Μέτωπο Καραμανλή – Σαμαρά κατά Μητσοτάκη

Μέτωπο Καραμανλή – Σαμαρά κατά Μητσοτάκη

–Με αιχμή τα ελληνοτουρκικά

Το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε μεθοδικά και συντονισμένα να υποβαθμίσει τη σημασία της απουσίας των Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά από την επετειακή εκδήλωση (50 χρόνια) στη Ρηγίλλης.

Με πενιχρά αποτελέσματα βέβαια, καθώς αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι το ρήγμα που έχει ανοίξει μεταξύ του νυν και των δύο πρώην πρωθυπουργών δεν είναι απλά αγεφύρωτο αλλά χαώδες! Υπάρχει δε κίνδυνος θα διευρυνθεί κι άλλο, καθώς υπάρχουν έντονες φήμες ότι οι κ. Καραμανλής και Σαμαράς έχουν αποφασίσει να ενώσουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να επαναφέρουν την παράταξη στον ορθό δρόμο και έτσι να κάνουν δύσκολη τη ζωή του Κυρ. Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να αναμένονται και νέες δημόσιες παρεμβάσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών για μείζονος σημασίας ζητήματα, όπως τα Ελληνοτουρκικά, το Δημογραφικό, το Μεταναστευτικό κ.ά. Ο τρόπος που τους συμπεριφέρθηκε ο κ. Μητσοτάκης από τη στιγμή που εξελέγη στην προεδρία της παράταξης υπήρξε από απαξιωτικός έως προσβλητικός. Και μπορεί ο Κ. Καραμανλής να μην ενοχλήθηκε ιδιαίτερα, ο Αντ. Σαμαράς όμως μπήκε σε mood πολέμου και αναζητούσε τις ευκαιρίες να καταγράψει τη διαφωνία του για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής.

Η διαφορά με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί έχουν αποφασίσει να συγκροτήσουν μέτωπο. Και αυτό διότι φοβούνται ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι έτοιμος να δρομολογήσει εξελίξεις στα εθνικά θέματα, και συγκεκριμένα στα ελληνοτουρκικά, που θα αποβούν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους επισημαίνουν, ιδίως ο κ. Σαμαράς, ότι κάτι τέτοιο θα είναι για αυτούς… casus belli.

Προσθέτουν δε ότι δεν θα επιτρέψουν στον πρωθυπουργό να θέσει σε κίνδυνο ή υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Η ρήξη μπορεί να μην αργήσει και πολύ, καθώς στους σχεδιασμούς του Κυρ. Μητσοτάκη είναι στις αρχές του χρόνου (το είπε και ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης) να προχωρήσει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τον Τ. Ερντογάν.

Και με βάση αυτήν τη συμφωνία να ξεκινήσει ο διάλογος για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Το 2025 προδιαγράφεται καυτό για την κυβέρνηση και τον Κυρ. Μητσοτάκη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ