ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: “Απόλυτη προτεραιότητα να βελτιώσουμε πρωτίστως την εικόνα των συνοριακών μας σταθμών”

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: “Απόλυτη προτεραιότητα να βελτιώσουμε πρωτίστως την εικόνα των συνοριακών μας σταθμών”

Ο Υφυπουργός  Μακεδονίας – Θράκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, μίλησε στον Αθήνα 9,84 και στον Βασίλη Ταλαμάγκα για το σχέδιο της κυβέρνησης για αναβάθμιση των χερσαίων συνοριακών σταθμών που αποτελούν πύλη εισόδου στη χώρα.

Όπως εξήγησε, με το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, αναβαθμίζεται συνολικά το τουριστικό μας προϊόν καθώς διαμορφώνεται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που αφορά την ανάγκη ταχύτερης εξυπηρέτησης και διέλευσης των επισκεπτών μας αλλά και αναβάθμισης της λειτουργίας τους και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

«Η σημερινή κατάσταση των συνοριακών μας  σταθμών, δεν μας τιμά ως χώρα. Επομένως, ήταν για εμάς απόλυτη προτεραιότητα να βελτιώσουμε πρωτίστως την εικόνα που έχει κάποιος μπαίνοντας από την Ασία προς την Ευρώπη, από την Τουρκία προς την Ελλάδα και επομένως προς την ΕΕ», τόνισε.

Μάλιστα, σημείωσε ότι αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης ότι μέχρι την άνοιξη του 2025, θα υλοποιηθεί το πρώτο βήμα αναβάθμισης του συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου, ενώ θα ακολουθήσουν οι χερσαίοι συνοριακοί σταθμοί στις Καστανιές και τους Ευζώνους.

«Αναβαθμίζονται οι συνοριακοί μας σταθμοί και σε επίπεδο υπηρεσιών»

«Οι πολύωρες καθυστερήσεις στους συνοριακούς σταθμούς,  ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ουσιαστικά απέτρεπαν πολλούς από το να επισκεφτούν ξανά την Ελλάδα. Θέσαμε ως στόχο- μετά και από εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού- να αλλάξουν όψη, να αναβαθμιστούν και σε επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών ώστε να γίνονται πιο γρήγορα οι έλεγχοι και να αντιλαμβάνεται ο επισκέτης ότι εισέρχεται σε μια χώρα η οποία τιμά τον πολιτισμό της και την ιστορία της».

«Ουσιαστική προσπάθεια να αλλάξει η εικόνα της χώρας»

«Σε αυτό το πλαίσιο, μαζεύουμε τις διάσπαρτες αρμοδιότητες σε διάφορους φορείς και τις συγκεντρώνουμε στις αποκεντρωμένες περιφέρειες. Προσθέτουμε νεές διόδους, εισόδους και εξόδους στη χώρα μας, προγραμματίζουμε άμεσα τη δημιουργία ενός πολύ σύγχρονου μεθοριακού σταθμού στις Καστανιές του Έβρου και στους Ευζώνους και απομένει ο Προμαχώνας, επειδή στους επόμενους μήνες θα ξεκαθαριστεί αν η Βουλγαρία μπει στη Συνθήκη του Σένγκεν. Πρόκειται για μια ουσιαστική προσπάθεια να αναβαθμιστεί η εικόνα της χώρας, να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες και να διεκυλολυνθεί η έλευση προϊόντων, εμπορευμάτων και αγαθών προς τη χώρα μας και η εν συνεχεία η προώθησή τους προς άλλες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης».

«Να αναλάβει η Ευρώπη το βάρος για δίκαιη κατανομή των προσφύγων»

«Τα τελευταία χρόνια, με την  πολύ μεθοδική δουλειά που κάναμε, αυτή τη στιγμή χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας, ελέγχονται απόλυτα και είναι απαραβίαστα. Λαμβάνουμε προφανώς υπόψιν ότι η αναταραχή στη Μέση Ανατολή μπορεί να σημάνει ένα νέο κύμα μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα. Ελέγχουμε απόλυτα την κατάσταση αλλά θα πρέπει και η Ευρώπη να αναλάβει το  βάρος ώστε η κατανομή των προσφύγων να γίνεται με αναλογία σε όλα τα κράτη της ΕΕ».



Σχολιάστε εδώ