FT: Ο G. Στουρνάρας υποστηρίζει δύο μειώσεις των επιτοκίων κατά τρίμηνο το 2024

FT: Ο G. Στουρνάρας υποστηρίζει δύο μειώσεις των επιτοκίων κατά τρίμηνο το 2024

Ο διοικητής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας, σχετικά με την πολιτική των επιτοκίων απο την  ΕΚΤ είναι υπέρ της  στρατηγικής των δύο μειώσεων φέτος και αναμένει περαιτέρω χαλάρωση το 2025 καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί, όπως είπε στους Financial Times, ανοίγοντας νέα καρτέλα σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

«Ακόμα κι αν έχουμε μια μείωση 25 μονάδων βάσης τώρα και μια άλλη τον Δεκέμβριο, θα επιστρέψουμε στο μόλις 3 τοις εκατό — ακόμα σε άκρως περιοριστικό έδαφος», είπε ο Στουρνάρας στην εφημερίδα, αναφερόμενος στο βασικό επιτόκιο πολιτικής της ΕΚΤ.

Ο Γ. Στουρνάρας, όπως αναφέρει το Reuters, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι στο δρόμο για την επίτευξη του στόχου της ΕΚΤ στο 2% το πρώτο εξάμηνο του 2025, ενισχύοντας την υπόθεση των πολιτικών να μειώσουν τα «άκρως περιοριστικά» επιτόκια πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν.

Πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις μας (της ΕΚΤ) του Σεπτεμβρίου.

Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια δύο φορές φέτος και η περαιτέρω χαλάρωση τόσο τον Οκτώβριο όσο και τον Δεκέμβριο είναι σχεδόν πλήρως αποτιμημένη, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές προβλέπουν σταθερή πτώση των επιτοκίων από υψηλά ρεκόρ, λαμβάνοντας ενδείξεις από την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και την ταχύτερη από την αναμενόμενη χαλάρωση του πληθωρισμού. πιέσεις.

“Εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει την καθοδική πορεία προς τον στόχο του 2%, γιατί να μην μειώνεται σε κάθε συνάντηση;” είπε ο Στουρνάρας στους FT.

Την περασμένη εβδομάδα, η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έδωσε τον ισχυρότερο υπαινιγμό ότι επρόκειτο να μειωθεί ο Οκτώβριος.

Αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ήδη υποστηρίξει ή υπαινιχθεί για μια μείωση των επιτοκίων της 17ης Οκτωβρίου και μόνο λίγοι από το 26μελές Διοικητικό Συμβούλιο έχουν απωθηθεί, υποδεικνύοντας ότι η μείωση θα είναι σχετικά αδιαμφισβήτητη και η πραγματική συζήτηση είναι τώρα για το τι θα γίνει τον Δεκέμβριο.

paron.gr με πληροφορίες απο το Reuters


Σχολιάστε εδώ