Γκρίζα επέτειος για τη Νέα Δημοκρατία

Γκρίζα επέτειος για τη Νέα Δημοκρατία

Σε κρίση αξιοπιστίας η κυβέρνηση – Χαμηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις – Βράζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Συννεφιασμένη… επέτειος για τη Νέα Δημοκρατία. Η συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή της βρίσκει τη γαλάζια παράταξη σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, τη δυσκολότερη αφότου εξελέγη πρόεδρος ο Κυρ. Μητσοτάκης. Η μεν κυβέρνηση διέρχεται μια κρίση αξιοπιστίας, με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (70%+) να μην είναι ικανοποιημένη με τα πεπραγμένα της και να μην πιστεύει ότι είναι ικανή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της χώρας. Η δε Νέα Δημοκρατία συνεχίζει να κινείται σε… ρυθμούς ευρωεκλογών, ή και χειρότερα, καθώς σε όλες τις δημοσκοπήσεις καταγράφει ποσοστά κάτω του 28%.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναζητεί τρόπους και κινήσεις που θα ενισχύσουν τη δυναμική της κυβέρνησης και θα αποκαταστήσουν τη χαμένη της αξιοπιστία, αλλά μέχρι τώρα οι προσπάθειές του δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Ο ίδιος συνιστά υπομονή και ισχυρίζεται ότι μέχρι τις εθνικές εκλογές υπάρχει αρκετός χρόνος για να αλλάξει προς το καλύτερο η κατάσταση.

Ωστόσο όλα δείχνουν ότι η υπομονή των πολιτών έχει εξαντληθεί, καθώς δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι το 2027 για να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εδώ και τρία σχεδόν χρόνια (ακρίβεια, ανασφάλεια, δημόσια υγεία υπό διάλυση κ.ά.).

Σε αναμονή
Στο μεταξύ, στάση αναμονής τηρούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που έλαβαν από το Μέγαρο Μαξίμου ότι στο εξής ο ρόλος τους δεν θα είναι διακοσμητικός.

Ο κύκλος επαφών που ξεκίνησε με πρωτοβουλία κυβερνητικών στελεχών είναι μια θετική εξέλιξη, ωστόσο η αξία τους θα κριθεί από το κατά πόσο οι υπουργοί θα διαβουλεύονται με τους βουλευτές πριν από την κατάθεση ενός σημαντικού νομοσχεδίου, όπως και από το κατά πόσο η θέση τους θα βαρύνει στο τελικό κείμενο.

«Η εποχή που ψηφίζαμε αβλεπεί τα νομοσχέδια έχει περάσει ανεπιστρεπτί», τονίζουν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους οι βουλευτές, οι οποίοι, πάντως, δεν είδαν με καλό μάτι την αναβολή (ματαίωση) της συνάντησης που επρόκειτο να έχουν με τον Κυρ. Μητσοτάκη, όπως είχε αναφερθεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Ήλπιζαν ότι θα είχαν την ευκαιρία για ένα τετ-α-τετ μαζί του, προκειμένου να του εκθέσουν τις απόψεις τους για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. Και αυτό μετά από αρκετούς μήνες, καθώς η πόρτα του πρωθυπουργού είναι ανοιχτή για ορισμένους μόνο βουλευτές.

Μετά την ερώτηση των 11 είχαμε νέο «χτύπημα» από 8 βουλευτές με αντικείμενο την Υγεία, ενώ ο (εκ των 11) Γ. Βλάχος επανήλθε με νέα ερώτηση κι αυτή προς τον υπουργό Οικονομικών Κ. Χατζηδάκη.
Η συνέχει προβλέπεται το ίδιο θερμή καθώς, όπως όλα δείχνουν, ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών έχει απασφαλίσει.

Ο προβληματισμός των γαλάζιων βουλευτών, ωστόσο, δεν έχει να κάνει μόνο με τη στάση του κ. Μητσοτάκη και την τακτική των υπουργών αλλά και, πρωτίστως, με το αρνητικό για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία κλίμα που διαμορφώνεται προοδευτικά στην κοινωνία.

Οι βουλευτές γίνονται αποδέκτες των έντονων διαμαρτυριών των πολιτών, πολλοί από τους οποίους, απογοητευμένοι, γυρίζουν την πλάτη στην παράταξη. Το κλίμα γίνεται όλο και πιο βαρύ με την πάροδο του χρόνου και αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Οι βουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη να αναληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες προκειμένου να αλλάξει το κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν και τις διορθωτικές κινήσεις σε πτυχές της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Απαιτείται να δοθούν, όπως τονίζουν, κοινωνικά χαρακτηριστικά στα μέτρα που εξαγγέλλονται.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ


Σχολιάστε εδώ