Κακή διατροφή και κινητά κάνουν τα παιδιά μας παχύσαρκα

Κακή διατροφή και κινητά κάνουν τα παιδιά μας παχύσαρκα

ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΕΙ Η ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ UNICEF

–Αφιερώνουν 2,4 ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες Ένα στα τέσσερα δεν τρώει πρωινό κάθε μέρα

Του
ΑΡΗ ΜΠΕΡΖΟΒΙΤΗ


Δεν τρώει κάθε μέρα πρωινό 1 στα 4 παιδιά, ενώ η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνεται δραστικά με την ηλικία. Από την άλλη, οι γονείς θεωρούν ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο σε ποσοστό μόλις 20,3%, ενώ 2 στους 3 γονείς αξιολογούν ως κανονικό το βάρος των παιδιών τους.

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται στην έρευνα κοινής γνώμης που διεξήχθη σε γονείς παιδιών έως 17 ετών, για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας και της UNICEF, και παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη. Η έρευνα διεξήχθη πανελλαδικά, στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, από τη MARC και τα ευρήματά της αναλύθηκαν από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Θωμά Γεράκη.

Κάποια από τα ευρήματα είναι εξαιρετικά ανησυχητικά ως προς τις διατροφικές συνήθειες και τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών στην Ελλάδα. Η σωματική άσκηση είναι μη επαρκής για την πλειονότητα των παιδιών και των εφήβων στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΠΟΥ για τουλάχιστον 60 λεπτά κίνησης μέτριας προς υψηλής έντασης ημερησίως. Μόνο το 20,6% των εφήβων (15 – 17 ετών) και το 34,1% στο σύνολο του δείγματος ασκείται καθημερινά για τουλάχιστον μία ώρα. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται ότι τα παιδιά αφιερώνουν κατά μέσο όρο 2,4 ώρες την ημέρα σε δραστηριότητες με οθόνες εκτός εκπαίδευσης, φτάνοντας έως και τις 3 ώρες στους εφήβους.

Από την πλευρά τους, οι γονείς εκφράζουν την ανάγκη για πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και λιγότερο χρόνο μπροστά από οθόνες, ενώ θεωρούν ότι η Πολιτεία μπορεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση με στοχευμένες δράσεις στα σχολεία, επιδοτούμενα αθλητικά προγράμματα και καμπάνιες ενημέρωσης. Τέλος, μόνο το 28,4% των γονέων δηλώνει πλήρως ενημερωμένο για τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών.

Όπως δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, «σχεδιάσαμε πολύ προσεκτικά και με απόλυτο σεβασμό στα παιδιά και στους γονείς τους την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας, αναλύοντας με μεγάλη ευαισθησία ευρήματα όπως αυτά που παρουσιάζονται σήμερα. Οι γονείς, επίσης, είναι απαραίτητο να ενημερωθούν σωστά για το ζήτημα της παιδικής παχυσαρκίας, να αναγνωρίζουν τα σημάδια της, καθώς επίσης και τις επιπτώσεις της και τα προβλήματα που προκαλεί και που μπορεί να μην τα φαντάζονται καν.

Έχοντας καταπολεμήσει ως παιδί ζητήματα αυξημένου βάρους, αντιλαμβάνομαι απολύτως τους παράγοντες και το περιβάλλον που προκαλούν παχυσαρκία. Θέλω να τους αλλάξουμε, σε συντονισμό με γονείς, εκπαιδευτικούς, φορείς και οργανισμούς. Μπορούμε. Σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθούν επιμέρους δράσεις για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, με εργαλεία φιλικά και αποτελεσματικά. Τα παιδιά μας πρέπει να μεγαλώνουν ως υγιή άτομα, που θα ζήσουν περισσότερο και πιο ποιοτικά, και αυτό αφορά όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις».

Παράλληλα, ο διπλωματικός εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα Δρ Γασάν Χαλίλ δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Οι παρεμβάσεις της UNICEF βασίζονται πάντα σε τεκμηριωμένα και επιστημονικά δεδομένα, σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως όταν εφαρμόζει παρεμβάσεις σχετικά με καθιερωμένες συμπεριφορές, κρίσιμες για την επιτυχή εφαρμογή των προγραμμάτων μας. Ταυτόχρονα, το να ακούμε τις φωνές των παιδιών, των οικογενειών και των φροντιστών και να τις συμπεριλαμβάνουμε στις διαδικασίες σχεδιασμού και λήψης αποφάσεων παραμένει βασική προτεραιότητα για τη συνεργασία μεταξύ της UNICEF και του υπουργείου Υγείας. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να διευρύνουμε τη συνεργασία μας, με έναν βασικό σύμμαχό μας σε όλες μας τις προσπάθειες, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και να διασφαλίσουμε ότι θα σας δοθεί η δυνατότητα να ενημερώνετε εγκαίρως και να ευαισθητοποιήσετε τους πολίτες ώστε η υγεία, τα δικαιώματα και οι ανάγκες των παιδιών να τεθούν στο επίκεντρο της ατζέντας της χώρας».

Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας
Η Εθνική Δράση για την Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας μέσω της προώθησης και της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών και σωματικής άσκησης. Είναι το πρώτο πρόγραμμα που υλοποιείται σε όλη την επικράτεια, καλύπτοντας τις ανάγκες των παιδιών ηλικίας 0 – 17 ετών. Παρέχει πολύτιμη βοήθεια στα παιδιά και στις οικογένειές τους σε όλα τα επίπεδα, όπως, ενδεικτικά, δωρεάν πρόσβαση σε διατροφολόγους, παρακολούθηση από γιατρούς, συμβουλές προς εκπαιδευτικούς, δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα αποτελείται από τρεις πυλώνες και περιλαμβάνει δράσεις για την προαγωγή της ψυχικής υγείας τριών βασικών ομάδων, με βάση την ηλικία, ξεκινώντας από την παιδική και φτάνοντας έως τη μετεφηβική ηλικία:

Πυλώνας 1: Στοχεύει στην προαγωγή της υγείας της οικογένειας και του παιδιού μέσω του παιδιατρικού πλαισίου. Σύμφωνα με τεκμηριωμένες έρευνες, όταν ο κεντρικός σχεδιασμός των πολιτικών υγείας στο παιδιατρικό περιβάλλον προσανατολίζεται και επικεντρώνεται στη φροντίδα της οικογένειας, μέσω της υποστήριξης των παιδιάτρων στην εφαρμογή πρακτικών εντοπισμού και παραπομπής της οικογένειας σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ενισχύεται σημαντικά η παροχή μιας πιο ολοκληρωμένης και συστηματικής ανταπόκρισης στις ανάγκες των μελών της οικογένειας και, κατά συνέπεια, των παιδιών.

Πυλώνας 2: Επικεντρώνεται στην προαγωγή της υγείας των εφήβων κοριτσιών μέσω της αποστιγματοποίησης της περιόδου. Οι ανισότητες μεταξύ των φύλων, οι κοινωνικές νόρμες που εισάγουν διακρίσεις, τα ταμπού, η φτώχεια και η έλλειψη βασικών υπηρεσιών συχνά καθιστούν ανεκπλήρωτες τις ανά­γκες των κοριτσιών σε θέματα υγείας και υγιεινής της περιόδου. Τα έφηβα κορίτσια μπορεί να αντιμετωπίσουν στιγματισμό, παρενόχληση και κοινωνικό αποκλεισμό κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Πυλώνας 3: Στοχεύει στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των εφήβων και των νέων (17 – 24 ετών) μέσω της αντιμετώπισης του φαινομένου της αυτοκαταστροφικής και ετεροκαταστροφικής συμπεριφοράς, της βίας και της επιθετικότητας. Είτε, δηλαδή, έχουμε αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, π.χ. αυτοτραυματισμό, είτε βία και επιθετικότητα προς άλλους. Η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μέσω της δημιουργίας ενός Πρότυπου Κοινοτικού Κέντρου για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Το Πρότυπο Κοινοτικό Κέντρο θα προσφέρει δωρεάν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον πληθυσμό και στους νέους 17 – 24 ετών που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, καθώς και στις οικογένειές τους, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα μέσω τηλεψυχιατρικής για υποστήριξη συνεδριών σε κάθε απομακρυσμένο σημείο της χώρας αλλά και για εποπτεία άλλων ειδικών που θα παρέχουν υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.

Επιπλέον, το Κέντρο θα διενεργεί δράσεις ενημέρωσης σε επίπεδο κοινότητας προκειμένου οι υπηρεσίες που θα παρέχονται να γίνουν γνωστές και να ενθαρρύνονται οι νέοι / νέες που έχουν ανάγκη να αναζητήσουν υποστήριξη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: cretapost.gr



Σχολιάστε εδώ