Μάξιμος Χαρακόπουλος: Ποια η αλήθεια για τα φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας στη Θεσσαλία;

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Ποια η αλήθεια για τα φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας στη Θεσσαλία;

«Ειδικά στη Θεσσαλία, την καρδιά του πρωτογενούς τομέα, η οποία δεν έχει ανακάμψει πλήρως από τις ζημιές των περυσινών πλημμυρών, η αυξητική τάση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ειδικά πάρκων ισχύος ≤1MW σε γη υψηλής παραγωγικότητας, προβληματίζει έντονα, καθώς υπονομεύει το μέλλον της αγροτικής παραγωγής και εν τέλει θέτει σε αμφισβήτηση τις κατευθύνσεις για πράσινη ανάπτυξη». Τα παραπάνω επισημαίνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε Επίκαιρη Ερώτησή του στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη.

Καταγγελίες Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Ο Θεσσαλός πολιτικός, ο οποίος έχει θέσει το σοβαρό αυτό ζήτημα και από το βήμα της Βουλής (17.09.24), κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην Επίκαιρη Ερώτησή του επισημαίνει ότι «αγρότες και κτηνοτρόφοι κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες στην πρωτογενή παραγωγή από την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων. Η πολιτεία, προκειμένου να προστατέψει τον πρωτογενή τομέα από αυτόν τον κίνδυνο έχει θεσπίσει κανόνες, όπως τον ορισμό ανώτατου ορίου που δεν ξεπερνά το 1% για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, και τα οποία δημοσιεύτηκαν και στα τοπικά ΜΜΕ της Λάρισας (15.09.2024), έχει δοθεί άδεια για εγκατάσταση ΑΠΕ σε 374 χιλιάδες στρέμματα, που αποτελούν το 8,4% της καλλιεργήσιμης γης στον κάμπο. Ήδη έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά σε 40 χιλιάδες στρέμματα γης υψηλής παραγωγικότητας, καλύπτοντας σχεδόν το όριο του 1% που θέτει η νομοθεσία, δηλαδή, τα 44 χιλιάδες στρέμματα για τη Θεσσαλία.

Επιπροσθέτως, έχουν δει το φως της δημοσιότητας αντιδράσεις αγροτών και κτηνοτρόφων από τους δήμους Φαρσάλων, Τυρνάβου, Κιλελέρ και Ελασσόνας, που εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την δέσμευση γεωργικής γης και βοσκοτόπων για φωτοβολταϊκά, αλλά και την απειλή υπέρβασης του ορίου του 1% της γης υψηλής παραγωγικότητας».

«Γκρίζες» άδειες;

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος παραθέτει, επίσης, δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής (29.09.24), με τίτλο «Γκρίζες άδειες στον κάμπο των φωτοβολταϊκών», στο οποίο, σύμφωνα με στοιχεία της περιφέρειας «έχουν ήδη εντοπιστεί 12 περιπτώσεις που το 2021 είχε δοθεί γνωμοδότηση ότι επρόκειτο για γη χαμηλής παραγωγικότητας, ενώ επρόκειτο για εκτάσεις που προήλθαν από αναδασμούς (κάτι που σχεδόν εξ ορισμού συνεπάγεται την υψηλή παραγωγικότητα). Οι υπηρεσίες εκτιμούν ότι οι περιπτώσεις που θα έρθουν στο φως θα είναι πολλές δεκάδες, καθώς αυτές οι 12 προέκυψαν μέσα από έναν σύντομο δειγματοληπτικό έλεγχο. Το ερώτημα που προκύπτει βέβαια είναι γιατί δίνονταν οι ψευδείς βεβαιώσεις, αν δηλαδή υπήρχε οικονομικό αντικείμενο ή πολιτική πίεση στους υπαλλήλους κάτι που μόνο μέσω δικαστικής έρευνας μπορεί να διαπιστωθεί».

Κρίσιμα ερωτήματα

Καταλήγοντας ο κυβερνητικός βουλευτής υπογραμμίζει ότι «εύλογα, λοιπόν, οι διαμαρτυρόμενοι, ζητούν να υπάρξουν έλεγχοι και βελτιώσεις στην κείμενη νομοθεσία ώστε να διασφαλίζεται η προστασία της παραγωγικής γης, ειδικά της γης υψηλής παραγωγικότητας στην Θεσσαλία, και η επέκταση των ΑΠΕ να μην εμποδίζει, άλλα να χρησιμοποιείται για να τονώσει την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα».

Κατόπιν τούτων, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Ισχύουν οι καταγγελίες του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την αδειοδότηση ΑΠΕ του 8,4% της καλλιεργήσιμης γης στον θεσσαλικό κάμπο και σε πόσα στρέμματα γης, έως τώρα, υψηλής παραγωγικότητας στον νομό Λάρισας και στη Θεσσαλία έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά πάρκα και για πόσα ακόμα υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις;
  2. Είναι νόμιμοι οι αποχαρακτηρισμοί γης υψηλής παραγωγικότητας στη Θεσσαλία και αν όχι τι προτίθεστε να πράξετε γι’ αυτό, και εν γένει σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διαφυλαχθούν οι καλλιεργήσιμες και βοσκήσιμες εκτάσεις και ιδιαίτερα οι εκτάσεις της γης υψηλής παραγωγικότητας από την άκρατη επέκταση των ΑΠΕ φωτοβολταϊκών πάρκων;


Σχολιάστε εδώ