Βουλιάζει ο ΕΦΚΑ
– Χάνονται σωρηδόν ρυθμίσεις γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει
– Δεν απέδωσαν οι απειλές για κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών
«Ουκ αν λάβοις πάρα του μη έχοντος», λέει το αρχαίο ρητό, το οποίο βιώνει με τον πλέον ανάγλυφο και χαρακτηριστικό τρόπο ο ΕΦΚΑ, ο οποίος το τελευταίο εξάμηνο έστειλε 131.914 απειλητικά σημειώματα σε οφειλέτες, προκειμένου να τους αναγκάσει να ρυθμίσουν τα χρέη τους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσε σε κατασχέσεις.
Όμως, αντί να συμμορφωθούν οι οφειλέτες, αντί να θορυβηθούν και να πάνε να πληρώσουν, οι περισσότεροι που είχαν κάνει ήδη ρύθμιση δεν μπόρεσαν να την εξυπηρετήσουν, δεν πλήρωσαν τις δόσεις και φυσικά την έχασαν…
Για να κινδυνεύει κάποιος να χάσει την περιουσία του, μέρος του μισθού του ή της σύνταξής του, όταν υπερβαίνει το όριο του ακατάσχετου, και να εξακολουθεί να μην πληρώνει, τρία πράγματα μπορεί να συμβαίνουν.
Πρώτον, να μην έχει λεφτά, δεύτερον, να μην έχει περιουσιακά στοιχεία, που είναι και το πιθανότερο, γιατί όσα είχαν τα πήραν οι τράπεζες, και τρίτον ότι ούτε ο μισθός ούτε η σύνταξη υπερβαίνουν το όριο του ακατάσχετου, οπότε δεν υπάρχει φόβος να του αφαιρεθούν λεφτά.
Αυτήν την παράμετρο φαίνεται ότι δεν την έχουν λάβει υπόψη τους οι αρμόδιοι, οι οποίοι επιμένουν στις εισπρακτικές τακτικές σε έναν κόσμο που δεν έχει να φάει, σε έναν λαό που δεν έχει «πού την κεφαλή κλίνη». Ας το πάρουν χαμπάρι οι ηγέτες. Ο κόσμος έχει εξαθλιωθεί, η κρίση και τα Μνημόνια τον έκαναν φτωχό, αδύναμο, ψωμοζήτη. Τι να πάρεις από κάποιον που δεν έχει; Όσο και να τον απειλείς, ό,τι και να του κάνεις, δεν θα σου δώσει, γιατί απλά δεν έχει.
Εδώ είναι το πρόβλημα. Αν ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει τον ΕΦΚΑ, τι θα γίνουν τα Ταμεία, πώς θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να δώσουν συντάξεις, να πληρώσουν φάρμακα, να καλύψουν δαπάνες για νοσήλια;
Η κατάσταση είναι ζοφερή, δύσκολη και τείνει να γίνει απελπιστική. Τα στοιχεία αποτυπώνουν την κάθετη πτώση των εισπράξεων του ΕΦΚΑ, καθώς οι 34 δόσεις δεν εξυπηρετούν.
Στα τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του ΚΕΑΟ για το β’ τρίμηνο του 2024, οι ενεργές ρυθμίσεις τις οποίες εξυπηρετούσαν κανονικά οι οφειλέτες ήταν 347.959, με το προς ρύθμιση ποσό να ανέρχεται στα 4,8 δισ. ευρώ. Οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ήταν 691.081, με χρέη ύψους 3,3 δισ. ευρώ, ενώ 1.063.432 ρυθμίσεις είχαν χαθεί από τους οφειλέτες λίγους μήνες μετά την ένταξή τους σε αυτές.
Οι περισσότεροι οφειλέτες χάνουν τις ρυθμίσεις γιατί μετά από κάποιο διάστημα από την ένταξή τους σταματούν να πληρώνουν τις δόσεις και αυτόματα βγαίνουν εκτός.
Η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα των οφειλετών, κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών και ανασταλτικό παράγοντα παραμονής σε ρύθμιση.
Από την άλλη πλευρά είναι και τα ποσά οφειλής που οδηγούν σε απώλεια των ρυθμίσεων, καθώς όταν τα χρέη αυξάνονται είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν, ακόμη και με πολλές δόσεις.
Η μεγάλη παγίδα που οδηγεί σε αύξηση χρεών, δυσανάλογη με την κύρια οφειλή, βρίσκεται στις προσαυξήσεις, που ξεκινούν με ένα 8,5% ετησίως και… καλπάζουν, χωρίς να έχουν οροφή! Έτσι, μπορεί ένας οφειλέτης να είχε αφήσει 5.000 ευρώ απλήρωτες εισφορές στα Ταμεία το 2015 και σήμερα, με τις προσαυξήσεις, να έχει διπλασιαστεί και συνεχίζει να αυξάνεται και πέραν του 100%.
Στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των προσαυξήσεων μετά το 2012 οφείλεται και το γεγονός ότι από τα 48,5 δισ. ευρώ χρέη του ΕΦΚΑ τα 32 δισ. ευρώ είναι τα πραγματικά, που έχουν αντίκρισμα σε απλήρωτες εισφορές, και τα υπόλοιπα 16 δισ. ευρώ είναι οι προσαυξήσεις, που φουσκώνουν το χρέος.
Μέχρι και το 2012 οι προσαυξήσεις είχαν οροφή το 100%, ενώ με τους μνημονιακούς νόμους και την ίδρυση του ΚΕΑΟ το πλαφόν έσπασε και οι προσαυξήσεις τρέχουν έκτοτε χωρίς… ταβάνι, με αποτέλεσμα να φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη και βέβαια να εκλείπει και η παραμικρή πιθανότητα αποπληρωμής τους.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ