ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Δικαιώθηκαν οι αγώνες των εργαζομένων της COSCO – Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του ΣΕΒ…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Δικαιώθηκαν οι αγώνες των εργαζομένων της COSCO – Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του ΣΕΒ…

…κατά της εγκυκλίου ένταξης τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά που είχε εκδοθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

“Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή του ΣΕΒ κατά της εγκυκλίου ένταξης τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά που είχε εκδοθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Δικαιώνονται επιτέλους, μετά από έξι χρόνια καθυστέρησης, οι αγώνες των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ  του λιμένα του Πειραιά, και του σωματείου τους, της ΕΝΕΔΕΠ, για την ένταξη τους στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ). Η δικαίωση τους ήρθε μετά από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία απέρριψε την προσφυγή του ΣΕΒ ενάντια στην εγκύκλιο του ΕΦΚΑ για την εφαρμογή της νομοθεσίας ένταξης των εργαζομένων στο καθεστώς των ΒΑΕ που εκδόθηκε το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα.” αναφέρει ανακοίνωση Τμήματος Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και προσθέτει: “Με διάφορες νομικές ακροβασίες και αστήριχτες δικαιολογίες, οι κυβερνήσεις μέχρι το 2015 αρνούνταν συστηματικά την ένταξη των εργαζομένων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμένα Πειραιά (που διαχειρίζονται από τη ΣΕΠ/ COSCO) στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών, παρά το γεγονός ότι, δικαίως λόγω των συνθηκών και του είδους της εργασίας τους, οι εργαζόμενοι στον προβλήτα Ι στο ίδιο λιμάνι και στα άλλα λιμάνια της χώρας ήταν ενταγμένοι σε αυτό το καθεστώς.

Με συντονισμένες ενέργειες των Υπουργείων Εργασίας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το 2018, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανταποκρίθηκε στα αιτήματα που εξέφραζαν οι εργαζόμενοι με κινητοποιήσεις του σωματείου τους. Ειδικότερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε το αβάσιμο των επιχειρημάτων των προηγούμενων κυβερνήσεων και εκκίνησε τη διαδικασία εφαρμογής του νόμου για την ένταξη των εργαζομένων στο καθεστώς των ΒΑΕ, με την έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου από τον ΕΦΚΑ. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και η εργοδοσία αρνήθηκαν να επιβάλλουν την εφαρμογή του νόμου όπως ερμηνεύτηκε από τη σχετική εγκύκλιο, επικαλούμενοι την ολοκλήρωση της εκδίκασης της προσφυγής του ΣΕΒ.

Σήμερα, μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, καταρρίφθηκαν και οι τελευταίες αβάσιμες δικαιολογίες που διακινούνταν συστηματικά στους εργαζόμενους αλλά και ευρύτερα, ότι δήθεν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακολούθησε τις σωστές νομικές διαδικασίες για την ένταξη τους στα ΒΑΕ. Αυτό που στην πραγματικότητα επεδίωκε η Κυβέρνηση της ΝΔ ήταν η μη ένταξη των εργαζομένων στα ΒΑΕ ή η ένταξη τους με όρους βολικούς για την εργοδοσία.

Καλούμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς χρονοτριβή και παρελκυστικές τακτικές, να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εντάξει τους εργαζομένους στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του λιμένα Πειραιά στο καθεστώς των ΒΑΕ, με βάση τα όσα προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. ”



Σχολιάστε εδώ