Αλλαγή στον τρόπο διοίκησης των πανεπιστημίων ετοιμάζει το υπουργείο
–Για να μην υπάρχουν προβλήματα δυσλειτουργίας, όπως αυτά που προέκυψαν στο ΠΑΔΑ
Γράφει ο
Νίκος Παρασκευάς
Έτοιμο να κάνει διορθώσεις στον νόμο που διέπει τη λειτουργία των πανεπιστημίων της χώρας είναι το υπουργείο Παιδείας μετά τα φαινόμενα δυσλειτουργίας που εντοπίστηκαν στο ΠΑΔΑ, κατόπιν της καθαίρεσης του πρύτανη που αποφάσισε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης.
Βέβαια, η πιο αποδεκτή λύση, και η πλέον δημοκρατική, δεδομένου ότι έχουμε την απόφαση της συντριπτικής πλειοψηφίας ενός κορυφαίου πανεπιστημιακού οργάνου, θα ήταν να υλοποιηθεί η απόφαση της πλειοψηφίας, ωστόσο το ΣτΕ έδωσε παράταση μέχρι να εκδικαστεί οριστικά η υπόθεση τον Δεκέμβριο, οπότε ο πρύτανης παραμένει.
Όμως, εφόσον δεν έχει την πλειοψηφία στο Συμβούλιο Διοίκησης, δεν μπορεί να πάρει τις αποφάσεις που θέλει, ενώ είναι και όμηρος της πλειοψηφίας, η οποία, πάντως, δεν αντιτίθεται στα θέματα λειτουργίας του ιδρύματος (πληρωμές, δαπάνες για εκπαιδευτικούς σκοπούς κ.λπ.), αφού οι διαφωνίες που οδήγησαν στην απόφαση της καθαίρεσης ήταν περισσότερο θεσμικές.
Για να αποτραπούν, όμως, στο μέλλον τέτοιες καταστάσεις, ο υπουργός σκέφτεται να δημιουργήσει ένα μοντέλο που θα προλαμβάνει τέτοιες καταστάσεις και θα είναι διαφορετικό για κάθε ΑΕΙ.
Λεπτομέρειες δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, γιατί όλα είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Ιδέες υπάρχουν, εισηγήσεις γίνονται, αλλά μέχρι εκεί. Τίποτα περισσότερο προς το παρόν.
Επειδή, όμως, ο καιρός περνάει και τα ερωτήματα που θέτουμε κατά καιρούς παραμένουν αναπάντητα, θα προσθέσουμε μερικά ακόμα υπό τύπον σκέψης ή πρότασης, έτσι, ως αφορμή για συζήτηση.
Ας αρχίσουμε με το ξενοδοχείο. Αφού έχει… βρωμίσει πια το θέμα, έχουν αποκαλυφθεί διαπλοκές, έχει ανάψει κόκκινο το Ελεγκτικό Συνέδριο, γιατί ο πρύτανης επιμένει στο συγκεκριμένο ακίνητο του Σκαραμαγκά;
Γιατί δεν προκηρύσσει νέο διαγωνισμό, για να αποφύγει ένα σημείο τριβής και κριτικής και να δείξει ότι δεν έχει κανένα… κόλλημα με το συγκεκριμένο ακίνητο;
Ύστερα απ’ όσα έχουν ακουστεί, δεν αντιλαμβάνεται ότι η επιμονή του στο συγκεκριμένο κτίριο της συγκεκριμένης οικογένειας δημιουργεί υποψίες;
Και κάτι ακόμα που έχει σχέση με τον πρύτανη. Κυκλοφορεί μια μελέτη, την οποία υπογράφει ένας υπάλληλος ΕΤΕΠ μαζί με τον πρύτανη. Αναρωτιόμαστε πόσο δόκιμο είναι να συνυπογράφει ολόκληρος πρύτανης μελέτη με έναν ΕΤΕΠ, σε γνωστικό τομέα που δεν τον καλύπτει. Δεν υποτιμούμε τον ΕΤΕΠ, αλλά εδώ ο πρύτανης του κάνει μεγάλη αβάντα. Γιατί, άραγε;
Τελευταία, δε, μάθαμε ότι έχει προσληφθεί ως ΕΤΕΠ και συγγενής μεγαλοστελέχους της αντιπολίτευσης. Ρίχνει… γέφυρες και απέναντι ο κ. Καλδής; Δεν λέμε ότι δεν έκανε καλά, κάθε άλλο. Αναρωτιόμαστε γιατί το έκανε.
Τελευταίο αφήσαμε κάτι που ακούσαμε και το μεταφέρουμε με κάθε επιφύλαξη. Κάποιος αντιπρύτανης, με σημαντικές αρμοδιότητες, από τους πλέον έμπιστους του κ. Καλδή, δεν διαθέτει πανεπιστημιακό πτυχίο.
Εντάξει, μέχρι αντιπρύτανης έφτασε. Μπορεί, άραγε, να γίνει και πρύτανης χωρίς πτυχίο ανώτατης σχολής; Μήπως πρέπει να προβλεφθεί κάτι στις αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο; Λέμε τώρα…
ΤΟ ΠΑΡΟΝ