Ρένα Δούρου: Διάνοιξη δρόμου χωρίς τήρηση περιβαλλοντικών όρων σε περιοχή Natura στο οικοσύστημα του Γράμμου

Ρένα Δούρου: Διάνοιξη δρόμου χωρίς τήρηση περιβαλλοντικών όρων σε περιοχή Natura στο οικοσύστημα του Γράμμου

– Διάνοιξη δρόμου χωρίς τήρηση περιβαλλοντικών όρων σε περιοχή Natura στο οικοσύστημα του Γράμμου – Καταγγέλλουν με ερώτησή τους στον Υπουργό Περιβάλλοντος βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με πρωτοβουλία της Ρ. Δούρου

Τη διάνοιξη δρόμου χωρίς την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων σε μια από τις σημαντικότερες περιοχές Natura, εντός της προστατευόμενης αλπικής ζώνης, στο σπάνιο ευαίσθητο οικοσύστημα του Γράμμου, που προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία καταγγέλλουν, με ερώτησή τους προν τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου.

Οι βουλεύτριες και βουλευτές καταγγέλλουν ότι η διάνοιξη επιχειρείται χωρίς περιβαλλοντική μελέτη και χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση της διάνοιξης, όπως απαιτείται από την κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

“Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου «Η Αετομηλίτσα» προς το δασαρχείο Κόνιτσας (για το θέμα έχει ενημερωθεί από το Σύλλογο και η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πίνδου) τις τελευταίες ημέρες λαμβάνει χώρα διάνοιξη δρόμου, εντός της προστατευόμενης αλπικής ζώνης, από την κορυφή «Γκέσος» προς τις κορυφές «Περήφανο» και «Κιάφα», χωρίς την ύπαρξη περιβαλλοντικής μελέτης και χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση της διάνοιξης”, σημειώνουν στην Ερώτησή τους προς τον κ. Σκυλακάκη οι βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.. “Σύμφωνα με την καταγγελία τα μηχανήματα διάνοιξης επιχειρούν με απευθείας ανάθεση της Περιφέρειας Ηπείρου για «αποκατάσταση βατότητας από το μνημείο Γκέσου ως τα όρια του νομού Ιωαννίνων», αλλά στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αποκατάσταση βατότητας αλλά για διάνοιξη νέου δρόμου στο Γράμμο”, παρατηρούν οι βουλεύτριες και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ρωτώντας τον Υπουργό αν η συγκεκριμένη διάνοιξη γίνεται εν γνώσει των υπηρεσιών του Υπουργείου του, αν προτίθεται να αντιδράσει στη μη συμμόρφωση στην κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Και τέλος αν σκοπεύει και πώς να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει προκληθεί στο οικοσύστημα της περιοχής.

Αναλυτικά η Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: Διάνοιξη νέου δρόμου στην περιοχή Natura Γράμμου χωρίς Περιβαλλοντική Μελέτη και χωρίς γνωστοποίηση
Οι περιοχές Natura αποτελούν σημαντικούς προστατευόμενους χώρους στους οποίους η πολιτεία οφείλει και με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συμβάλλει στην προστασία της φύσης και των υφιστάμενων οικοσυστημάτων. Οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα και παρέμβαση στις περιοχές αυτές υπάγεται σε εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων όπως αυτοί προσδιορίζονται από την εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών.
Μία από τις σημαντικότερες περιοχές Natura βρίσκεται στο όρος Γράμμος, περιλαμβάνει λιβάδια, δάση κωνοφόρων, οξιάς και δρυός, σπάνια είδη άγριας πανίδας και εκτείνεται στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Καστοριάς.
Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου «Η Αετομηλίτσα» προς το δασαρχείο Κόνιτσας (για το θέμα έχει ενημερωθεί από το Σύλλογο και η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πίνδου) τις τελευταίες ημέρες λαμβάνει χώρα διάνοιξη δρόμου, εντός της προστατευόμενης αλπικής ζώνης, από την κορυφή «Γκέσος» προς τις κορυφές «Περήφανο» και «Κιάφα», χωρίς την ύπαρξη περιβαλλοντικής μελέτης και χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση της διάνοιξης.
Σύμφωνα με την καταγγελία τα μηχανήματα διάνοιξης επιχειρούν με απευθείας ανάθεση της Περιφέρειας Ηπείρου για «αποκατάσταση βατότητας από το μνημείο Γκέσου ως τα όρια του νομού Ιωαννίνων», αλλά στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για αποκατάσταση βατότητας αλλά για διάνοιξη νέου δρόμου στο Γράμμο. Επιπλέον ερωτήματα γεννά το γεγονός πως σύμφωνα με δημοσιεύματα από την πλευρά της ΠΕ Καστοριάς διανοίγεται ταυτόχρονα δρόμος από την Γράμμουστα προς την προαναφερόμενη περιοχή, με τις πληροφορίες μάλιστα να αναφέρουν πως από την πλευρά αυτή επιχειρούν μηχανήματα του στρατού. Μάλιστα μέχρι τώρα ο δρόμος που έχει κατασκευαστεί προς τις κορυφές του Γράμμου έχει μήκος ενάμισι έως δύο χιλιομέτρων και οι εργασίες συνεχίζονται με μεγάλη ταχύτητα και από τις δύο μεριές.
Επειδή οποιαδήποτε παρέμβαση εντός περιοχών Natura το ελάχιστο που απαιτεί είναι μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κάτι που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει.
Επειδή η διάνοιξη του νέου δρόμου δεν είχε προηγουμένως γνωστοποιηθεί
Επειδή η περιοχή του Γράμμου αποτελεί ένα σπάνιο ευαίσθητο οικοσύστημα που προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Είναι εν γνώσει των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος η διάνοιξη νέου δρόμου στην αλπική ζώνη του Γράμμου χωρίς Περιβαλλοντική Μελέτη;
2. Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τη μη συμμόρφωση της παραπάνω παρέμβασης στην κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία;
3. Σκοπεύει να αποκαταστήσει τη ζημιά που έχει προκληθεί στο οικοσύστημα της περιοχής και πως;
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Πέτρος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Ιωάννης

Τσαπανίδου Παρθένα (Πόπη)

Φάμελλος Σωκράτης



Σχολιάστε εδώ