Οι συντάξεις των “boomers” στο στόχαστρο της Γαλλικής κυβέρνησης – Οι νομοθέτες σταθμίζουν τον πολιτικό κίνδυνο

Οι συντάξεις των “boomers” στο στόχαστρο της Γαλλικής κυβέρνησης – Οι νομοθέτες σταθμίζουν τον πολιτικό κίνδυνο

Η κυβέρνηση της Γαλλίας επανέφερε στην ημερήσια διάταξη το νομοσχέδιο για τις συντάξεις, καθώς επιδιώκει να μειώσει το κενό στον νέο προϋπολογισμό!

Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση της Γαλλίας σκέφτεται να ζητήσει από τους συνταξιούχους να συνεισφέρουν οι ίδιοι στις προσπάθειες “σύσφιξης της ζώνης”. Θέλει επίσης τους νομοθέτες να υποστηρίξουν τα νέα μέτρα.

Οικονομολόγοι και αναλυτές λένε ότι εάν η Γαλλία θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει τις διογκωμένες δημόσιες δαπάνες της, πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη γενιά των baby-boom -όσοι δηλαδή γεννήθηκαν μεταξύ 1946 και 1964-. Συντάξεις οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ένα τέταρτο των ετήσιων γαλλικών κρατικών δαπανών και δυσκολεύει τις επόμενες γενιές συνταξιούχων όπως αυτή της γενιας Gen X (1965 – 1980).

Σε μια προσπάθεια να συνταχθεί ο προϋπολογισμός της Γαλλίας για το 2025 η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος αναζητά απεγνωσμένα τρόπους περιοσμού των δαπανών, σκοπεύει να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό την αναβολή της αύξησης των συντάξεων εξοικονομώντας 4 δισεκατομμύρια ευρώ (4,4 δισεκατομμύρια δολάρια).

Πολιτικές αντιδράσεις υπο τον… φόβο της ψήφου

Η πρόταση αυτή είναι αντίθετη σε πολλούς στο Γαλλικό Κοινοβούλιο που φοβούνται ότι οι συνταξιούχοι θα τιμωρούσαν τα κόμματα που αγγίζουν τις συνταξιοδοτικές τους πληρωμές.

Μαρίν Λεπέν: «κλοπή δισεκατομμυρίων από τους ηλικιωμένους»

Η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, το κόμμα της οποίας είναι ένα από τα μεγαλύτερα στο κοινοβούλιο και της οποίας η σιωπηρή υποστήριξη χρειάζεται ο Μπαρνιέ για να επιβιώσει, έσπευσε να πει ότι η κίνηση ήταν απαράδεκτη και ισοδυναμούσε με «κλοπή δισεκατομμυρίων από τους ηλικιωμένους».

Ακόμη και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin, στο ευρύτερο στρατόπεδο του Barnier, είπε ότι θα ήταν παράλογο να γίνει.

Πίνακας με το ύψος των δαπανών για τις συντάξεις σε επιλεγμένες χώρες του ΟΟΣΑ – Ποιες βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Οικονομολόγοι προτείνουν ριζικές αλλαγές στις συντάξεις

Ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων και αναλυτών λένε ότι οι συντάξεις θα ήταν ένα προφανές μέρος για εξοικονόμηση πόρων στη συνολική δημόσια δαπάνη της Γαλλίας, η οποία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο με 57% του ΑΕΠ.

«Είναι δύσκολο να μειωθούν οι δαπάνες μόνο μέσω περικοπών χωρίς να κάνουμε τίποτα για τις συντάξεις», δήλωσε ο πρώην ελεγκτής των δημοσίων οικονομικών Φρανσουά Εκάλ.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να μειώσει το κόστος των συντάξεων ζητώντας από τους εργαζόμενους να συνταξιοδοτηθούν δύο χρόνια αργότερα, στα 64 τους, σε μια πολύ αμφισβητούμενη μεταρρύθμιση πέρυσι. Αλλά ως επί το πλείστον απέφυγε να στοχεύσει τους υπάρχοντες συνταξιούχους.

Οι γαλλικές συντάξεις χρηματοδοτούνται από βαριές εισφορές μισθοδοσίας των εργαζομένων, αφήνοντας το σύστημα υπό πίεση καθώς ο αριθμός των συνταξιούχων αυξάνεται σε σχέση με το εργατικό δυναμικό.

Επιχειρηματίες κατηγορούν τη γενιά των “baby-boom” πως άφησε στους νεότερους ένα απίστευτο επίπεδο χρέους!

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ραφίκ Σμάτι, ένας επιχειρηματίας, σε ανάρτησή του στο X είπε: «Οι Boomers μας οφείλουν», «Ένα θέμα είναι ταμπού στη Γαλλία: το απίστευτο επίπεδο χρέους που άφησε η γενιά του baby-boom στις γενιές που ακολούθησαν»

Οι νεότεροι φορολογούμενοι διαμαρτύρονται όλο και περισσότερο για τους «boomers» που αρνούνται να μοιραστούν το βάρος. Ένας σατιρικός γαλλικός λογαριασμός X που ονομάζεται “Costa Boomer” κοροϊδεύει κακομαθείς συνταξιούχους που απολαμβάνουν κρουαζιέρες ενώ οι νεότεροι φορολογούμενοι μοχθούν μακριά.

Οι ισχυροί Γάλλοι νομοθέτες

Ο Μπαρνιέ δεν έχει την πολυτέλεια να αγνοεί ισχυρούς νομοθέτες, οι οποίοι θα μπορούσαν να ρίξουν την κυβέρνησή του.

Μετά την κατακραυγή, ο Μπαρνιέ είπε ότι οι νομοθέτες θα μπορούσαν να επαναφέρουν την αύξηση των συντάξεων τον Ιανουάριο, εάν καταλήξουν σε ισοδύναμες αποταμιεύσεις αλλού.

Αλλά οι στρατηγικές που προτείνονται μέχρι στιγμής δεν πλησιάζουν το υψος των περικοπών που χρειάζεται.

Η Λεπέν πρότεινε εξοικονόμηση 750 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για την περικοπή των επιδοτήσεων σε ΜΚΟ, καθώς, όπως λέει, ότι βοηθούν τους μετανάστες.

Ο Darmanin πρότεινε να εξοικονομηθούν χρήματα στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ή να απαλλαγούμε από τις 35 ώρες εργασίας την εβδομάδα.

Ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έχασε την ευκαιρία να “χαλιναγωγήσει” τις συντάξεις όταν τις αύξησε κατά 5,3% τον Ιανουάριο για να καλύψει τον πληθωρισμό.

Αυτή η αύξηση, μήνες πριν από τις εκλογές για το κοινοβούλιο της ΕΕ, κόστισε σχεδόν 15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, διαβρώνοντας μεγάλο μέρος των 17 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξοικονομήθηκαν με την ώθηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64.

Οι συνταξιούχοι στη Γαλλία έχουν βιοτικό επίπεδο κοντά ή υψηλότερο από τους εργαζόμενους, ενώ στις περισσότερες άλλες χώρες είναι χαμηλότερο, σύμφωνα με το εθνικό συμβούλιο συντάξεων.

Επίσης, συνταξιοδοτούνται νωρίτερα και ζουν περισσότερο από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), πράγμα που σημαίνει ότι η Γαλλία δαπανά σχεδόν το 14% του ΑΕΠ για συντάξεις σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 8% στον ΟΟΣΑ.

Το συνταξιοδοτικό συμβούλιο προέβλεψε τον Ιούνιο ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα “γλιστρήσει” στο κόκκινο φέτος και θα παραμείνει εκεί για τα επόμενα χρόνια, παρά τη μεταρρύθμιση του 2023, εάν δεν γίνει τίποτα.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια άλλη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης, επειδή αυτό κάνουν όλες οι χώρες», δήλωσε ο οικονομολόγος Sylvain Catherine από το Wharton School.

paron.gr με πληροφορίες απο το Reuters


Σχολιάστε εδώ