Νέο ξεκίνημα για το ΠΑΣΟΚ

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ

Ορόσημο αποτελούν για το ΠΑΣΟΚ οι σημερινές εκλογές, καθώς όποιος κι αν είναι ο νικητής της αναμέτρησης το Κίνημα θα μπει σε μια νέα εποχή, με στόχο να βγει από την ανυποληψία του τρίτου κόμματος και να μπει σε τροχιά εξουσίας.

Υπό την προϋπόθεση ότι τα μαχαίρια που βγήκαν κατά την προεκλογική περίοδο θα μπουν στα θηκάρια και υπό τον όρο ότι θα μπουν στο περιθώριο πολιτικοί εγωισμοί και προσωπικές φιλοδοξίες.

Μετά τις εθνικές εκλογές του 2023, και με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει μπει σε μη αναστρέψιμη πορεία φθοράς, στο ΠΑΣΟΚ είχαν την ευκαιρία, εκμεταλλευόμενοι τις συγκυρίες και τα γεγονότα, να κερδίσουν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απέτυχαν όμως, για πολλούς και διάφορους λόγους. Μετά τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε τροχιά διάλυσης, με μία ακόμα διάσπαση να είναι προ των πυλών.

Στο ΠΑΣΟΚ έχουν τώρα μια δεύτερη ευκαιρία, με τις προοπτικές αυτήν τη φορά να είναι ακόμη πιο ευοίωνες. Και αυτό προκύπτει, σαφώς, αφενός από την κινητικότητα που υπάρχει στη βάση του Κινήματος από απλούς ψηφοφόρους που επιστρέφουν και αφετέρου από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, που καταγράφουν σταθερά ανοδική πορεία.

Μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου ο Ν. Ανδρουλάκης ακολούθησε συγκεκριμένη στρατηγική, χωρίς εντυπωσιακές κινήσεις, που θα ενείχαν τον κίνδυνο του φιάσκου. Υποσχέθηκε συνέχιση της πολιτικής που εφάρμοσε τα προηγούμενα δύο χρόνια, η οποία έφερε το Κίνημα στη δεύτερη θέση.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε για διορθωτικές αλλαγές, απαντώντας έτσι στο αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ αλλά και μερίδας στελεχών του. Επένδυσε δε και στο θέμα της διεύρυνσης, υποσχόμενος ότι αυτή θα είναι αμφίπλευρη, με απώτερο σκοπό το Κίνημα να γίνει πιο πολυσυλλεκτικό και να καταφέρει να δημιουργήσει ένα κοινωνικό ρεύμα που θα το ωθήσει στον προθάλαμο της εξουσίας.

Από την πλευρά του, ο Χ. Δούκας είχε ως βασικό αφήγημα την αλλαγή, με το σκεπτικό ότι μόνο μέσα από μεγάλες αλλαγές στη δομή και στη λειτουργία του το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να ισχυροποιηθεί και να σταθεί απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

Ερμήνευσε μάλιστα τις ψήφους που πήραν στον πρώτο γύρο οι Π. Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου και Μιχ. Κατρίνης ως μήνυμα και απαίτηση του κόσμου του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή. Πάντως, κανείς εκ των τριών τελευταίων δεν πήρε ανοιχτά θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου, καλώντας ουσιαστικά τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Και αυτός είναι ένας ακόμη παράγοντας που καθιστά αμφίρροπη τη σημερινή αναμέτρηση. Ένας δεύτερος παράγοντας είναι πόσοι και ποιοι ακριβώς από τους 300.000 θα πάνε σήμερα να ψηφίσουν για δεύτερη φορά.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτό: ΤΟ ΠΑΡΟΝ/EUROKINISSI


Σχολιάστε εδώ