Η Τουρκία επιμένει στην πάγια θέση της

Η Τουρκία επιμένει στην πάγια θέση της

Μάλλον έχει παρεξηγήσει ορισμέ­να πράγματα ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης. Στις α­πανωτές συνεντεύξεις που έδωσε με­τά τη Νέα Υόρκη παρουσίασε τον δικό του οδικό χάρτη για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την υφαλοκρηπίδα.

Βέβαια, μόνο η ελληνική πλευρά ομιλεί για μία διαφορά, καθώς η πάγια θέση της άλλης πλευράς είναι η αντιμετώπιση «όλων των προβλημάτων υπό μορφή πακέτου», και ενώ δεν έχει υπάρξει ουδεμία αλλαγή στάσης από την Τουρκία στο casus belli, στις «γκρίζες ζώνες», στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών κ.ά. Ο έλληνας υπουργός θεωρεί ότι η συγκυρία είναι ιδανική. Και το αποδίδει αυτό στο «μεγάλο διεθνές κύρος της χώρας και στο διπλωματικό κεφάλαιό της», διαπιστώνοντας μάλιστα ο ίδιος ότι η Ελλάδα συνομιλεί «από θέση ισχύος».

Πραγματικά, θέλουμε να ελπίζουμε ότι αυτά τα λέει απλώς για να καθησυχάσει την κοινή γνώμη και για να έχει κάτι να πει προκειμένου να δικαιολογήσει την έναρξη αυτού του παράξενου διαλόγου, καθώς θα διεξαχθεί μεταξύ του ιδίου και του Χακάν Φιντάν. Διότι αν πιστεύει πράγματι ότι διαπραγματεύεται με την Τουρκία από θέση ισχύος, αυτό δεν θα οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα.

Μεγάλη παγίδα για την Αθήνα
Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωνε ακόμη ότι δεν πρόκειται να συναινέσουμε στο να τεθούν θέματα κυριαρχίας στον διάλογο αυτό ούτε στην κρίση κάποιου διεθνούς δικαστηρίου, και σε αυτά συμπεριέλαβε και τα θέματα άμυνας των νησιών και την κατάσταση ελλήνων πολιτών (μουσουλμάνων στη Θράκη). Και πρόσθεσε μάλιστα ότι αν συνέβαινε αυτό θα ήταν λόγος για να σταματήσει η συζήτηση.

Επειδή δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποχωρήσει από τις πάγιες θέσεις της, φοβισμένη από το «διπλωματικό κεφάλαιο της Ελλάδας», επισημαίνουμε μόνο ότι δύσκολα θα γνωρίζει η ελληνική κοινή γνώμη και οι πολιτικές δυνάμεις τι θέματα θέτει η Τουρκία, καθώς οι συνομιλίες θα διεξάγονται μεταξύ δύο προσώπων,. Και η μεγάλη παγίδα είναι ότι, προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι συνομιλίες, οι τουρκικές διεκδικήσεις θα συνεχίζονται και, έστω και σε άτυπο επίπεδο, θα εμπεδώνονται και μέσω του πολιτικού διαλόγου των δύο πλευρών.

[email protected]

ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Διαβάστε τα άρθρα της στήλης  “ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Εξωφρενικών” ΕΔΩ



Σχολιάστε εδώ