Ο Αρχιεπίσκοπος και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας επισφραγίζουν την ψηφιακή εποχή σε εκδήλωση  του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως,  στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Ο Αρχιεπίσκοπος και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πολιτείας επισφραγίζουν την ψηφιακή εποχή σε εκδήλωση του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

Με την παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή προσκεκλημένων, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», η εκδήλωση ολοκλήρωσης της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Ψηφιοποίηση Ιερών Κειμηλίων Ενοριακών Ναών» με ΜIS 6003375 του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι.Α.Α.

Το έργο αυτό είχε ως σκοπό την ψηφιακή καταγραφή των πολύτιμων εκκλησιαστικών κειμηλίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ι. Μονής Οσίου Λουκά, που συνιστούν σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Π.Ε., Διευθυντές των δομών, καθώς και αρχιερατικοί επίτροποι και ιερείς της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Παρόντες επίσης, ήταν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Αναπληρωτής  Υπουργός  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νικόλαος  Παπαθανάσης, η Υφυπουργός  Ανάπτυξης, κα Ζωή Ράπτη, η Γενική Γραμματέας Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, κα Κατερίνα Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο Προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακού Μετασχηματισμού,  κ. Γιαμπουράς. Επιπλέον, τίμησαν την εκδήλωση  οι Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Παναγιώτης Καλδής και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κ. Γεώργιος Δεδούσης.

H κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού με μεγάλη χαρά ανέφερε ότι: «Η διαδραστική περιήγηση είναι μία παραγωγή που ήδη έχει ξεχωρίσει και αγαπηθεί από το κοινό. Όραμά μας είναι να συνεχίσουμε την πορεία που το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού έχει χαράξει από την αρχή της ίδρυσης του ΙΜΕ, προκειμένου να παραμένει σημείο αναφοράς στο παρόν και πηγή μάθησης και έμπνευσης για το μέλλον. Η συνεργασία μας με το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως υπήρξε καταλυτική στην επιτυχή ολοκλήρωση του εν λόγω έργου και ελπίζουμε αυτή η προσπάθεια να αποτελέσει εφαλτήριο για από κοινού μελλοντικές δράσεις διαφύλαξης του εκκλησιαστικού μας πλούτου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Την εκδήλωση συντόνισε ο Διευθυντής του Ιδρύματος, Αρχιμανδρίτης, Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την καθοριστική συμβολή τους στην ολοκλήρωση του έργου, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της ψηφιακής διαφύλαξης για το μέλλον της εκκλησιαστικής κληρονομιάς.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος είχε καθοριστική συμμετοχή στην υλοποίηση του έργου ανέφερε ότι: «Η ψηφιοποίηση εκκλησιαστικών κειμηλίων δεν είναι μόνο ένα τεχνολογικό επίτευγμα, αλλά και μια γέφυρα για να ταξιδέψουν τα κειμήλια σε όλο τον κόσμο». Τόνισε, επίσης, πως το έργο του ΙΠΕ αποδεικνύει την εξωστρέφεια της Εκκλησίας και την ορθή χρήση της τεχνολογίας με στόχο τον άνθρωπο.

Στη συνέχεια, η κα Ράπτη ανέφερε ότι: «Η ολοκλήρωση αυτού του έργου αποτελεί σημαντική καινοτομία για τη διατήρηση της εκκλησιαστικής κληρονομιάς και περίτρανη απόδειξη της συμπόρευσης κοινωνίας, πολιτείας και εκκλησίας» και η  Γενική Γραμματέας Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, κα Κατερίνα Οικονόμου τόνισε ότι πρόκειται για μια στοχευμένη δράση για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, απόλυτα συμβατή με τη νέα προκριματική του επιχειρησιακού προγράμματος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου, κ. Ιερωνύμου, ο οποίος ευχαρίστησε όλους και παρότρυνε τους αρχιερείς να ανοίξει ένας νέος τομέας για την ανάδειξη των εκκλησιαστικών τους κειμηλίων.

Αναλυτικά στοιχεία για το έργο:

Η Πράξη «Ψηφιοποίηση Ιερών Κειμηλίων Ενοριακών Ναών» ξεκίνησε την υλοποίησή της κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» ενώ κατά την Προγραμματική περίοδο 2021-2027 μεταφέρθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το αντικείμενο της Πράξης εστιάζει:
Α. Στην  Ψηφιοποίηση και διάσωση των Ιερών Κειμηλίων της ΙΑΑ, και συγκεκριμένα:
•    Στην ψηφιοποίηση και ανάδειξη των ιερών κειμηλίων 157 Ενοριών και Ιερών Μονών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ειδικότερα σε:
I.    450.000 σελίδες βιβλίων και εντύπων, ιστορικών, παλαιτύπων με λειτουργική χρήση και άλλα διοικητικής και αρχειακής φύσεως
II.    27.000 κειμήλια και εν γένη εκκλησιαστικά αντικείμενα
III.    800 κειμήλια με περιμετρική λήψη 360° και
IV.    184 με τεχνική τρισδιάστατης απεικόνισης (3d).
•    Στην αξιοποίηση, ανάδειξη και διατήρηση του Ψηφιοποιημένου Υλικού μέσω της δημιουργίας:
I.    «Ψηφιακού Αποθετηρίου της Ι.Α.Α»: Τα  ψηφιοποιημένα κειμήλια των Ιερών Ναών, τηρώντας την νομοθεσία για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR), έχουν καταχωρηθεί στο Ψηφιακό Αποθετήριο, για αξιοποίηση από τον προϊσταμένους τους, μέσω προσωπικού κωδικού και βρίσκονται διασφαλισμένα στο Ενιαίο Κυβερνητικό νέφος (Υπηρεσίες G-Cloud).
II.    «Ψηφιακού  μουσείου της Ι.Α.Α» (mouseio.ipe.gr) με κειμήλια τεκμηριωμένα και προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους και σε εξειδικευμένους μελετητές να δουν, να  ερευνήσουν  και να εντρυφήσουν στην κληρονομία των πατέρων μας.
III.    Μιας σειράς ωριαίων ντοκιμαντέρ που εστιάζουν στη θρησκευτική και πολιτιστική εξέλιξη της Ι.Α.Α. την τελευταία Αρχιεπισκοπική Περίοδο των 15 ετών.
B. Στην Ανάπτυξη Τρισδιάστατων Παραγωγών για την Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας και συγκεκριμένα:
•    Στην Παραγωγή 3D ταινίας 45 λεπτών με ιστορική περιήγηση στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά, αναδεικνύοντας  τον βίο του Οσίου Λουκά, την αρχιτεκτονική, τα ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες και  πρωτίστως τη θεολογική σημασία της Ιεράς Μονής
•    Στην Eικονική περιήγηση (VirtualReality) με κάσκα που επιτρέπει στον επισκέπτη να περιηγηθεί στους χώρους της Μονής.
•    Στη Δημιουργία ιστοσελίδας (https://www.osiosloukasmonastery.gr/)- με ξεναγήσεις 360ο στα σημαντικότερα σημεία και οπτικοποίηση 3D μοναδικών κειμηλίων της Ιεράς Μονής.

Η τρισδιάστατη ταινία της Ιεράς Μονής του Οσίου Λουκά, την οποία ήδη έχουν παρακολουθήσει αρκετά σχολεία και κατηχητικά, συνεχίζει να προβάλλεται δωρεάν  στη Θόλο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και συμβάλλει στην προώθηση της Ορθόδοξης παράδοσης και της θρησκευτικής και πολιτιστικής εκπαίδευσης με σύγχρονα τεχνικά και με μεγάλη διάδραση στην εκπαιδευτική κοινότητα. Το έργο στοχεύει όχι απλώς στην αναπαράσταση μιας λαμπρής στιγμής της Ιεράς Μονής αλλά  και στην τεκμηριωμένη αναπαράσταση της εξέλιξής του και του ιστορικού, κοινωνικού και πολιτισμικού πλαισίου του οποίου αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο, σαν μία στοχευμένη εκπαιδευτική και συνάμα πνευματική εμπειρία

Το έργο αυτό στοχεύει στη διάσωση και ανάδειξη της εκκλησιαστικής μας κληρονομιάς, στη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και αποτελεί ένδειξη δημιουργικής συνέργειας Εκκλησίας και Πολιτείας.



Σχολιάστε εδώ