Θεανώ Φωτίου: Η κυβέρνηση της ΝΔ με τα αυξημένα έσοδα του ΦΠΑ  συντηρεί την αισχροκέρδεια των καρτέλ, άρα και την ακρίβεια που γδέρνει τον ελληνικό λαό

Θεανώ Φωτίου: Η κυβέρνηση της ΝΔ με τα αυξημένα έσοδα του ΦΠΑ  συντηρεί την αισχροκέρδεια των καρτέλ, άρα και την ακρίβεια που γδέρνει τον ελληνικό λαό

Προσκεκλημένη στην εκπομπή “Γεγονότα 2.0” του Attica TV με τον δημοσιογράφο τον κ. Γ. Μελιγγώνη, η Βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών Θεανώ Φωτίου επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Για τις εκλογές ανάδειξης ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ

 Είναι θετικό ότι 300.000 πολίτες συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Απέχει όμως αυτό από το να είναι “γιορτή της Δημοκρατίας”, δηλαδή της ισχύος του λαού του ΠΑΣΟΚ. Για δύο λόγους που επιφέρουν και μία επίπτωση.

(α) Η διαδικασία δεν εμπλέκει ενεργά τους ψηφοφόρους στην καθημερινότητα του κόμματος, δηλαδή στην κομματική λειτουργία. Αντίθετα, δημιουργεί αρχηγοκεντρικά κόμματα.

(β) Μετατρέπει τον πρόεδρο σε αρχηγό που αντλεί την εξουσία του αδιαμεσολάβητα από το μεγάλο πλήθος ψηφοφόρων. Έχω πικρή πείρα από τον ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό το “αδιαμεσολάβητο”. Κι όπως ξέρετε το καταψήφισα στο συνέδριο του 2022.

Η επίπτωση των παραπάνω είναι ότι στα αρχηγοκεντρικά κόμματα οι αρχηγοί θεωρούν ότι όπως κατίσχυσαν στους εσωκομματικούς τους αντιπάλους έτσι θα κατισχύσουν και στον πολιτικό τους αντίπαλο, εν προκειμένω τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Σκοπεύουν δηλαδή να αντιπαρατεθούν μόνοι τους. Εξ’ου και όλη η συζήτηση περί “πρωθυπουργίσιμων”. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι αν δεν υπάρξει μια πλατφόρμα – εγώ δεν λέω συνένωση κομμάτων – πλατφόρμα κοινών θέσεων που θα συνεγείρει το λαό να ρίξει τον κ. Μητσοτάκη, αυτό θα οδηγήσει ντε φάκτο στην επανεκλογή του κ. Μητσοτάκη. Άρα νομίζω ότι αυτή δεν ήταν μια “γιορτή της δημοκρατίας”.

Για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025

Οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις αποδείχτηκαν άνθρακες. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού όπως ξέρετε γίνεται και απολογισμός τι πέτυχε ο προϋπολογισμός του προηγούμενου χρόνου.

Για την ανάπτυξη, ο προϋπολογισμός του 2024 προέβλεπε αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,9% και το προσχέδιο που κατατέθηκε εκτιμά ότι θα είναι μόλις 2,2%. Δηλαδή, η κυβέρνηση έπεσε έξω κατά 25%.

Για τις επενδύσεις, ο προϋπολογισμός του 2024 προέβλεπε αύξηση 15,1% και το προσχέδιο εκτιμά ότι αυτή θα είναι μόλις 6,7%. Δηλαδή η κυβέρνηση έπεσε έξω κατά 55%. Πράγμα που σημαίνει ότι το επενδυτικό κενό με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες παραμένει στο 8% του ΑΕΠ. Η σύγκλιση δηλαδή πάει περίπατο.

Που τα πήγε καλά η κυβέρνηση της ΝΔ; Στα έσοδα από ΦΠΑ. Εκτιμά ότι το 2024 θα είναι 25,25 δισ. ευρώ από 23,45 δισ. που ήταν το 2023 και προϋπολογίζει νέα αύξησή τους για το 2025. Δηλαδή η κυβέρνηση τα πήγε πολύ καλά στη φοροαφαίμαξη των πολιτών. Οι φόροι από το 27% του ΑΕΠ που ήταν το 2019 είχαν πάει στο 28% του ΑΕΠ το 2023. Από που παίρνει η κυβέρνηση τα έσοδα από ΦΠΑ; Από την κατανάλωση; Όμως η κατανάλωση σε όγκο έπεσε. Άρα τα παίρνει από την αισχροκέρδεια των καρτέλ, που η κυβέρνηση της ΝΔ συντηρεί μέσα και από τον ΦΠΑ, αισχροκέρδεια που πριμοδοτεί την ακρίβεια που “γδέρνει” τους πολίτες.

Αυτά κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια. Κι έτσι αυξάνει τις ανισότητες και τη φτώχεια. Αν είναι δυνατόν. Αυτά έπεφταν μέχρι το 2019 και έκτοτε αυξάνουν εξαιτίας της πολιτικής της ΝΔ. Δεν θα απολογηθώ για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά είμαι περήφανη που επί θητείας μου η φτώχεια και η παιδική φτώχεια μειώθηκαν.


 


Σχολιάστε εδώ