Οχι στο Αιολικό Πάρκο στον Πατραϊκό – Ερώτηση 15 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Οχι στο Αιολικό Πάρκο στον Πατραϊκό – Ερώτηση 15 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Πάνδημο ΟΧΙ στην χωροθέτηση του γιγαντιαίου Αιολικού Πάρκου στο Πατραϊκό Κόλπο από την τοπική κοινωνία, φορείς και αιρετούς της Αχαΐας» – Ερώτηση 15 Βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παναγιωτόπουλου

Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα «Καταστροφική για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον η ανεξέλεγκτη χωροθέτηση Αιολικού Πάρκου στον Πατραϊκό κόλπο» κατέθεσε με τη συνυπογραφή 14 βουλευτών και βουλευτριών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , ο Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος.

Στην ερώτηση, που έρχεται σε συνέχεια επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταγράφονται οι έντονες αντιδράσεις και οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των συλλογικών φορέων της τοπικής κοινωνίας, των δημοτικών αρχών του Νομού Αχαΐας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό κόλπο.

Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο πάρκο, από το Αντίρριο, τη Ναύπακτο, μέχρι το Ρίο με πάνω από πενήντα (50) ανεμογεννήτριες ύψους 280 μέτρων, σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές (κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης), σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή, με εγκατεστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά, το οποίο θα γειτνιάζει με τα Εθνικά Πάρκα της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και Κοτυχίου-Στροφυλιάς καθώς και με χερσαίες περιοχές NATURA.

Οι συνέπειες ενός τέτοιου υπέρμετρα μεγάλου πάρκου θα είναι καταστροφικές για τους κατοίκους, για την αλιεία και τον τουρισμό αλλά και για το περιβάλλον εφόσον απειλούνται τα οικοσυστήματα αυτών των περιοχών.

Ο βουλευτής Ανδρέας Παναγιωτόπουλο συντάσσεται με την τοπική κοινωνία και στέκεται στο πλευρό της, ζητώντας την άμεση άρση της σχεδιαζόμενης χωροθέτησης του Αιολικού Πάρκου και εκφράζει την διαφωνία του για τις μέχρι σήμερα άδικες και κοντόφθαλμες πρακτικές της Κυβέρνησης, η οποία μετακυλίει το κόστος της ενέργειας στους πολίτες με κύριο κριτήριο την κερδοφορία των εταιρειών ενέργειας.

Στο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ πιστεύουμε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν μια βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ωστόσο θα πρέπει να αναπτύσσονται στα πλαίσια ενός συνολικού εθνικού προγραμματισμού σεβόμενες βασικές αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η ενεργειακή δικαιοσύνη και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.


Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Καταστροφική για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον η ανεξέλεγκτη χωροθέτηση Αιολικού Πάρκου στον Πατραϊκό κόλπο»

Παρά τις έντονες και συνεχιζόμενες αντιδράσεις των συλλογικών φορέων της τοπικής κοινωνίας, των δημοτικών αρχών του Νομού Αχαΐας, η Κυβέρνηση αμείλικτα, χωρίς την συγκατάθεση των κατοίκων της περιοχής, προχωρά στην σχεδιαζόμενη δημιουργία του θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό κόλπο, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Πάρκων.

Συγκεκριμένα, πρόσφατα ψηφίσματα τόσο από το περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όσο και από τον δήμο Πατρέων καταδικάζουν την εγκατάσταση του Αιολικού Πάρκου και το κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής Πάτρας, σε φορείς από ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα ενάντια στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου, έχει βρει ήδη ανταπόκριση σε πάνω από εκατό (100) φορείς.

Αν και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν μια βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η άκριτη και ανεξέλεγκτη χωροθέτησή τους δημιουργεί τελικά περισσότερα προβλήματα απ’ όσα σκοπεύει να λύσει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, πρόκειται για ένα γιγαντιαίο πάρκο, από το Αντίρριο, τη Ναύπακτο, μέχρι το Ρίο με πάνω από πενήντα (50) ανεμογεννήτριες ύψους 280 μέτρων σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές (κατοικημένες περιοχές και παραλίες κολύμβησης), σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή, με εγκαταστημένες και αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες στα γύρω βουνά και πλαγιές του Πατραϊκού κόλπου.

Επιπλέον, η εγκατάσταση του πάρκου  γειτνιάζει  με τα Εθνικά Πάρκα της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού και Κοτυχίου-Στροφυλιάς με σοβαρότατες επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα των πάρκων,  περιβάλλεται από χερσαίες περιοχές Natura και είναι πάρα πολύ κοντά στον Κορινθιακό κόλπο, ο οποίος έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura.

Επειδή η ανάπτυξη των ΑΠΕ  δεν μπορεί να γίνεται άναρχα, με κύριο κριτήριο την κερδοφορία των εταιρειών ενέργειας, αλλά θα πρέπει να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων της περιοχής, στην τοπική οικονομία και  στο περιβάλλον τόσο στην άγρια ζωή όσο και στου οικοτόπους.

Επειδή το συγκεκριμένο έργο επηρεάζει ένα μεγάλο αριθμό δήμων, επί της ουσίας όλη την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Κυβέρνηση δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις για τους κατοίκους μιας περιφέρειας  χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και χωρίς να λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη γνώμη τους σχετικά με το μέλλον της περιοχής.

Επειδή η περιοχή εγκατάστασης του αιολικού πάρκου είναι σεισμογενής λόγω του ρήγματος στο Ρίο και ελλοχεύει ο κίνδυνος καταστροφικών συνεπειών για ασφάλεια των κατοίκων αλλά και στην βιωσιμότητα του έργου

Επειδή η ανάπτυξη των ΑΠΕ  και, κατά συνέπεια, το σύνολο των πολιτικών της ενεργειακής μετάβασης θα πρέπει να σέβονται βασικές αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως η ενεργειακή δικαιοσύνη και η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας με δίκαιη κατανομή του κόστους όχι μόνο στους πολίτες αλλά και στις εταιρίες ενέργειας, περιορίζοντας την κερδοσκοπία τους στο όνομα του περιβάλλοντος.

Επειδή ο στόχος για την πράσινη ενέργεια, μονόδρομος πλέον για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης,  θα πρέπει να στηρίζεται σε ένα συνολικό εθνικό προγραμματισμό όπως την διαμόρφωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών για να εξασφαλιστεί ένα δίκαιο και συμμετοχικό μέλλον στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα.

 Ερωτάται ο αρμόδιος  κ. Υπουργός :

Σκοπεύει να αναθεωρήσει την σχεδιαζόμενη χωροθέτηση του γιγαντιαίου  Αιολικού Πάρκου στον Πατραϊκό κόλπο ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές επιπτώσεις του στην τοπική κοινωνία, στην τοπική οικονομία και στο περιβάλλον;

Ο ερωτών Βουλευτής

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Δούρου Ρένα

Ζαμπάρας Μιλτιάδης (Μίλτος)

Θρασκιά Ουρανία

Κασιμάτη Νίνα 

Κοντοτόλη Μαρίνα

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Παππάς Νικόλαος

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού

Φάμελλος Σωκράτης


Σχολιάστε εδώ