Τι αλλάζει σε κληρονομιές και διαθήκες

Τι αλλάζει σε κληρονομιές και διαθήκες

Παρουσιάζουμε σήμερα τις επικείμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις για τις κληρονομιές και τις διαθήκες, οι οποίες ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε επί οκτώ δεκαετίες:

1.Πλέον ο πολίτης θα μπορεί να αφήνει την περιουσία του σε κάποιον με τον οποίο έζησε μαζί για χρόνια ή δεν έχει άμεση συγγενική σχέση, χωρίς βέβαια να εκμηδενίζονται κληρονομικά δικαιώματα παιδιών και συζύγων (νόμιμη μοίρα).

2.Περιορίζεται δραστικά το κληρονομικό δικαίωμα των γονέων, και μάλιστα καταργείται στις περιπτώσεις που κληρονομούν οι γονείς εκείνου που φεύγει από τη ζωή όταν αυτοί είναι άνω των 80 ετών.

3.Για πρώτη φορά επιτρέπεται η σύναψη κληρονομικών συμβάσεων, δηλαδή η δυνατότητα ελεύθερης διάθεσης της περιουσίας. Για παράδειγμα, ένας γονιός μπορεί να συμφωνεί με τα παιδιά του, με κληρονομική σύμβαση, τι θα πάρει το καθένα από την περιουσία του.

4.Ρυθμίζεται η ελευθερία στη διάθεση άυλων περιουσιακών στοιχείων (π.χ., σήμα και επωνυμία, πνευματικά δικαιώματα κ.λπ.), κάτι που ζητούν εδώ και χρόνια επιμελητήρια, επιχειρηματικές ενώσεις και εμπορικοί σύλλογοι.

5.Ρυθμίζονται οι χρονικοί περιορισμοί του κληρονομικού δικαιώματος για όσους δεν ενδιαφέρονται επί μακρόν για μια περιουσία και μπλοκάρουν κάθε αξιοποίησή της από τους λοιπούς κληρονόμους. 6.Οι διαθήκες θα είναι μόνο ψηφιακές (και όχι ιδιόχειρες) και θα καταρτίζονται και θα δημοσιεύονται από συμβολαιογράφο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ