Σ. Βούλτεψη στο “Π”: Ο 15ος πόλεμος μετά από 700 Αποφάσεις του ΟΗΕ και 2 Νόμπελ Ειρήνης

Σ. Βούλτεψη στο “Π”: Ο 15ος πόλεμος μετά από 700 Αποφάσεις του ΟΗΕ και 2 Νόμπελ Ειρήνης

Της
ΣΟΦΙΑΣ ΒΟΥΛΤΕΨΗ
Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου,
Βουλευτού ΝΔ Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών,
Δημοσιογράφου


Έναν χρόνο μετά την αποτρόπαιη επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ, η Μέση Ανατολή βρίσκεται για άλλη μια φορά στις φλόγες. Ο πόλεμος, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει επεκταθεί στον Λίβανο, μια καθημαγμένη χώρα, που παραμένει το μεγάλο θύμα κάθε καινούργιας μεσανατολικής έκρηξης και τελεί υπό την ομηρία μιας άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης, της φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ.

Η «Χώρα των Κέδρων» δεν έχει ησυχάσει ούτε στιγμή από το 1944 που απέκτησε την ανεξαρτησία της από τους Γάλλους. Υπέστη τις συνέπειες ενός αιματηρού εμφυλίου πολέμου, που κράτησε από το 1975 έως το 1990. Υπέστη τις συνέπειες από τον Μαύρο Σεπτέμβρη του 1970, όταν οι Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν από την Ιορδανία και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης μετέφερε το στρατηγείο της στη Βηρυτό, έζησε εισβολές, έγινε το ορμητήριο της Χεζμπολάχ για τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ. Και, βέβαια, γνώρισε την τραγωδία της 4ης Αυγούστου 2020, όταν το λιμάνι της Βηρυτού καταστράφηκε από την έκρηξη τόνων νιτρικού αμμωνίου – με τη Χεζμπολάχ να εμποδίζει συστηματικά τις έρευνες της Δικαιοσύνης, καθώς με το πολιτικό της σκέλος μετέχει στην πολιτική ζωή του τόπου και με το στρατιωτικό την καταστρέφει.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο Λίβανος είναι σήμερα η χώρα με τους περισσότερους πρόσφυγες κατ’ αναλογία πληθυσμού στον κόσμο: Μια χώρα 5,5 εκατ. ψυχών με 2,5 εκατ. πρόσφυγες, από τους οποίους 500.000 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 200.000 ζουν σε 12 καταυλισμούς, τον έλεγχο των οποίων (άκουσον, άκουσον) έχουν οι παλαιστινιακές οργανώσεις και όχι το κράτος.

Ήδη, πριν από την 7η Οκτωβρίου 2023, μέσα σε αυτούς τους καταυλισμούς διεξάγονταν πολυήμερες και φονικές μάχες μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς, αφού εκεί κατοικούν και ακραίοι ισλαμιστές.

Στο μεταξύ, οι τελευταίες επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει 1 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους, που αναζητούν καταφύγιο στις πιο ειρηνικές γειτονιές, με τους κατοίκους να αρνούνται να τους φιλοξενήσουν, φοβούμενοι μήπως ανάμεσά τους είναι και στελέχη της Χεζμπολάχ, που θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν, με κίνδυνο να δεχθούν πλήγματα οι γειτονιές τους.

Την ίδια ώρα, συμβαίνει και το εντελώς παράδοξο: Πάνω από 400.000 άνθρωποι (Σύροι και Λιβανέζοι) έχουν επιστρέψει στη Συρία, τη χώρα από την οποία είχαν φύγει για να γλιτώσουν από τα δεινά του πολέμου.

Και στο μεταξύ, ντόπιοι και πρόσφυγες πεινάνε μαζί, αφού ο πληθωρισμός έχει σκαρφαλώσει σχεδόν στο 350%, η χώρα εισάγει περίπου το 90% των προϊόντων και τα καταστήματα έχουν ήδη αρχίσει να αναγράφουν τις τιμές σε δολάρια!

Όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύ ανησυχητικό σκηνικό και όσον αφορά το Μεταναστευτικό. Αν και είναι πιθανό η κατάσταση να ελεγχθεί, θεωρείται βέβαιο πως, αν δεν εκτονωθεί, πολλοί άνθρωποι θα προσπαθήσουν να μετακινηθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και μετά τη λήξη συναγερμού, καθώς η καταστροφή του Λιβάνου είναι τέτοια, που η ζωή θα είναι αφόρητη στη χώρα.

Λόγω εγγύτητας, Ελλάδα και Κύπρος θα δεχθούν τη μεγαλύτερη πίεση. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι αποδεκτό να σηκώσουν το βάρος. Οποιαδήποτε εκκένωση πληθυσμού από τον Λίβανο θα πρέπει να γίνει οργανωμένα από την ΕΕ, με συγκεκριμένους όρους, με ελέγχους ασφαλείας και με δίκαιη κατανομή μεταξύ των χωρών.

Και γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Μα επειδή δεν λύνεται το πρόβλημα στη ρίζα του. Και η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στο ότι όλες αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις απλώς αρνούνται στο Ισραήλ το δικαίωμα να υπάρχει. Και ναρκοθετούν κάθε προσπάθεια για ειρήνευση. Επί δεκαετίες δολοφονούνται οι ειρηνιστές. Έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν για προδοσία τον Αραφάτ, εισέβαλαν στο Ισραήλ σκοτώνοντας, βιάζοντας και αρπάζοντας ομήρους. Είναι βέβαιο πως, αν επιτευχθεί η ειρήνη, οι τρομοκράτες δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης και θα σταματήσουν να λαμβάνουν γενναίες χρηματοδοτήσεις.

Η Συμφωνία του Αλγερίου, το 2022, προέβλεπε ότι στα παλαιστινιακά εδάφη θα διεξάγονταν εκλογές τον Οκτώβριο του 2023. Ακριβώς για να μην τηρηθεί αυτή η συμφωνία, η Χαμάς οργάνωσε τη φονική εισβολή της 7ης Οκτωβρίου.

Αυτός είναι ο 15ος πόλεμος στη Μέση Ανατολή σε 70 χρόνια. Μετά από 700 Αποφάσεις του ΟΗΕ και 2 Νόμπελ Ειρήνης…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ