων Δήμων. Από τον Δήμο Πειραιά παρέστησαν επίσης ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Επισκευών Συντηρήσεων και Έργων Αυτεπιστασίας-Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Χαράλαμπος Λιακόσταυρος και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά Βασίλης Ταταρόπουλος. Συντονιστής ήταν ο Καθηγητής Ε.Μ.Π., Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Μπελαβίλας.

Η συνάντηση είχε σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την ενημέρωση για τις τρέχουσες καταστάσεις και τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι, καθώς και η διερεύνηση τρόπων επίλυσης των ζητημάτων που αφορούν στον Κηφισό.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε (Πηγή Δήμος Πειραιά/Γραφείο Τύπου):

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμαρχο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη Κωνσταντίνο Μαραγκάκη για την σημαντική αυτή πρωτοβουλία, καθώς είχαμε τη δυνατότητα με  την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά,   συναδέλφους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των Δήμων να αναδείξουμε για ακόμα μια φορά το ζήτημα του Κηφισού.

Πρόκειται για το κορυφαίο θέμα του Λεκανοπεδίου, στο οποίο πρέπει να υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης ένα ολοκληρωμένο ολιστικό σχέδιο πριν φτάσουμε στο σημείο  να αναζητούμε ευθύνες για ό,τι πιθανόν συμβεί,  όπως συνέβη στη Θεσσαλία με το φαινόμενο «Ντάνιελ».

Κοινή ήταν η απορία μας, πώς ένα ανησυχητικό φαινόμενο το οποίο μπορεί να διαλύσει ένα κομμάτι της Αττικής, δεν έχει ακόμα, εδώ και δεκαετίες, ρυθμιστεί από την κεντρική διοίκηση, καθώς οι Δήμοι δεν εμπλέκονται άμεσα ούτε έχουν αρμοδιότητα στον Κηφισό. Πώς δεν έχει υπάρξει μια συνολική μελέτη ώστε να κοστολογηθεί  και να βρεθούν οι πόροι  για να προχωρήσει ένα  ζωτικής σημασίας έργο για τις περιοχές μας. Είναι ιδιαίτερα  σημαντικές και ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές οι τελευταίες παρεμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής, αλλά είναι προφανές και αυτονόητο ότι δεν εξασφαλίζουν το μέλλον. Θα πρέπει επιτέλους να  αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες και να σταματήσει επίσης αυτός ο «μύθος»  ότι, οι πόλεις πλημμυρίζουν από τα βουλωμένα  φρεάτια.

Οι πόλεις πλημμυρίζουν διότι δεν έχουν σύγχρονες υποδομές, αλλά ένα απαρχαιωμένο σύστημα το οποίο χρονολογείται τις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60. Δεν έχουμε δίκτυα και κατάλληλους αγωγούς που να μπορούν να ανταποκριθούν στα νέα καιρικά δεδομένα και οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα πρέπει να είναι ουσιαστικές.

Αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στον Πειραιά και σε άλλους Δήμους θα σημειωθούν  πλημμυρικά φαινόμενα.  Ως Δήμαρχοι έχουμε «χτυπήσει το καμπανάκι»  αλλεπάλληλες φορές, όπως το 2016 όταν αποστείλαμε κοινή επιστολή με τον Ανδρέα Ευθυμίου και τον Γιώργο Ιωακειμίδη στην τότε κυβέρνηση για να κατανοήσει αφενός το θέμα του Κηφισού, αφετέρου ότι δεν έχουμε την ευθύνη του, ως Δήμοι. Η  αγωνία μας είναι έκδηλη και από την πλευρά μας θα πιέσουμε τους αρμόδιους ώστε να βρεθεί οριστική λύση  σε ένα μείζον ζήτημα ασφάλειας για τις τοπικές μας κοινωνίες».



Σχολιάστε εδώ