Φονικό πλήγμα με drones εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στη Χάιφα

Φονικό πλήγμα με drones εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στη Χάιφα

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με drones σε στρατιωτική βάση του Βόρειου Ισραήλ και παράλληλα απείλησε το Ισραήλ ότι θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις στην περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στον Λίβανο. Απο την επίθεση σκοτώθηκαν 4 ισραηλινοί στρατιώτες και τραμαυτίστηκαν 51 εκ των οποίων επτά σοβαρά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ισραηλινού στρατού.

Το ισραηλινό Κανάλι 12 ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε τρία drone κατά του Ισραήλ. Δύο καταρρίφθηκαν ανοιχτά της Χάιφα, αλλά το τρίτο χτύπησε στην Μπινγιαμίνα.

Σε άλλη ανακοίνωση σήμερα το σιιτικό κίνημα έκανε λόγο για μια «περίπλοκη επιχείρηση». Εξήγησε ότι εκτόξευσε ταυτόχρονα δεκάδες πυραύλους εναντίον διάφορων στόχων στις επαρχίες Ναχαρίγια και Άκρα με στόχο «να αποσυντονίσει τα ισραηλινά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».

Το drone σύμφωνα με τις διαρροές του IDF είναι ένα «Mirsad 1», ιρανικής κατασκευής. Τέτοια drones έχει στο οπλοστάσιό της εκατοντάδες η Χεζμπολάχ και έχει αναχαιτίσει ήδη δεκάδες τις τελευταίες 15ημέρες το Ισραήλ.

Τα Mirsad 1 αναπτύσσουν ταχύτητα κοντά στα 200 χιλιόμετρα λίγο πριν την πρόσκρουση και φέρουν κεφαλές με 20 κιλά εκρηκτική ύλη.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ-Ισραήλ

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, υπογράμμισε την ανάγκη να λάβει το Ισραήλ όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια των μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) και του λιβανέζικου στρατού, ανακοίνωσε σήμερα το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ τόνισε επίσης πως είναι αναγκαία μια άμεση μεταστροφή στη στρατηγική του Ισραήλ, από τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο προς την αναζήτηση διπλωματικής επίλυσης της κρίσης, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για τους πολίτες και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Ο Λόιντ Όστιν είπε επίσης στον Γιοάβ Γκάλαντ ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας δεν παρέλειψε να εκφράσει στον Γκάλαντ τα συλλυπητήριά του για τους ισραηλινούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση με drone που εξαπέλυσε χθες η Χεζμπολάχ του Λιβάνου εναντίον στρατιωτικής βάσης κοντά στη Χάιφα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΤΟ ΒΗΜΑ
Φωτο:A drone is launched during a military exercise in an undisclosed location in Iran, in this handout image obtained on October 4, 2023. (photo credit: VIA REUTERS)


Σχολιάστε εδώ