Η Ελλάδα στην 3η Διεθνή Έκθεση Saudi Infrastructure Expo (SIE) 2024

Η Ελλάδα στην 3η Διεθνή Έκθεση Saudi Infrastructure Expo (SIE) 2024

Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στην 3η Διεθνή Έκθεση Υποδομών Saudi Infrastructure Expo (SIE) 2024, η οποία  πραγματοποιήθηκε στο Riyadh International Convention & Exhibition Centre (RICEC) από τις 24 έως και τις 26 Σεπτεμβρίου 2024.

Η έκθεση, η οποία συνδιοργανώθηκε με τα Global Water Expo και Smart Cities Saudi Expo, αποτελεί κορυφαίο γεγονός για τον κλάδο των υποδομών στη Μέση Ανατολή, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες δικτύωσης και συνεργασίας για τις συμμετέχουσες εταιρείες.

Πραγματοποιήθηκε σε εκθεσιακό χώρο 25.000 τ.μ. και φιλοξένησε πάνω από 400 εγχώριους και διεθνείς εκθέτες από 35 χώρες, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση σε σχέση με το 2023, όπου ο αντίστοιχος αριθμός των εκθετών ανήλθε σε 275. Αντίστοιχα μεγάλη ήταν και η προσέλευση του κόσμου, η οποία άγγιξε τα 25.000 άτομα, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τους 15.169 επισκέπτες του 2023.

Στη SIE υπήρχαν επίσης και εθνικά περίπτερα, από την Αίγυπτο, τη Γερμανία, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ινδία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Κατάρ, την Τουρκία αλλά και την Ελλάδα. Η εθνική αποστολή, οργανώθηκε από την Enterprise Greece και εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση των ελληνικών επιχειρήσεων στον συγκεκριμένο κλάδο, σε μια αγορά που αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και επενδύει ιδιαίτερα σε υποδομές και βιώσιμη ανάπτυξη. Στο ελληνικό περίπτερο συμμετείχαν καινοτόμες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στους τομείς των υποδομών, της βιομηχανίας, της ενέργειας, των τεχνολογικών λύσεων καθαρισμού αέρα, υδάτων και επεξεργασίας αποβλήτων, της τεχνολογίας επικοινωνιών κλπ.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παρευρέθηκε ο Έλληνας Πρέσβης στο Ριαντ, κος Αλέξης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε το ελληνικό περίπτερο και συνομίλησε με τους εκπροσώπους των ελληνικών εταιρειών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της παρουσίας της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές και την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

Για την ελληνική παρουσία για πρώτη φορά στην έκθεση, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Δρ. Μαρίνος Γιαννόπουλος, δήλωσε: «Η αγορά της Σαουδικής Αραβίας είναι σημαντική και ελκυστική για διάφορους κλάδους, όπως οι υποδομές, η τεχνολογία, η βιομηχανία και οι τεχνολογίες επεξεργασίας νερού και αποβλήτων, καθώς υλοποιούνται φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια, όπως το “Vision 2030”, που αποσκοπεί στη διαφοροποίηση της οικονομίας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της χώρας να ηγηθεί στη νέα εποχή. Ειδικότερα, η χώρα στοχεύει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας και της καινοτομίας, επενδύοντας σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η τεχνητή νοημοσύνη και οι ψηφιακές υποδομές. Καθώς η Σαουδική Αραβία επιδιώκει βιώσιμη ανάπτυξη, με τη μείωση της ρύπανσης και τη χρήση πράσινων τεχνολογιών, αποτελεί επίσης προτεραιότητα η επεξεργασία και διαχείριση βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων. Για την κάλυψη, τέλος, των αυξανόμενων αναγκών του πληθυσμού και της οικονομίας της χώρας, αποτελεί μεγάλη πρόκληση η τάχιστη ανάπτυξη της βιομηχανίας επεξεργασίας νερού και αφαλάτωσης. Συμπερασματικά, οι ελληνικές εξωστρεφείς εταιρείες του κλάδου των υποδομών έχουν μεγάλες δυνατότητες να προβάλλουν και να προωθήσουν αυτή την περίοδο, περισσότερο από ποτέ, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και την τεχνογνωσία τους, στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων αραβικών χωρών και η Enterprise Greece, με την οργάνωση της ελληνικής συμμετοχής στη Saudi Infrastructure Expo και σε άλλες εκθέσεις, αποδεικνύει ότι συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση».

Την έναρξη της διοργάνωσης κήρυξε ο Πρίγκιπας Δρ. Φάισαλ Ιμπν Αμπντουλαζίζ Ιμπν Αϊάφ, επικεφαλής της Περιφέρειας Ριάντ και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Σχεδίου Υποδομών Ριάντ (RIPC).

Κατά τη διάρκειά της SIE πραγματοποιήθηκαν παράλληλα συνέδρια που προέβαλαν το στρατηγικό σχέδιο της χώρας “Vision 2030” και την ιδιαίτερη σημασία της ανάπτυξης των υποδομών της. Με το στρατηγικό σχέδιο “Vision 2030”, η Σαουδική Αραβία στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας της από τους υδρογονάνθρακες, επενδύοντας σε βασικούς τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, το real estate, οι υποδομές και η αγροτική παραγωγή. Στο πλαίσιο αυτών των επενδύσεων, η Σαουδική Αραβία υλοποιεί έργα υποδομών αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, γεγονός που καθιστά την Saudi Infrastructure Expo βασικό σημείο συνάντησης για τους διεθνείς επαγγελματίες του κλάδου.


Σχολιάστε εδώ